Preocupati sa depistam cel mai potrivit nutrient in alimentatie sau cel mai nociv aditiv, uitam, de multe ori, ca alimentele pot determina imbolnaviri si pe alte cai. Vorbim despre cai pe care, de regula, le putem controla usor. Doar ca oamenii moderni uita adesea de igiena si de faptul ca alimentele pot vehicula germeni periculosi.
Sunt multe persoane care pun in aceeasi sacosa painea si legumele crude, nespalate, deseori pline cu pamant. Sunt multe gospodine care lasa mancarea calduta pe marginea aragazului, sa-i astepte pe cei care ajung mai tarziu la masa. Sunt la fel de multe persoane care taie pe acelasi fund de lemn si telemeaua pentru micul dejun, si carnea care merge in tigaie, si asta fara ca macar sa spele acel tocator. Sau tocatorul foloseste la tocatul unor ciuperci crude si, imediat dupa, acolo se feliaza painea sau cascavalul. Desigur ca cei mai multi au imunitate, adica un aparat imun functional si performant. Dar nerespectarea regulilor de igiena in bucatarie poate sa aiba consecinte cel putin neplacute sau, la extrem, pot duce la probleme care ameninta viata.
Alimente insalubre
Pentru ca „murdar” si „curat” pot avea semnificatii relative, este bine sa tineti seama ca alimentele se impart din acest punct de vedere in doua categorii: alimente salubre (curate), care pot fi mancate imediat, pe loc, fara a mai necesita vreun gen de prelucrare (nici macar spalarea), si alimentele insalubre sau „murdare”, care trebuie spalate, cojite, tratate termic etc. inainte de consum. Cele doua categorii trebuie sa se intalneasca, ideal, cat mai putin, pana ce, in urma prelucrarii, si alimentele insalubre devin salubre. Ca exemplu, putem considera branza, mezelurile si painea drept alimente salubre, iar carnea cruda, aluatul crud si legumele nespalate drept insalubre. De indata ce fierbem sau prajim carnea, ea devine salubra.
Folositi vase si suprafete diferite pentru cele doua tipuri de alimente, iar in frigider puneti intotdeauna sus alimentele salubre, astfel incat cele insalubre sa nu le poata contamina (de exemplu, prin fragmente de pamant ce cad din legume sau prin suc care se poate scurge din carnea cruda).
Reguli esentiale
Spalati si dezinfectati cu o solutie clorinata slaba suprafetele bucatariei de mai multe ori, mai ales daca lucrati cu alimente insalubre. Spalati-va pe maini cu atentie dupa ce atingeti coaja oualor crude, carnea, legumele crude sau orice alt produs insalubru sau dupa ce va intoarceti la gatit de la toaleta. Tineti parul strans. Firele de par care pot sa cada in mancare sunt nu numai dezagreabile, ci incarcate si cu microbi. Nu tusiti sau stranutati deasupra mancarii.
Chiar daca o veti consuma numai dumneavoastra sau membrii apropiati ai familiei, ea va poate imbolnavi, deoarece picaturile de secretii nazale pot purta stafilococi enterotoxigeni, care sintetizeaza toxine agresive in timpul pastrarii mancarii. Atentie si la eventualele leziuni cutanate care supureaza! Daca aveti asa ceva pe maini, purtati manusi de bucatarie.
Obiecte uzuale care ascund numeroase bacterii
Cum se pastreaza mancarea
Nu in cele din urma, atentie la temperatura la care sta mancarea. Cea optima este undeva sub 5 grade sau peste 60. Bagati-o la frigider sau dati-o intr-un clocot inainte de consum. Germenii patogeni pentru om agreeaza mancarea calduta, in care se pot multiplica pana la doze toxice. Statisticile arata ca majoritatea toxiinfectiilor alimentare din tara noastra apar in familie, ceea ce denota o lipsa de atentie la igiena in bucatarie. Prin masuri simple si de bun-simt, aceste imbolnaviri pot fi evitate.
Studii recente arata ca nu este necesar sa spalati carnea proaspata inainte de prelucrare. Momentul spalarii acesteia poate fi o cauza a contaminarii cu germeni periculosi a suprafetelor din bucatarie.