Revista care te menține sănătos

Chirurgie plastică

Implanturile cu silicon si riscurile alaptarii

14 august 2017
Share
Implanturile cu silicon si riscurile alaptarii

Copiii ale caror mame au implanturi mamare cu silicon si sunt alaptati ar putea suferi din cauza transmiterii de silicon pe cale transplacentara (prin placenta) atat in timpul sarcinii, cat si in timpul alaptarii.

In momentul alaptarii, tesutul din jurul protezelor si ganglionii limfatici regionali sunt expusi unor probleme precum spargerea sau ruperea implanturilor. Din cauza interventiei chirurgicale, lactatia ar putea fi insuficienta.

Posibilitatea ca siliconul sa treaca de bariera placentara (zona de separare dintre organismul mamei si fatului) depinde de factori precum marimea moleculei de silicon, dar nu numai. Mai jos va prezentam cateva dintre riscurile implanturilor cu silicon in ceea ce priveste alaptarea.

Pot alapta daca am implanturi cu silicon?

Da, o femeie poate alapta chiar daca are implanturi. Depinde insa de tipul de implant, de cum este plasat implantul, dar si de modul in care interventia chirurgicala a fost efectuata. Exista mai multe tipuri de implanturi. Cele umplute cu ser fiziologic sunt, practic, cochilii de silicon care contin o solutie salina, iar implanturile umplute cu silicon, dupa cum spune si numele lor, contin un gel de silicon. In cazul in care solutia salina se amesteca cu laptele matern, expertii sustin ca acest lucru nu afecteaza structura celui din urma, insa in cazul gelului de silicon pot aparea probleme.

Implanturile cu silicon si riscurile alaptarii

Voi avea probleme cu alaptatul daca am implanturi mamare?

Nervii, conductele de lapte si glandele pot fi deteriorate in timpul interventiei chirurgicale. Din cauza acestui aspect, s-ar putea ca femeia cu implanturi sa nu simta mameloanele in timpul alaptarii, iar producerea de lapte in glandele mamare poate sa scada. De asemenea, implanturile pot bloca fluxul de lapte, pot face sanii sa se umfle etc.

Cum afecteaza tipurile diferite de interventii chirurgicale alaptarea?

O incizie facuta in zona areolei (zona pigmentata de la nivelul sanului, de culoare roz-maronie) poate deteriora nervii. Implanturile care se introduc prin intermediul unor incizii facute la nivelul axilelor sau prin buric ar putea preveni eventualele probleme ce pot aparea la nivelul glandelor, nervilor. Zona in care este amplasat implantul ar putea afecta capacitatea de a alapta. Cele plasate sub muschii pieptului nu vor afecta alaptarea, iar metoda reduce si deteriorarea tesutului mamar.

Pentru a stimula lactatia, puteti folosi o pompa pentru san. Incercati sa hraniti bebelusul intre 8 si 12 ori pe zi pentru a creste productia de lapte.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.