Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Iata de ce trebuie sa renuntati imediat la fumat

Dr. Camelia Diaconu, medic primar boli interne, specialist cardiologie, International Pediatric and Family Medical Clinic, Pipera-Voluntari, www.familyclinic.ro, tel.: 0374200300
9 noiembrie 2017
Share
Iata de ce trebuie sa renuntati imediat la fumat

Fumatul este unul dintre cele mai nocive obiceiuri pentru sanatate. Tigarile contin in jur de 600 de compusi chimici care elibereaza, prin ardere, peste 7.000 de substante, dintre care cel putin 70 pot determina aparitia cancerului.

Fumatul se asociaza cu efecte nocive asupra sistemului nervos central, aparatului respirator, cardiovascular, pielii, parului si unghiilor, sistemului digestiv, dar si asupra fertilitatii. Nicotina din fumul de tigara are capacitatea de a stimula sistemul nervos central pentru o scurta perioada de timp, dupa care se instaleaza oboseala cronica. Nicotina este responsabila de aparitia dependentei de fumat. Acesta creste riscul aparitiei cataractei si a tulburarilor de vedere si afecteaza simtul mirosului si gustului.

Inhalarea fumului de tigara altereaza functia respiratorie

In timp, plamanii isi pierd capacitatea de a filtra particulele toxice si devin mult mai susceptibili la infectiile respiratorii, bacteriene sau virale. Dupa mai multi ani de fumat apare emfizemul pulmonar, caracterizat prin distrugerea tesutului pulmonar si formarea de bule de dimensiuni variabile in plamani, ce reprezinta spatii moarte din punct de vedere functional, ce nu participa la procesul de respiratie si oxigenare. Aparitia emfizemului duce la instalarea insuficientei respiratorii, cu dispnee cronica (senzatia lipsei de aer), initial la eforturi fizice, ulterior, si in repaus.

Modificarile inflamatorii cronice ale mucoasei bronsice duc la aparitia bronsitei cronice tabagice si a unei boli severe, numita bronhopneumopatie cronica obstructiva (BPOC). Riscul de cancer pulmonar este direct proportional cu numarul de tigari fumate zilnic si cu numarul anilor de fumat.

Inima si pielea au de suferit

Fumatul are efecte nocive asupra intregului sistem cardiovascular: ingustarea arterelor, cu scaderea fluxului de sange (arteriopatie obliteranta sau boala arteriala periferica), scaderea nivelului colesterolului „bun”, cresterea riscului formarii de cheaguri de sange (trombi) in vase, cu aparitia accidentului vascular cerebral si a infarctului miocardic. Insa nu numai fumatorii activi prezinta aceste riscuri, ci si cei pasivi, adica cei care inhaleaza fum de tigara. Unele dintre cele mai evidente efecte ale fumatului sunt cele de la nivelul pielii.

Substantele din tutun au capacitatea de a induce modificari ale structurii pielii, cu aparitia prematura a ridurilor si imbatranire precoce. Fumatul determina ingalbenirea unghiilor si a pielii degetelor, aparitia petelor galbene sau maronii pe dinti, un miros neplacut persistent al parului.

secundara_fumatul_inainte de Fumatul si infertilitatea

Fumatul si infertilitatea

Fumatorii au o prevalenta mai mare a cancerului de rinichi si pancreas. Fumatul are efecte asupra activitatii insulinei, crescand riscul aparitiei rezistentei la insulina si a diabetului tip 2. Diabeticii care fumeaza cresc astfel sansele dezvoltarii complicatiilor diabetului comparativ cu nefumatorii.

Un alt efect negativ al fumatului se manifesta la nivelul sanatatii reproductive si fertilitatii. Atat barbatii, cat si femeile care fumeaza au o fertilitate scazuta. La fumatoare, menopauza se instaleaza la o varsta mai tanara. De asemenea, fumatul creste riscul aparitiei cancerului de col uterin. Toate aceste efecte negative ale fumatului asupra organismului sunt tot atatea motive care sustin renuntarea la acest viciu.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.