Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Implantul dentar, necesitate sau moft?

22 iulie 2019
Share

Indiferent de varsta, dantura trebuie sa arate impecabil, dar, pentru aceasta, ea trebuie intretinuta. Controlul periodic la dentist, o data la sase luni, si igiena riguroasa a cavitatii bucale sunt esentiale. In ajutorul acestora vin numeroase tehnici, printre care si cea a implantului dentar.

Din ce in ce mai folosit si recomandat de medicii stomatologi, implantul este o piesa metalica, mai exact un surub care se plaseaza in osul maxilar sau mandibular. De obicei, implantele sunt confectionate din titan. Acesta este un metal foarte bine tolerat de organism, este usor si accesibil pacientilor. Scopul implantului dentar este de a inlocui radacina lipsa a unui dinte. Implanturile dentare au diferite marimi si forme, cum ar fi: implantul ac, implantul lama, implantul cilindric, implantul superiostar, implantul surub etc. La ora actuala, cel mai folosit implant este tip surub. Este foarte important este ca, inainte sa apelati la tehnica implantului, sa fiti siguri ca nu suferiti de boli cronice. De aceea, este bine sa va faceti investigatiile medicale necesare. Pacientii care apeleaza la tahnica implantului dentar nu trebuie sa sufere de diabet, hepatita, SIDA, epilespie, hemofilie, boli cardiovasculare, osteoporoza, reumatism articular acut.

Cum se realizeaza?
Daca va ganditi ca procedura implantului este dureroasa, va inselati! Intregul proces se desfasoara sub anestezie locala, este destul de usor de suportat de pacient si nu dureaza mult. Montarea implantului dentar presupune o interventie chirurgicala deloc complicata. Se face o incizie pentru a se pune in evidenta osul maxilar sau mandibular, se insurubeaza impantul si se sutureaza (coase). Locul respectiv se vindeca in aproximativ o saptamana, timp in care tratamentul pacientului consta, in functie de fiecare, in antibiotice si antiinflamatoare. Pentru ca implantul sa poata suporta o lucrare protetica ce poate fi, dupa caz, fixa sau mobila (coroane, punti, proteze), se asteapta 6 luni. Astfel, se urmareste „acceptarea” implantului de catre os, proces numit osteointegrare, adica fixarea lui in os. Dupa ce se monteaza bontul protetic (cel pe care va sta constructia protetica), pasul final este confectionarea si fixarea dintelui propriu-zis. In cele 6 luni, in functie de situatia clinica, pacientul se poate bucura de o lucrare provizorie ce reduce inconvenientele unei danturi incomplete. Pentru a va bucura cat mai mult de implant, trebuie sa tineti cont de regulile igienei orale (periajul dentar si folosirea atei dentare) si sa va prezentati la control o data la trei luni. In caz contrar, apar complicatii care pot duce la pierderea implantului.

Avantaje si dezavantaj
Daca aveti de gand sa va faceti un implant dentar, e bine sa stiti ca durata de viata a acestuia este de la 5 pana la 12 ani, mai rezistent decat orice alta lucrare protetica. De asemenea, un implant nu sacrifica dintii vecini zonei edentate, ca in cazul unei microproteze fixe. Totodata, implantul reface estetica si mimica pacientului, il ajuta in vorbire, la mancat si da senzatia de naturalete. In ceea ce priveste dezavantajele, pe primul loc se situeaza costurile ridicate. Un implant dentar uzual costa intre 400 si 1 500 de euro, ceea ce ii face pe doritori sa se gandeasca de doua ori. Oricat de deschisi ar fi pacientii la beneficiile aduse de implantologie, sunt si persoane la care apar complicatii, organismul respingand implantul. Aceasta reactie de respingere este de aproximativ 1 la 1000. In cazul in care sunteti fumator, este recomandat sa scapati de acest viciu, deoarece fumatul ingreuneaza cicatrizarea si afecteaza evolutia implantului pe termen lung.

Text: Andra Dumachi
Consultant: Dr. Sorin Verdes,
Medic medicina dentara
Telefon: 0726.146.316

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.