Tehnica de imagerie radiologica utilizand proprietatile de rezonanta magnetica nucleara (R.M.N. sau IRM) ale componentelor organismului uman.
Indicatii – I.R.M. (sau R.M.N) este indicat in principal in diagnosticarea bolilor sistemului nervos central: imaginile sunt mai precise decat cele obtinute cu ajutorul scanerului, mai ales in anumite zone ca maduva spinarii sau pentru anumite afectiuni ca scleroza in placi. O a doua indicatie este diagnosticarea bolilor osoase si articulare, in particular a celor care ating atat scheletul, cat si sistemul nervos, ca herniile discale. Printre dezvoltarile cele mai recente ale acestei tehnici, trebuie citate angio-I.R.M. si imageria functionala a creierului. Angio-I.R.M. permite sa se obtina, plecand de la anumite secvente, imagini ale vaselor. Anomaliile fluxului vascular sunt, incepand de la aceasta tehnica, mai usor observabile. I.R.M.-ul creierului permite analizarea anumitor functii senzoriale sau motorii.
Desfasurare – I.R.M. nu necesita nici o pregatire, nici spitalizare. nici odihna dupa examen, nici examinarea pe nemancate. Este necesar sa se indeparteze orice obiect metalic, care ar deranja examenul (ceas, agrafa a sutienului etc.) si sa se interzica orice machiaj, unele cosmetice continand metale. Plombele dentare sunt susceptibile sa modifice imaginea.
Pacientul este lungit pe o masa care este facuta sa alunece intr-un tunel deschis pe ambele parti si care ocupa centrul unui electromagnet (un fel de transee de 50–6o centimetri diametru pe o lungime de aproximativ 2 metri) in interiorul caruia domneste un camp magnetic intens.
Pacientul nu simte nimic, dar aude un zgomot repetat, destul de puternic, corespunzand emisiei de unde de radiofrecventa; el poate ramane in contact cu medicul datorita unui microfon. Examenul necesita o imobilitate absoluta; la persoanele claustrofobe si la copii se practica chiar o anestezie generala. Pentru ameliorarea imaginilor poate fi necesara o injectare de gadoliniu pe cale intravenoasa. Aceasta substanta nu contine iod si nu induce efecte secundare; totusi, ca masura de precautie: ea nu este injectata femeilor gravide. Examenul dureaza intre o jumatate de ora si trei sferturi de ora.
Rezultate – I.R.M. este singura tehnica ce ofera imagini in sectiune in planurile orizontale, verticale si oblice. Realizarea sectiunilor in trei dimensiuni ale spatiului permite precizarea mai buna a raporturilor si extinderii unei leziuni. Imaginile sunt tratate mai intai informatic.
Contraindicatii si efecte secundare – I.R.M. este categoric contraindicat in caz de prezenta in organism a unor obiecte metalice magnetizabile: fragmente care au patruns prin accident, material metalic vascular sau intracranian, stimulator cardiac. Aceste obiecte, care nu sunt intotdeauna cunoscute de catre pacient, sunt puse in evidenta printr-o radiografie prealabila. Examenul este, de asemenea, imposibil de realizat la pacientii deosebit de corpolenti. El este in schimb compatibil cu prezenta protezelor de sold, cu suruburile utilizate in ortopedie si cu materialul dentar uzual.
I.R.M. este un examen nedureros, care nu provoaca iradiere, spre deosebire de scaner. Actualmente nu este cunoscut nici un risc legat de campul magnetic, inclusiv pentru femeia gravida.