Revista care te menține sănătos

ORL

Igiena si ingrijirea corecta a nasului

7 decembrie 2015
Share

Nasul este organul principal al mirosului si functioneaza, de asemenea, ca parte a sistemului respirator al corpului. Aerul patrunde in corp prin intermediul nasului. Pe masura ce trece de celulele specializate ale sistemului olfactiv (al mirosului), creierul recunoaste si identifica mirosurile.

Parul din interiorul nasului curata aerul de particulele daunatoare. Pe masura ce aerul trece prin pasajele nazale, este incalzit si umidificat inainte de a patrunde la nivelul plamanilor. Daca va curge nasul mereu din cauza unei raceli sau alergii si sunteti satul sa fiti dependent de servetele, puteti incerca urmatoarele trucuri.

Alegeti cele mai bune servetele

Daca obisnuiti sa folositi servetele umede, in special cele pentru bebelusi sau demachiante, trebuie sa stiti ca acestea contin parfum, detergenti si alte chimicale ce pot irita pielea uscata si crapata. In schimb, optati pentru servetele moi sau hartie igienica.

Evitati sa va stergeti nasul

Atunci cand va suflati nasul, tamponati usor narile si pielea din jurul nasului in loc sa frecati sau sa stergeti. Atunci cand tamponati, evitati frecarea si iritarea pielii, ceea ce diminueaza aparitia durerii locale mai tarziu.

Hidratati de mai multe ori pe zi

De fiecare data dupa ce va suflati nasul, este recomandat sa aplicati o cantitate mica de produs pe baza de vaselina in jurul narilor si pe zonele de piele iritate din jurul nasului. Unguentele sunt mai indicate decat cremele sau lotiunile, deoarece formeaza un strat rezistent la apa, ce permite pielii de dedesubt sa se vindece.

Observati o eventuala infectie

Daca aveti crapaturi adanci in jurul nasului ce nu par sa se vindece sau daca sunt acoperite de o crusta galbuie, este posibil sa aveti o infectie a pielii. Daca se intampla acest lucru, aplicati local o cantitate mica de unguent cu antibiotic de trei ori pe zi. Acest unguent hidrateaza si protejeaza pielea de germeni. Bineinteles, trebuie consultat medicul inainte.

Curatati pasajele nazale

Clatiti pasajele nazale cu o solutie salina blanda de doua ori pe zi, dimineata si seara. Aceste proceduri va vor ameliora congestia nazala si indeparteaza mucusul de la nivelul pasajelor nazale fara a fi nevoit sa va suflati nasul. Daca vi se infunda nasul in timpul zilei, repetati procedura si la pranz.

nas-bDiscutati cu medicul in legatura cu decongestionantele nazale

Decongestionantele nazale va pot ajuta sa tratati rinoreea, insa pot, de asemenea, sa sensibilizeze pielea din interiorul nasului, accentuand neplacerile. Decongestionantele ingusteaza vasele de sange si scad fluxul sangvin local, procese ce cauzeaza aparitia disconfortului si a iritatiei. Discutati cu medicul despre riscurile si beneficiile acestora, precum si despre modul si durata de folosire a acestora.

Faceti inhalatii

Aburul ce provine de la o supa fierbinte sau de la un ceai hidrateaza pielea si pasajele nazale. De asemenea, acesta poate sa fluidifice mucusul situat mai adanc, facilitand astfel indepartarea sa dupa ce va suflati nasul. In plus, nu uitati si de clasicele inhalatii cu cateva picaturi de inhalant adaugate in apa fierbinte. Acoperiti-va capul cu un prosop si inhalati aburii emanati.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.