Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Iaurt, miere, lapte si plante, impotriva arsurilor solare

20 iulie 2009
Share

Vara este cea mai potrivita perioada pentru un concediu relaxant si unde in alta parte decat la mare? Pentru doamne in special, vara inseamna liber la soare si la bronz, fara a mai tine cont de intervalele recomandate de medici sau de radiatiile UV. Astfel isi fac aparitia arsurile solare.

Pentru a evita periculoasele arsuri solare si, ulterior, descuamarea pielii, pot fi folosite fara riscuri multiple solutii naturale. Tratamentul arsurilor solare difera in functie de zona afectata.

Apa recem iaurtm suc de rosii, miere si lapte – remedii eficiente pentru arsurile solare

Compresele cu apa rece sunt frecvent folosite in astfel de situatii. Ele vor fi aplicate 10-15 minute, de 3 ori pe zi, pana cand arsura provocata de soare se vindeca total. Pentru efecte optime, se poate adauga praf de copt in apa. Alta solutie pentru ameliorarea arsurilor solare sunt compresele cu iaurt, care se lasa sa actioneze 15 minute. Acestea se aplica de mai multe ori pe zi. De asemenea, compresele cu suc de rosii, amestecate cu lapte batut reduc semnificativ senzatia de usturime.

Mierea, otetul de mere, laptele (diluat cu apa), feliile de castravete rece, de cartof sunt mai eficace in tratamentul arsurilor pielii si au actiune imediata, comparaiv cu diferite creme si lotiuni din comert, chiar daca sunt considerate „leacuri babesti”. De altfel, se fac bai generale sau locale cu apa calduta, in care se adauga bicarbonat de sodiu (o cana de bicarbonat la o cada cu apa calda). Baia va dura 15-20 de minute, dupa care se sterge pielea prin tamponare cu un prosop moale.

 

Plantele au efect calmant asupra pielii afectate de arsuri

Plantele pot avea o actiune de calmare a senzatiei de usturime, a rosetii si de reepitelizare a pielii lezate.

  • Aloe vera este indicat in tratarea arsurilor solare, deoarece intervine in regenerarea celulara, hidrateaza intens pielea si inlatura senzatia de usturime si mancarime. Se poate aplica gelul proaspat stors dintr-o frunza de aloe.
  • Foarte util este si ceaiul de galbenele care se prepara dintr-o lingura de plante uscate, la 250 ml de apa. Se aplica local, pe zonele inflamate si/sau poate fi administrat pe cale orala.
  • Si petalele de trandafir au efecte benefice pentru calmarea pielii afectate de soare. Se inmoaie in otet de mere si se intind pe pielea afectata.
  • Ceaiul de menta are efect racoritor. Se aplica pe piele sub forma de comprese.
  • Tataneasa este unul dintre cele mai eficiente remedii impotriva arsurilor provocate de radiatiile UV. Radacina uscata se fierbe timp de 10 minute intr-un vas cu 500 ml de apa. Se lasa inca 10 minute la infuzat, dupa care se strecoara. Lichidul obtinut se adauga in apa de baie.
  • Ceaiul de soc, un alt remediu eficace se aplica sub forma de comprese pe pielea afectata.

De asemenea, uleiurile din diferite plante sunt foarte recomandate, datorita efectului de calmare.

  • Uleiul de mustar. Se maseaza zona sensibila, deoarece senzatia de caldura si roseata;
  • Uleiul de masline. Se amesteca 1 lingura de ulei de masline cu 1 lingura de otet si se maseaza pielea usor. Se lasa sa actioneze o ora;
  • Uleiul de lavanda si menta. Reduce senzatia de usturime si durere. Cu acest ulei se maseaza usor corpul;
  • Uleiul esential de musetel. Se adauga cateva picaturi in apa de baie, avand efect de calmare a pielii inflamate din cauza arsurilor;
  • Uleiul de sunatoare. Se aplica pe pielea afectata si se maseaza usor. Nu este recomandat daca in urmatoarele 48 de ore se doreste o noua expunere la soare, pentru ca sunatoarea are efect fotosensibilizant.
  • Sucul de lamaie poate fi folosit atat intern, cat si extern. In ultimul caz, zeama de lamaie ajuta la dilatarea vaselor de sange, are rol astringent si atenueaza durerea provocata de arsurile solare. Se aplica sub forma de comprese din zeama de lamaie diluata.

 

Musetel si galbenele, pentru arsurile din zona ochilor si a obrajilor

Pentru arsurile de pe pleoape se pun comprese reci cu infuzie de musetel sau galbenele. Se pot pune chiar si pliculetele reci care au fost folosite pentru preparea infuziei.

Pentru arsurile solare de pe obraji
sau din zona ochilor se pot utiliza bucati de castravete, cartof sau rosie. Este bine ca alimentatia sa contina un plus de substante antioxidante de tip beta-caroten, vitaminele C si E, seleniu. Totodata, recomandate sunt pestele, ouale, rosiile, branza, morcovii, laptele, untul, nucile. Pe timpul verii trebuie marit necesarul de lichide.

Mancati multe fructe bogate in apa, cum ar fi pepenii rosii si galbeni, portocalele, lamaile, capsunile si ananasul.

 

 

Dr. Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina de familie
Competenta apifitoterapie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.