Potrivit unui studiu științific realizat de cercetătorii britanici și ale cărui rezultate au fost publicate în The Lancet: Infectious Diseases, responsabilă de răspândirea bacteriei Escherichia coli (E. coli) ar fi mai degrabă igiena necorespunzătoare a mâinilor după mersul la toaletă și nu prepararea termică insuficientă a cărnii, așa cum se știa până acum.
Există mai multe tulpini ale bacteriei E. coli și, din fericire, nu toate sunt patogene. Dar în ceea ce le privește pe cele patogene, contractarea unora dintre ele poate duce la complicații grave. Motiv pentru care sunt necesare unele măsuri de igienă stricte pentru a nu vă îmbolnăvi.
În plus, au apărut tulpini patogene rezistente la antibiotice, inclusiv la cele care conțin betalactamine cu spectru larg. Rezultat: odată infectați, pacienții dezvoltă uneori sepsis din cauza lipsei antibioticelor eficiente.
Echipa de medici britanici a analizat 20.000 de probe de scaun uman, 300 de probe de sânge și sute de probe de apă uzată, gunoi de grajd, carne (de vită, de porc și de pui), salată și fructe.
Dar doar o singură tulpină a fost apoi observată în cele trei probe de origine umană (scaun, sânge și ape uzate) și s-a demonstrat că provenea a priori din intestin. Acolo era inofensivă, dar devenea nocivă în momentul în care infecta tractul urinar, în special. Și contrar a ceea ce se credea până acum, această tulpină s-a dovedit a fi semnificativ diferită de cea care se regăsea în probele non-umane.
„O privire critică demonstrează că există foarte puține tangențe între tulpinile E. coli umane și cele de la pui și bovine”, a comentat profesorul David Livermore de la Facultatea de Medicină a Universității East England din Marea Britanie, cel care a condus studiul. „Se pare, mai degrabă și, din păcate, că cea mai probabilă cale de transmitere pentru E. coli rezistente la antibiotice este directă, de la om la om, particulele fecale ale unei persoane ajungând la gura altuia”, a spus el.
Așadar, cercetătorul a amintit că o spălare minuțioasă a mâinilor după ce mergem la toaletă este esențială pentru a preveni răspândirea E. coli. Reamintim că spălarea eficientă a mâinilor durează cel puțin 15 secunde, necesită săpun și frecare meticulosă a mâinilor între ele, între fiecare deget, pe spatele și palmele mâinilor, apoi acestea trebuie clătite cu grijă și uscate foarte bine.