Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Igiena orala, de dimineata pana seara

26 aprilie 2021
Share

Sanatatea orala, atat de importanta nu doar din punct de vedere estetic, este intretinuta cu ajutorul unor practici simple, aplicate insa in mod regulat: perierea dintilor de cel putin doua ori pe zi, folosirea atei dentare, vizita o data la sase luni in cabinetul medicului stomatolog.

Dar stiati ca lor li se alatura si alte „porunci”, mai putin cunoscute, dar foarte eficace? Zambetul frumos si dintii puternici sunt intretinuti pana la cele mai inaintate varste nu doar prin intermediul bine-cunoscutelor practici de igiena orala, ci si prin aplicarea unor mici… trucuri. Vorbim, de pilda, despre consumul anumitor alimente, care lupta impotriva acizilor ce ataca smaltul dentar, dar si despre evitarea altora, care nu fac decat sa „hraneasca” microorganismele patogene.

Evitati periajul dentar imediat dupa micul dejun

Periajul dentar dupa fiecare masa a zilei este ideal, iar dimineata si seara ar trebui sa fie obligatoriu. Insa nu oricand, ci la aproximativ 20-30 de minute dupa ce ati terminat de mancat. De ce? Deoarece, daca masa a inclus si un suc natural si/sau o bautura dulce carbogazoasa, acidul din continutul lor, care se „lipeste” de suprafata dentara, va ataca si mai abitir smaltul dintilor daca ii periati imediat dupa masa.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Produsele Foramen pentru îngrijire şi igienă orală, recomandate pentru menţinerea unor dinţi puternici şi a unor gingii sănătoase.

Inlocuiti cafeaua cu ceaiul verde

Consumul unei cani mari de cafea face parte din ritualul dumneavoastra de zi cu zi? Ei bine, pentru a va proteja sanatatea orala (despre cafea se stie, de altfel, ca pateaza dintii), inlocuiti aceasta sursa pretioasa de cofeina cu cea asigurata de ceaiul verde. Potrivit studiilor, persoanele care beau ceai verde au gingii mai sanatoase, gratie catechinei, antioxidant puternic care abunda in acest tip de ceai si care reduce inflamatiile si previne infectiile. Atentie insa: ceaiul verde va protejeaza sanatatea orala doar daca il consumati neindulcit!

Gustarea dintre mese? Un iaurt simplu

Iaurtul simplu, fara arome si alti aditivi, poate fi consumat in orice moment al zilei, inclusiv ca gustare satioasa intre doua mese principale. Insa, pe langa faptul ca stavileste foamea, iaurtul are si alte calitati: contine calciu, dar si probiotice, bacterii benefice care lupta impotriva celor nocive ce favorizeaza dezvoltarea cariilor si a bolilor gingivale.

Consumati branza dupa masa de pranz

Branza se va dovedi o alegere inspirata, deoarece, multumita efectului alcalin, contribuie la combaterea acizilor acumulati pe suprafata dentara. In plus, branzeturile reprezinta o sursa excelenta de calciu. Alegeti saconsumati cu precadere branza Cheddar, unul dintre cele mai alcaline sortimente de branza.

Desertul de seara? Imediat dupa cinares-orar dinti

Nu amanati placerea dulce pentru orele tarzii ale serii: daca nu ii puteti spune „pas”, cel mai bine este sa consumati desertul imediat dupa cina. Zaharul si amidonul din acesta sunt mai putin nocive pentru dinti atunci cand sunt consumate in combinatie cu alte alimente, productia de saliva fiind mai mare in acest caz.

Chiar daca sunteti la serviciu, dupa masa de pranz, spalati-va pe dinti si/sau folositi ata dentara. Eliminati, astfel, excesul de agenti patogeni din cavitatea orala si va reimprospatati respiratia.

Dana Saporan

Sursa: Everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.