Revista care te menține sănătos

Cuplu și sex

In cautarea metodei contraceptive potrivite

Dr. Andreea Hetea, medic rezident obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Filantropia
4 septembrie 2017
Share
In cautarea metodei contraceptive potrivite

Nu exista o metoda de contraceptie perfecta, fiecare metoda prezentand avantaje si dezavantaje. Din acest motiv, este necesara o discutie cu un specialist, pentru a putea alege cea mai potrivita metoda pentru dumneavoastra.

Cand vorbim despre controlul voluntar al fertilitatii, trebuie sa tinem cont ca acesta reprezinta o problema destul de importanta a societatii moderne. Sarcina nedorita este considerata o problema de sanatate publica in conditiile in care o femeie care doreste sa aiba unul sau doi copii isi petrece cei mai multi ani la varsta reproductiva incercand sa evite o sarcina. Sanatatea reproductiva necesita folosirea unor procedee eficiente care sa previna atat o sarcina nedorita, cat si bolile cu transmitere sexuala.

Intrebati specialistul

Daca doriti sa folositi una dintre metodele de contraceptie existente la ora actuala in tara noastra, indicata ar fi o vizita la medicul ginecolog sau la un medic de planificare familiala. Nu este recomandat sa utilizati o metoda contraceptiva sau mai ales anticonceptionalele pe care le foloseste prietena, mama sau vecina.

Trebuie sa urmati sfatul unui specialist. De datoria medicului este sa va explice intreaga gama de metode contraceptive si impreuna sa stabiliti modul in care sa evitati aparitia unei sarcini. Iata care sunt aspectele pe care ar trebui sa le atinga discutia cu specialistul:

  • Accesibilitatea produsului
  • Posibilitatea de reversibilitate
  • Eficienta metodei
  • Compatibilitatea
  • Efectul asupra menstruatiei, dar si a ciclului menstrual
  • Durata de utilizare
  • Protectia oferita contra bolilor cu transmitere sexuala

contraceptie_inainte de intertitlul CEA MAI BUNA METODA DE CONTRACEPTIE

Cea mai buna metoda de contraceptie

Cand ne referim la contraceptie, nu trebuie sa uitam ca nu exista nicio metoda de contraceptie perfecta, iar anticonceptionalele au o eficienta foarte buna, de 99,7%, daca sunt folosite corect. Metoda de contraceptie potrivita trebuie sa tina cont de varsta si stilul de viata al persoanei.

Contraceptia dupa 30 de ani

  • Prezervativul

La inceputul vietii sexuale, este recomandata folosirea prezervativului atat pentru prevenirea unei sarcini, cat pentru evitarea unor boli cu transmitere sexuala. Prezervativul este indicat si in cazul in care apare un partener nou sau daca vorbim despre parteneri multipli ori relatii de scurta durata. In cazul in care acesta se rupe sau aluneca, este indicat sa folositi pilula de a doua zi in maximum 72 de ore, cu o eficienta de 75% pentru a preveni o sarcina.

  • Anticonceptionalele

In cazul unei relatii stabile, metoda contraceptiva indicata ar fi contraceptivele orale, care se asociaza cu o rata redusa de sarcini daca sunt utilizate corect si constant.

  • Dispozitivul intrauterin

Dispozitivul intrauterin este recomandat femeilor care au deja o nastere la activ. Durata medie de utilizare a acestuia de 3-5 ani.

  • Implantul subdermic

Un produs cu o durata mai mare de utilizare este implantul subdermic, de aproximativ 6 ani. Avantajul il reprezinta posibilitatea de indepartare a implantului atunci cand se doreste intreruperea contraceptiei.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.