O descoperire remarcabilă a oamenilor de știință de la Universitatea din Cardiff, Țara Galilor, arată că un nou tip de celulă T ar putea reprezenta soluția de vindecare a tuturor tipurilor de cancer.
Până acum, oamenii de știință au observat că această celulă T este capabilă să distrugă celulele cancerose din cancerul de plămâni, piele, colon, sân, prostată, dar și din cancerul osos sau ovarian. Terapiile actuale cu celule T, numite CAR-T, sunt destinate doar unui număr redus de cancere și nu pot distruge tumorile de mari dimensiuni. Cercetarea a fost realizată de prof. Andrew Sewell (foto stânga), coordonator, și de colegul său Garry-Dolton (foto dreapta).
Noile celule T nu atacă celulele umane sănătoase
Față de alte tipuri de celule T, cele descoperite de oamenii de știință galezi sunt echipate cu receptori (numiți TCR) care pot recunoaște și distruge aproape toate celulele canceroase, datorită unei molecule numite MR1, ignorându-le pe cele sănătoase. Pentru a testa această teorie, cercetătorii au injectat celule T în șoarecii de laborator modificați genetic, cu cancer uman, iar rezultatele au fost pozitive.
„Sperăm că această celulă T ne va oferi noi posibilități de a distruge o gamă largă de celule canceroase. Terapiile actuale cu celule T pot fi folosite doar pe un grup mic de pacienți și doar pentru câteva tipuri de cancer”, a declarat prof. Andrew Sewell.
Până la finalul anului, oamenii de știință intenționează să testeze noul tratament pe pacienți umani. Ei trebuie să se asigure că celulele T vor ataca doar pe cele canceroase, iar dacă rezultatele sunt pozitive cercetătorii sunt optimiști și spun că în câțiva ani am putea avea un tratament universal pentru cancer.
Un grafic al Universității din Cardiff arată cum acționează noul tip de celulă T
Pasul 1: noul tip de celulă T se leagă de molecula MR1, pe suprafața celulei canceroase.
Pasul 2: după ce legătura se realizează, celula T inițiază atacul asupra celulelor canceroase.
Pasul 3: celula canceroasă este distrusă, iar celula T pleacă în căutarea altor celule canceroase.