Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Icterul fiziologic la nou-nascut

3 noiembrie 2006
Share

Icterul este una dintre cele mai comune afectiuni aparute in perioada neonatala. Parintii trebuie sa stie cand este periculos icterul si cand nu.

Cei mai multi dintre nou-nascuti dezvolta o coloratie galbena a pielii timp de cateva zile dupa nastere. Acest fenomen este cunoscut ca „icterul fiziologic” si se datoreaza cresterii temporare a bilirubinei (un pigment galben). In mod normal, bilirubina este controlata de ficat, dar la nou-nascut aceasta abilitate a ficatului nu este intotdeauna suficient dezvoltata.
Icterul este strans influentat de modul de alimentatie al nou-nascutului, el putand dura mai mult la sugarii alimentati la san si la prematuri.

Cum poate fi depistat?

Icterul fiziologic trece in aproximativ o saptamana de la nastere. Acesta se vede cel mai bine prin comprimarea pielii cu degetul, regiunea aparand mai voalata fata de restul trunchiului care e mai rosiatic la nou-nascut. Prima data, icterul se observa la fata, apoi progreseaza spre trunchi si extremitati.

Tratamenul icterului fiziologic

Unii copii dezvolta un icter mai accentuat, ce poate fi toxic daca este netratat. Cand icterul cuprinde fata si trunchiul, iar bilirubina depaseste anumite valori, copilul este plasat sub o lumina speciala, fluorescenta. Tratamentul acesta este profilactic pentru a impiedica evolutia afectiunii catre icterul toxic.

Daca icterul nu cedeaza la fototerapie si valorile bilirubinei sunt in crestere, se efectueaza exsangvinotransfuzie (inlocuire aproape totala a sangelui) concomitent cu fototerapia si anumite tratamente medicamentoase recomandate de catre specialisti.

Cand devine icterul patologic?

Icterul de obicei se instaleaza in primele ore dupa nastere. Sunt rare cazurile in care aceste este prezent inca din momentul nasterii, insa se intensifica de la o zi la alta. Astfel, uneori, la 3-4 zile, in raport cu gradul bilirubinemiei, se poate instala icterul nuclear ce se manifesta prin sindroame neurologice:

somolenta;

iritabilitate;

rigiditatea cefei;

convulsii;

ficat si splina marite;

paloarea tegumentelor si edem.

 

 

Cauzele icterului patologic

Icterul patologic poate fi determinat de mai multe cauze printre care:

septicemia;

infectii intrauterine;

infundarea caii biliare;

fibroza chistica;

hiperbilirubinemie a prematurului;

boala hemolitica;

diabet zaharat la mama.

 

IMPORTANT! Prezentati-va urgent la medic in cazul in care: copilul dumneavoastra mai prezinta icter dupa doua saptamani de viata; icterul apare mai tarziu; nou-nascutul dezvolta simptome ale icterului (urina inchisa la culoare, scaun decolorat, coloratie galbena a tegumentelor si conjunctivta oculara).

 

Dr. Silvia Ionescu
Medic neonatologie
[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.