Incapacitate a unui barbat de a obtine sau de a mentine o erectie si, din acest motiv, de a avea un raport sexual satisfacator. Impotenta desemneaza de asemenea, dar in mod abuziv, tulburarile ca ejacularea precoce sau cea retrograda.
Cauze -Impotenta, care poate fi observata la orice varsta la barbatul adult, este provocata de tulburari de origine organica sau psihica.
– Impotenta organica poate fi consecutiva unor afectiuni vasculare, neurologice sau endocrine, care au rasunet asupra organelor ce permit erectia, in particular nervii, vasele sangvine si corpii cavernosi ai penisului: diabetul, ateroscleroza, arterita, alterarea venelor peniene insuficienta suprarenala, boala lui La Peyronie, alcoolismul, tabagismul, toxicomania (fata de opiacee mai ales). Impotenta poate, de asemenea, sa survina in urma unei interventii chirurgicale (ablatia prostatei, a vezicii sau a rectului) sau in urma unei leziuni a maduvei spinarii, provocand intreruperea plexului nervos (intersectarea mai multor ramuri nervoase) al bazinului. Medicamentele utilizate impotriva tensiunii arteriale sunt uneori responsabile de impotenta, ca de exemplu psihotropele.
– Impotenta psihogena raspunde de cele mai multe ori unuia sau mai multor esecuri resimtite ca devalorizante in fata unei partenere sau unei prea mari angoase in momentul raporturilor amoroase.
Simptome si semne -In cursul impotentelor psihogene exista erectii normale inconstiente, mai ales in timpul somnului, sau constiente, la trezire in mod deosebit, dar in afara oricarei situatii amoroase.
Tratament
– Tratamentul impotentei organice consta intai de toate in tratarea afectiunii in cauza. Cand aceasta nu este de-ajuns, in caz de arterita de exemplu, se recurge la injectii intracavernoase cu papaverina sau cu alt produs care antreneaza o erectie temporara sau aplicarea unei proteze peniene care permite o erectie artificiala.
– Tratamentul impotentei psihogene face apel la psihoterapie. Prezenta partenerei in cursul conversatiilor medicale este uneori benefica. Recurgerea la psihotrope (anxiolitice, antidepresive) nu poate fi facuta decat cu masura si limitata in timp (risc de efecte nedorite si de automedicatie). Tratata in mod adecvat, impotenta psihogena se vindeca in general bine.