Potrivit unui nou studiu, patru alimente consumate frecvent si de romani contin cantitati insemnate de arsenic, un metal greu daunator organismului. E vorba de vinul alb, berea, varza de Bruxelles si carnurile inchise la culoare (somonul, tonul ori sardinele).
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au analizat dietele a 852 de oameni din New Hampshire, dar si nivelul de arsenic din unghiile de la picioare, care pot arata expunerea pe termen lung la acest metal. Astfel, dintre cele 120 de alimente analizate de cercetatori, doar cele patru mentionate mai sus pareau sa creasca in mod semnificativ nivelul de arsenic din corpul oamenilor, arata studiul publicat in Nutrition Journal. Insa, intrucat arsenicul este prezent in mod natural in mediu, pe langa dieta, cercetatorii au luat in calcul si nivelul de arsenic din apa de baut. Potrivit specialistilor, este foarte important ca sursele de apa potabila sa fie sigure.
Pe de alta parte, cercetatorii nu au identificat o legatura intre nivelul de arsenic si consumul de orez, aliment despre care se crede ca este relativ bogat in aceasta substanta toxica. Desi unele alimente sunt bogate in arsenic, oamenii nu trebuie sa le evite total, mai arata cercetatorii. Probabil ca cea mai buna metoda de a evita expunerea la arsenicul din dieta este sa variati alimentele si sa nu mancati acelasi lucru in fiecare zi.
La final, specialistii au tras un semnal de alarma, sustinand ca expunerea pe termen lung la arsenic, chiar si la un nivel scazut, este asociata unui risc crescut de cancer la vezica, plamani sau de piele, dar si unui risc crescut de aparitie a diabetului zaharat de tip 2 si a afectiunilor cardiovasculare.
Cristina Ionescu
Sursa: LiveScience