Anumite infectii sunt dezvoltate mai usor de copii decat de adulti. De acest lucru se face responsabil sistemul imunitar, care la cei mici nu este atat de puternic, precum si faptul ca este destul de greu sa controlam constant comportamentul de respectare a igienei al micutilor. Impetigo este una dintre aceste afectiuni dermatologice contagioase, care afecteaza cu precadere copiii. Cum evitam imbolnavirea, sau cum tratam boala, vom afla din randurile care urmeaza.
Impetigo este o infectie bacteriana a pielii, care se manifesta prin aparitia unor vezicule rosii la suprafata tegumentului. Aceste vezicule pot sa apara in orice parte a corpului, dar cel mai frecvent se situeaza in jurul gurii si nasului. Ele se pot sparge, pot secreta lichid si pot dezvolta o crusta galben-maronie. Impetigo este una dintre cele mai obisnuite infectii la copii. Nu este exclus ca ea sa isi faca aparitia si la persoanele adulte, insa aceste cazuri sunt mai rar intalnite.
Impetigo este o afectiune contagioasa si poate fi raspandita prin contact personal, prin folosirea acelorasi prosoape, lenjerii, haine, jucarii sau a altor obiecte. Veziculele pot fi raspandite in alte parti ale corpului prin grataj (scarpinare).
Care sunt cauzele infectiei impetigo?
Exista doua tipuri de bacterii care se fac responsabile pentru instalarea acestei afectiuni: streptococul sau stafilococul. De cele mai multe ori, aceste bacterii patrund in organism prin zonele in care pielea este lezata din cauza altor afectiuni cum ar fi eczema, leziunile determinate de plante otravitoare, intepaturi de insecte, varicela, arsuri sau taieturi. Copiii pot dezvolta impetigo dupa gripa sau alergii care irita pielea de la baza nasului. Exista insa cazuri in care este afectata si pielea sanatoasa.
Cum evitam contaminarea cu impetigo?
Se evita contactul cu persoanele cu impetigo pana cand infectia s-a vindecat. Evitarea folosirii acelorasi prosoape, perne, lenjerie, haine, jucarii sau a altor obiecte cu persoana infectata. In cazul in care este posibil, este recomandat ca aceste obiecte sa fie spalate in apa fiarta inainte de a fi folosite. Gratajul (scarpinatul) leziunilor la bolnavul cu impetigo inlesneste raspandirea infectiei in alte regiuni ale corpului si, de asemenea, la alte persoane. Gratajul poate fi prevenit prin acoperirea zonelor infectate. Mentinerea unei igiene corespunzatoare a mainilor impiedica raspandirea infectiei. In cazul in care este prezenta o taietura sau o intepatura de insecta, va fi tratat local cu unguent pe baza de antibiotic, pentru a preveni aparitia bolii.
Sa recunoastem simptomele infectiei cu impetigo
Impetigo poate fi prezent cand exista urmatoarele leziuni: vezicule pe piele, in special in jurul nasului si gurii: initial leziunile apar ca niste pete mici, rosii, apoi apar veziculele care eventual se pot sparge; aceste leziuni nu sunt dureroase, dar pot fi pruriginoase; Veziculele secreta lichid sau au cruste; Veziculele cresc atat in dimensiuni, cat si numeric: leziunile variaza in dimensiune de la marimea unui comedon (cos) pana la marimea unei monede.
Tratamentul acestei infectii bacteriene nu trebuie amanat
Diagnosticul de impetigo poate fi pus doar de cadrele specializate in urma inspectiei pielii. Uneori medicul preleveaza o proba de la nivelul unei vezicule pentru examenul bacteriologic. In cazul in care pacientul prezinta si alte simptome, se vor efectua teste suplimetare din sange si urina. Impetigo este tratat cu antibiotice. In cazurile usoare, tratamentul se va face cu aplicatii locale ale unui unguent preparat pe baza de antibiotice. In cazurile severe, medicul va prescrie tratament antibiotic oral. Dupa 3 zile de tratament, starea pacientului se amelioreaza. Daca tratamentul cu antibiotic oral sau cu unguente va fi aplicat conform indicatiilor medicului, leziunile se vor vindeca complet intr-o saptamana. Ca masuri ce pot fi aplicate acasa, se impune spalarea usoara a portiunii de piele cu leziuni de 3 ori pe zi, inainte de aplicarea unguentului. Daca veziculele au crusta, acestea vor fi inmuiate in apa calda timp de 15 minute, apoi indepartate usor cu o carpa moale si sterse, pentru a usca leziunile respective.
Medicul va fi anuntat in cazul in care impetigo-ul nu s-a ameliorat dupa 3 sau 4 zile de tratament sau daca apar alte semne ale infectiei, cum ar fi febra, accentuarea durerii, tumefierea, caldura, roseata sau aparitia puroiului in zona infectata.