Dacă suferiţi de reflux gastroesofagian, cu siguranţă, v-aţi întrebat ce alimente sunt bune pentru dumneavoastră şi care vă fac rău.
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este una dintre cel mai des întâlnite patologii din sfera digestivă. Aceasta nu este amenințătoare de viață, însă alterează calitatea vieții pacienţilor prin intermediul semnelor și simptomelor determinate de refluxul conținutului gastric la nivelul esofagului sau chiar la nivelul orofaringelui ori căilor respiratorii.
Pentru a putea spune că o persoană are BRGE, aceasta trebuie să aibă simptomatologie de cel puțin două ori pe săptămână, timp de 4-8 săptămâni.
Care sunt principalii factori care pot determina BRGE?
Cauzele şi mecanismele de apariție a refluxului gastroesofagian sunt complexe. Principalii factori favorizanți sunt reprezentați de: existența herniei hiatale, volum gastric mare postprandial, creșterea presiunii intraabdominale – obezitate/sarcină, evacuarea întârziată a conținutului gastric din tulburări de motilitate, pareză gastrică, stilul de viață nesănătos (fumatul, alcoolul), anumite medicamente (blocante ale canalelor de calciu, antidepresive triciclice etc.).
Legaturi periculoase: obezitatea si refluxul gastroesofagian
Alimente care favorizează apariția refluxului gastroesofagian
Dintre toți factorii favorizanți ai refluxului gastroesofagian, alimentația reprezintă unul dintre acei factori ce poate fi ușor controlat de pacient. Conștientizarea repercusiunilor imediate consumului acestor alimente trebuie să fie suficientă pentru ca persoana în cauză să aibă voința necesară pentru a le evita. Cele mai frecvente alimente care activează simptomatologia BRGE sunt: ciocolata, cafeaua, roșiile, menta, sucul de citrice, grăsimile, băuturile acidulate.
Simptomelerefluxului gastroesofagian
Simptomele centrale ale BRGE sunt reprezentate de pirozis (senzație de arsură) şi regurgitații acide (refluare de alimente din stomac în esofag). Pe lângă aceste două simptome esențiale, mai pot apărea senzație de corp străin în gât, tuse de reflux, disfonie (răguşeală), laringospasm, durere toracică non-cardiacă, tulburări de somn, otită medie etc.
Tratamentul refluxului gastroesofagian
1. Regimul igieno-dietetic
Prima etapă în tratamentul refluxului gastroesofagian este reprezentată de modificarea stilului de viață și conștientizarea importanței acestuia. Regimul igieno-dietetic trebuie individualizat, în funcţie de fiecare pacient. Principiile de bază ale modificării stilului de viață sunt reprezentate de:
– hidratarea adecvată: 1,5-2 l de apă pe zi.
– scăderea ponderală în cazul pacienților supraponderali/obezi (indice de masă corporală > 25) prin dietă hipocalorică.
– reducerea/renunţarea la consumul de alcool de orice natură.
– stoparea fumatului.
– mese mici și dese; se recomandă ca masa de seară să fie cu două ore înainte de culcare. De asemenea, se recomandă evitarea clinostatismului (poziția culcată a corpului) în timpul meselor, dar şi imediat după mese.
– eliminarea din dietă a alimentelor care favorizează apariția refluxului (cafea, mentă, condimente, roșii, grăsimi, prăjeli, oțet, sucuri de citrice, băuturi acidulate). Aceste alimente agravează simptomatologia prin creșterea secreției gastrice acide, întârzierea evacuării gastrice, dar și iritația mucoasei esofagiene.
– eliminarea din dietă a oricărui aliment ce nu este tolerat (regim adaptat la propria sensibilitate).
– postură adecvată: somnul se realizează pe două perne sau în decubit lateral stâng.
– se evită purtarea centurilor strânse, a corsetelor.
– evitarea/înlocuirea medicamentelor cu potențial inductor al refluxului gastroesofagian (blocanți canale de calciu, progesteron, narcotice, agoniști beta adrenergici, antagoniști alfa adrenergici etc.).
– controlul anumitor boli precum astmul bronșic sau diabetul zaharat.
Alimente permise în boala de reflux gastroesofagian
Iată ce alimente puteţi consuma:
- supe şi ciorbe de legume
- cartofi natur/piure/fierţi
- carne slabă fiartă sau friptă (pui, curcan)
- compoturi nu foarte dulci
- fructe coapte la cuptor
- apă plată, ceai de plante neîndulcit
Boala de reflux gastroesofagian: care sunt simptomele
Alimente nepermise în boala de reflux gastroesofagian
Alimentele care nu sunt permise în BRGE sunt:
- supele/ciorbele de carne, zeamă de carne
- prăjelile (în această categorie intră şi pâinea prăjită)
- condimentele (ardei iute/piper/sare de lămâie)
- murături, lămâie, oţet
- dulciurile concentrate: dulceaţă, gem, prăjituri, marmeladă, rahat, ciocolată, de exemplu
- legume şi fructe crude (nefierte)
- cafea, alcool, sucuri acidulate, pizza, mâncăruri fast-food
- unt, smântână, slănină, untură
- afumături
- carnea de porc/raţă/gâscă
- rântaşuri
- alcool de orice fel (inclusiv berea)
- alimente prea fierbinţi sau prea reci
2. Tratament medicamentos
Schema de tratament pentru BRGE se bazează pe medicație antiacidă (preparate pe bază de alginat), inhibitori de pompă de protoni/blocanți de receptori H2 și prokinetic.
3. Tratament chirurgical
Tratamentul chirurgical se aplică în cazuri selecționate (complicații ale BRGE).
Este important să reținem că beneficiile tratamentului medicamentos sunt maximale dacă regimul igieno-dietetic este respectat şi pacientul conștientizează importanța ambelor tratamente în egală măsură. Adoptarea unui stil de viață sănătos îmbunătățește calitatea vieții pacientului, acționând direct asupra unuia dintre factorii favorizanți ai acestei boli, ameliorând semnificativ simptomele.