Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Importanta fotoprotectiei: un bronz frumos poate fi si sanatos

20 mai 2024
Share

Desi se discuta tot mai mult despre importanta fotoprotectiei, totusi procentul celor care folosesc in mod regulat produse de protectie solara este inca mic, chiar si in cazul celor care au fost deja diagnosticati cu un cancer de piele legat de expunerea la soare, cum este carcinomul bazocelular.

Este dovedit stiintific ca fotoprotectia se asociaza cu reducerea incidentei anumitor tipuri de cancere si leziuni precanceroase (cum sunt keratozele actinice). Avem acces la informatie si totusi nu ne protejam… Dimpotriva, uneori medicii primesc intrebari care reflecta o anumita neincredere fata de produsele de protectie solara: „Am citit pe internet ca produsul X din crema Y este cancerigen. Ce parere aveti?”. Avem acces la informatie, insa aceasta este atat de abundenta, uneori contradictorie, incat devine o misiune imposibila sa discernem intre fapte, mituri, promisiuni exagerate. Ce stim, de fapt, despre produsele de protectie solara?

Chiar am nevoie de un FPS atat de mare?

Recomandarile actuale vizeaza un FPS (factor de protectie solara) de minimum 30, idealul fiind de 50 (blocheaza trecerea a aproximativ 98% din radiatia UV), mai ales daca petreceti mult timp afara si/sau locuiti sau va petreceti vacanta intr-o zona cu indice UV ridicat. Exista aplicatii ce pot fi instalate pe telefonul mobil, cu ajutorul carora puteti verifica rapid indicele UV al regiunii in care va aflati, pentru a adapta durata expunerii, gradul de protectie etc. Atentie daca va aflati la munte! Cu toate ca indicele UV si temperatura nu sunt corelate, situatia va poate induce un fals sentiment de siguranta („daca nu imi e cald, nu arde tare soarele”).

Factorul de protectie solara ridicat este tot ce conteaza?

Acesta este important, insa reflecta doar gradul de protectie impotriva ultravioletelor de tip B. La fel de important este sa va asigurati de existenta mentiunii „spectru larg” pe eticheta produsului, mentiune ce indica protectia nu numai contra ultravioletelor B, ci si a ultravioletelor A, de asemenea legate de aparitia anumitor cancere de piele si de imbatranirea prematura a pielii. Un produs care are un FPS mare, dar nu protejeaza suficient si impotriva radiatiilor UVA poate fi periculos. Daca nu avem masura expunerii (inrosirea pielii sau eritemul solar si bronzul ulterior), putem subevalua timpul petrecut la soare si riscul la care ne expunem. Pielea de culoare inchisa are si ea nevoie de protectie solara.

Reaplicati crema fotoprotectoare la fiecare doua ore!

Produsele „rezistente la apa” persista mai mult timp pe piele, insa nu sunt infailibile. Cat de rezistente sunt si pentru cate ore petrecute in apa? Cel mai simplu este sa va asigurati ca sunteti corect protejati, reaplicand crema pe toate zonele expuse, dupa fiecare imbaiere sau episod de transpiratie intensa. De asemenea, repetati aplicarea produsului la fiecare doua ore petrecute in afara apei, fie ca ati transpirat sau nu, inotat sau nu. Majoritatea produselor de protectie solara contin si filtre chimice – substante care absorb energie luminoasa si sufera modificari, deci au un anumit grad de fotoinstabilitate.

Aplicati cantitati generoase de produse pentru protectie solara!

Doar asa va veti apropia de cifrele pentru FPS obtinute in testele clinice, unde, de regula, se aplica doua miligrame de produs pe centimetru patrat de piele. Un utilizator obisnuit rareori atinge aceasta cantitate, estimandu-se ca majoritatea de-abia aplica 0,5 miligrame pe centimetru patrat, ceea ce reduce considerabil gradul de protectie. Folositi, de cate ori aveti ocazia, si celelalte mijloace de protectie solara disponibile: haine lejere, dar care acopera suficient, palarie cu boruri late (de patru-cinci centimetri), ochelari de soare cu filtru UV si cautati umbra.

Si hainele ofera protectie impotriva ultravioletelor

Hainele, in functie de densitatea tesaturii, culoare, tipul de fibra, croiala, ofera si ele grade diferite de protectie. Pentru o evaluare rapida a cantitatii de ultraviolete blocate, tineti materialul in dreptul ferestrei si incercati sa vedeti prin el. Cele care lasa o cantitate mare de lumina sa treaca nu sunt, in mod evident, o alegere buna. Pentru cei care au avut deja unul sau mai multe cancere de piele, leziuni precanceroase sau diverse afectiuni care se asociaza cu fotosensibilitate (de exemplu, lupusul) sau pur si simplu pentru cei care doresc o protectie cat mai completa, exista magazine specializate care vand produse speciale de imbracaminte.

Nu toate tipurile de piele suporta orice crema cu FPSres-solare

Pentru cei cu piele hipersensibila sau care sufera de anumite afectiuni ale pielii, asociate cu reactivitate intensa (de exemplu, acneea rozacee), sunt ideale filtrele fizice: dioxidul de titan sau oxidul de zinc. Majoritatea produselor fotoprotectoare cu spectru larg contin o combinatie de filtre fizice (minerale) si chimice (organice). Anumite filtre chimice utilizate mult in trecut sunt, in general, evitate in prezent (de exemplu, oxibenzona, octocrilenul), din cauza riscului de reactii alergice. Fotoprotectoarele sunt vandute sub diverse forme: lotiuni, spray-uri, creme, stickuri. Indiferent de forma aleasa, este important ca aplicarea sa fie omogena, pentru a obtine o repartitie relativ uniforma la nivelul intregului tegument.

Dr. Madalina Caraivan

Medic specialist dermato-venerologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.