Antibioticele sunt medicamente care pot ajuta la vindecarea infectiilor, introducerea lor in practica medicala fiind principalul progres al secolului 20. Datorita antibioticelor, speranta medie de viata a crescut in ultimul secol cu mai mult de 30 de ani.
Totusi, din cauza unei utilizari excesive si uneori eronate, in ultimii ani s-a constatat raspandirea accelerata a bacteriilor rezistente la antibiotice, lucru care ii pune pe ganduri pe specialistii in domeniu. Acestia sustin ca daca nu se vor lua masuri in maximum zece ani, s-ar putea ca antibioticele sa nu mai aiba niciun efect asupra bolilor.
Mare parte dintre romani folosesc antibioticele pe post de panaceu, insa ele nu pot trata orice (mai ales infectiile de natura virala, respectiv cele care provoaca guturaiul, laringitele, multe dintre bronsitele acute si asa mai departe). Utilizarea excesiva si uneori eronata in medicina umana, asociata cu folosirea nerationala a antibioticelor la animale, conduce la cresterea numarului de bacterii rezistente, sustin specialistii.
„Infectiile cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice necesita o durata mai mare a ingrijirilor medicale, utilizarea antibioticelor de rezerva, mai toxice si mai costisitoare, ce pot determina o rata sporita a letalitatii prin respectiva infectie. In acest context, este necesar «sa ne protejam antibioticele», optand pentru evitarea abuzului, pentru o prescriere rationala si eficienta a acestor medicamente si pentru administrarea lor conform prescriptiei”, a spus conferentiar doctor Gabriel Popescu, autorul lucrarii Ghidul Angelescu de Terapie Antimicrobiana 2012. Mai mult, acesta sustine ca, administrate necontrolat, ele pot avea efecte adverse, precum diareea postantibiotica, determinata de Clostridium difficile, un microorganism care ne poate coloniza organismul.
„Circa 30-40% din totalul antibioticelor administrate sunt nejustificate. De aceea, e nevoie de atentie sporita, intrucat, spre deosebire de alte medicamente, antibioticele date unei persoane pot afecta o intreaga comunitate. Tocmai de aceea, se spune ca daca in viitor vom continua sa prescriem nejustificat sau eronat antibiotice, am putea fi lipsiti de ajutorul lor in circa zece ani”, a mai spus doctorul Popescu.
Cristina Ionescu