Cu totii avem nevoie de ochelari de vedere, la un moment dat. Ochelarii de vedere ideali sunt prescrisi de medicul oftalmolog, in urma unui consult, si prelucrati de opticieni. Acestia nu se imprumuta de la rude, nu se cumpara din magazine sau de la piata, la intamplare, fara reteta.
Daca exista un viciu de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism, presbiopie), ochelarii pot fi purtati inca din copilarie (medicii recomanda ca primul consult oftalmologic sa aiba loc in jurul varstei de patru ani). Un om cu vedere normala poarta ochelaride vedere dupa varsta de 40 de ani, primul semn al necesitatii acestora fiind indepartarea textului de ochi. In materialul de fata, va oferim cateva ponturi pentru a alege corect ochelarii de vedere, astfel incat problemele la acest nivel sa fie ameliorate, nu agravate.
Cumparati-i, obligatoriu, pe reteta
Odata primita reteta de la specialist pentru dioptrii, urmatorul pas este prezentarea la o optica medicala, unde se aleg ramele si se ofera sugestii pentru lentile (daca sa fie sau nu antireflex, heliomate etc.), desi, de multe ori, aceste lucruri sunt specificate deja pe reteta. In ceea ce priveste pretul ochelarilor, nu trebuie sa va temeti de cei ieftini sau de cei la promotii, atat timp cat sunt achizitionati in conditiile amintite.
Ramele trebuie sa ajunga pana la nivelul sprancenei…
Dreptunghiulare, ovale, rotunde. Alegerea ramei este, de multe ori, una dificila, mai ales ca multe persoane vor sa fie in pas cu moda sau sa iasa cat mai ieftin. Acestea pot fi alese dupa bunul plac, desi cele mai apropiate de fizionomia fetei sunt cele rotunde. Medicii atrag insa atentia ca rama trebuie sa acopere complet suprafata ochilor, pentru a nu fi nevoiti sa ne uitam deasupra ochelarilor atunci cand vorbim cu cineva. Exista o singura exceptie pentru ramele inguste, aceasta fiind ochelarii speciali pentru citit. In rest, rama trebuie sa ajunga pana la nivelul sprancenei.
… si sa aiba certificat de garantie
In ceea ce priveste materialul din care sunt confectionate ramele, indiferent ca se opteaza pentru plastic sau metal, este esential sa aiba certificat de garantie. Au existat multe cazuri in care pacienti purtatori de ochelari au facut alergie la rama, alergie care poate avea implicatii grave. De aceea, este bine sa fiti atenti la acest aspect.
Lentilele: din plastic sau din sticla
Referitor la lentile, pe vremuri, pacientii se temeau de cele din plastic, intrucat nu erau la fel de clare ca cele din sticla si se zgariau mai usor. In prezent insa, acestea sunt tratate antireflex si antizgariere, sunt mai usoare si incasabile, fiind preferate de majoritatea oamenilor. De cealalta parte, si cele din sticla au avantajele lor, cum ar fi, de exemplu, rezistenta mecanica (exceptie facand impactul).
Lentilele heliomate, cele mai bune
Cele mai bune lentile sunt cele heliomate (care se adapteaza automat la schimbarile de lumina), insa nu sunt recomandate persoanelor cu glaucom. Atentie! Lentilele nu trebuie sa fie foarte inchise la culoare, pentru ca pot provoca fotofobie, dependenta sau riduri la coltul ochiului.
Lentilele antireflex, folosite in special pentru lucrul la calculator sau pentru condusul vehiculelor pe timp de noapte, sunt o himera. Specialistii recomanda sa poarte ochelari la calculator doar cei care au dioptrii si carora li s-a recomandat sa-i poarte permanent. Ochelarii de vedere trebuie alesi astfel incat, atunci cand radem, obrajii sa nu ridice ramele, deci puntea trebuie sa fie dreapta si mai departata.
Text: Cristina Ionescu
Consultant: Prof. Dr. Monica Pop
Directorul Spitalului Clinic de
Urgente Oftalmologice Bucuresti