Revista care te menține sănătos

Boli infecțioase

Imunitatea scazuta predispune la infectii ale glandelor salivare

21 mai 2024
Share

Desi apar destul de rar, infectiile glandelor salivare nu sunt de neglijat. V-ati intrebat vreodata de ce sunt importante glandele salivare pentru sanatatea organismului? Ati avut vreodata infectii la nivelul acestor glande? Daca da, atunci probabil stiti cat de dureroasa poate sa fie o astfel de afectiune. In cazul in care nu ati intampinat astfel de probleme, veti afla acum care sunt infectiile glandelor salivare si cum va pot pune in pericol starea de sanatate daca nu le depistati si nu le tratati la timp.

Glandele salivare sunt glande cu secretie exocrina (isi varsa produsul de secretie intr-o cavitate) responsabile de producerea salivei. Organismul detine trei perechi de glande salivare:

– glandele parotide (cele mai mari, asezate de-a lungul ramurii mandibulare de fiecare parte, anterior si inferior de urechea externa). Ele faciliteaza masticatia si inghitirea.

– glandele submandibulare (aflate in partea posterioara a cavitatii bucale). Acestea sunt glande pereche, cantaresc aproximativ 15 grame si secreta 70% din cantitatea totala de saliva. Glandele submandibulare ajuta la inmuierea bolului de alimente in mucina si faciliteaza pasajul esofagian. Prin intermediul amilazei, ele incep digestia chimica.

– glandele sublinguale (localizate sub planseul bucal, inaintea glandelor submandibulare). Saliva este o substanta lichida, care contine peste 98% apa (restul sunt compusi cu actiune antibacteriana, enzime, electroliti si mucus). Aceasta ajuta la inmuierea alimentelor si crearea bolului alimentar. De asemenea, saliva inlesneste inceperea procesului de digestie fizica (prin mestecare) si chimica (prin actiunea lipazelor salivare si a amilazei). Datorita continutului de substante antibacteriene, ea are capacitatea de a indeparta bacteriile de pe suprafata danturii. In plus, daca purtati aparat ortodontic, saliva ajuta la mentinerea mobilitatii acestuia.

Patologie variata a infectiilor glandelor salivare

Patologia infectiilor glandelor salivare este extrem de vasta si de diversificata. „Infectiile glandelor salivare pot fi de orice natura. Insa, cele mai frecvente sunt parotidita epidemica (oreionul), sialadenitele (afectiuni caracterizate prin inflamarea si marirea in volum a glandelor salivare), sialolitiaza (pietre la nivelul glandelor salivare care, de obicei, nu se elimina), xerostomie (boala manifestata prin lipsa salivei partiale sau totale)”, spune dr. Stefanita Anutoiu, medic stomatolog. Toate aceste boli afecteaza pacientii in functie de varsta si se manifesta diferit. De exemplu, parotidita epidemica este frecventa la copii, iar xerostomia si sialolitiza apar de obicei la adulti.

Organismul deshidratat, tinta infectiilor glandelor salivare

Alimentatia deficitara si stresul cotidian slabesc imunitatea organismului. De aceea, trebuie sa acordati atentie felului in care va hraniti, deoarece deshidratarea organismului constituie una dintre principalele surse de infectii ale glandelor salivare. Medicamente precum beta blocantele, diureticele, barbituricele, interventiile chirurgicale recente, neoplaziile (procese de formare a unor tesuturi tumorale), diverse afectiuni cronice, traumatismele repetate si netratate la timp pun in pericol sanatatea cavitatii bucale.

Manifestari clinice ale infectiilor care afecteaza glandele salivare

Dupa cum am precizat anterior, infectiile glandelor salivare au manifestari clinice diferite. Asa ca, in situatia in care suferiti de aceasta afectiune, puteti acuza:
dureri intense in zona cavitatii bucale, mai ales la mestecat; deformari faciale (in cazul sialolitiazei); uscaciunea gurii; febra; gust neplacut al gurii; scaderea poftei de mancare; dureri de cap difuze sau localizate; capacitate limitata de a deschide gura. Consultul de specialitate poate fi realizat de catre medicul generalist sau mai bine de medicul stomatolog. La sesizarea primelor simptome este bine sa consultati medicul specialist pentru administrarea tratamentului. O infectie a glandelor salivare netratata la timp se poate extinde si duce la complicatii severe.

Igiena danturii previne infectiile glandelor salivare

Puteti evita aceste suferinte printr-o igiena riguroasa a cavitatii bucale. „Igiena are un rol important in prevenirea infectiilor glandelor salivare. Prin spalarea dintilor de cel putin doua ori pe zi, utilizarea atei dentare si controalele periodice la stomatolog (macar o data la sase luni) se poate evita aparitia unor boli de acest gen”, mai spune medicul Anutoiu. Daca sunteti fumatori, este bine sa renuntati la acest viciu si sa adoptati un regim alimentar sanatos.
Inca un sfat care v-ar putea ajuta sa evitati aceste infectii… Mariti consumul de apa! Aceasta stimuleaza functia glandelor salivare.

Text: Ionela Chircu
Consultant: Dr. Stefanita Anutoiu
Medic medicina dentara

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.