Intotdeauna va exista o lista nesfarsita de treburi pe care trebuie sa finalizam cat mai repede. Asa cum, probabil va exista si cultura productivitatii neobosite, care ne indeamna sa ne ocupam imediat de activitati si sa ne simtim teribil de vinovati pentru orice timp pierdut. Dar adevarul este ca o viata petrecuta „in mod corespunzator” la e-mailuri este una plictisitoare. Timpul „irosit” este, de fapt, foarte necesar.
Problema apare atunci cand ne petrecem timpul speriati de lipsa productivitatii si refuzam sa facem pauze adevarate. Sa dormim, sa facem o plimbare mai lunga sau sa citim ceva. De cele mai multe ori, aceste activitati care ar trebui sa ne bucure sunt insotite de sentimentul de vina sau de constientizarea lucrurilor pe care ar fi trebuit sa le facem in aceasta perioada. Exista tendinta de a evita astfel de pauze, petrecandu-ne timpul la birou, in fata calculatorului, dar nelucrand, ci navigand pe diverse site-uri web. Iar aceasta reactie nu contribuie nici la fericirea noastra, nici la productivitatea noastra.
Oricand, orice
„Exista o idee ca trebuie sa fim mereu disponibili, sa lucram tot timpul”, spune Michael Guttridge, un psiholog specializat in comportamentul la locul de munca. „Este greu sa scapi de aceasta idee si sa mergi in parc. Dar la computer, cautam distractie pe social media, spunandu-ne ca suntem «multitasking» si petrecem mai mult timp decat este necesar pentru indeplinirea sarcinilor de baza”. Psihologul puncteaza si ca statul mult la birou ne vaduveste de beneficiile fizice si mentale ale timpului petrecut cu noi insine, amintind ca pana „si fabricile victoriene aveau niste pauze de odihna”.
Pauzele… cheia marilor succese
Uneori, chiar si activitatile care sunt menite a fi o rasplata, sa ne relaxeze, sunt ingreunate de sentimentul de responsabilitate. Guttridge spune ca a intalnit directori executivi care urmareau filme „pe repede inainte” pentru a-si face rapid o idee despre actiunea acestora. Insa, cu siguranta nu vor experimenta nicio placere.
Concluzia psihologului: „pierderea timpului insemna reincarcarea bateriei si reorganizare. Alocarea asumata a unei perioade de timp in care sa fiti neproductivi va va face mai buni la locul de munca”.
Elena Coroianu
Sursa: qz.com