Dincolo de coordonatele psihosociale ale indivizilor si de viteza cu care se dezvolta lumea in care traim, organismul uman se supune si respecta aceleasi principii, valabile din cele mai vechi timpuri. Omul este supus actiunii hormonilor care sunt secretati, in functie de actiunea pe care acestia o realizeaza.
Sistemul endocrin ajuta la mentinerea echilibrului organismelor. Controleaza metabolismul, cresterea si reproducerea si ne ajuta sa ne adaptam la stres. Asigura un echilibru al concentratiei diferitelor substante in sange cum ar fi glucoza, calciul, sodiul, potasiul si apa. Secretati de diverse glande endocrine, hormonii se comporta ca niste mesageri chimici. Sunt transportati prin intermediul circuitului sangvin la diverse organe tinta, unde produc schimbari in fiziologia lor. Acest lucru este posibil numai daca exista receptori potriviti. Este nevoie de cheia potrivita pentru fiecare lacat.
Estrogenii au rol in sanatatea mentala a femeilor
Estrogenii reprezinta hormonii sexuali feminini principali. Pe langa efectul de reglare a ciclului menstrual, asigura formarea caracterelor sexuale secundare feminine, cresc formarea masei osoase (cand cantitatea de estrogeni scade dramatic, apare osteoporoza in menopauza), cresc sinteza proteica a factorilor de coagulare si a HDL a colesterolului. Estrogenii au efect pe sistemul cardio-circulator, sani, piele, par, mucoase, muschii pelvini si creier. De asemenea, joaca un rol semnificativ in sanatatea mentala a femeilor. Un model conceptual despre cum estrogenii afecteaza starea psihica a femeilor a fost sugerat in 2005 de Douma, care a conchis ca deprivarea brusca de estrogen, nivelurile fluctuante de estrogen sau perioadele crescute de hipoestrogenie se coreleaza cu afectarea severa a stariii de bine a organismului. Recuperarea din depresia de dupa nastere, perimenopauza sau postmenopauza se realizeaza dupa ce nivelul de estrogeni s-a refacut.
Deficienta de progesteron afecteaza ciclurile menstruale
Progesteronul este, de asemenea, un hormon responsabil de reglarea ciclurilor menstruale. Transforma endometrul (mucoasa uterina) in a doua faza a ciclului menstrual si il pregateste pentru implantarea embrionului. Afecteaza epiteliul vaginal si pe cel al mucusului cervical, facandu-l pe acesta din urma gros si impermeabil pentru spermatozoizi. Daca sarcina nu apare, scaderea concentratiei progesteronului duce la aparitia menstruatiei. In schimb, in timpul sarcinii au efecte benefice, deoarece scad contractilitatea fibrelor musculare netede si favorizeaza mentinerea acesteia.
Diminuarea concentratiei de progesteron duce la afectarea ciclurilor menstruale normale.
Sunt investigate efectele progesteronului asupra sistemului nervos, unele studii aratand efectul lor asupra memoriei si abilitatilor cognitive.
Testosteronul si masculinitatea
Testosteronul este un hormon steroidian androgen. In principal, la barbat este secretat de testicule, iar la femeie, de ovare. Mici cantitati sunt de asemenea secretate de glandele suprarenale.
Testosteronul este implicat in cresterea masei musculare si a masei osoase. Al doilea efect este androgenic. Are efecte asupra functiei sexuale, dar si asupra sanatatii in general si a starii de bine a individului. Este responsabil de producerea si mentinerea trasaturilor specifice masculine. La pubertate, testosteronul stimuleaza schimbarile fizice care caracterizeaza adultul : cresterea si dezvoltarea organelor genitale, cresterea parului facial si pubian, a masei si a fortei musculare, cresterea in inaltime, ingrosarea vocii.
Variatiile testosteronului la femei duc la androgenizare
In perioada vietii adulte, testosteronul este reponsabil de mentinerea libidoului, a energiei, de cresterea sintezei de eritrocite (globule rosii, producerea spermatozoizilor, protectia fata de osteoporoza prin stimularea maturarii osoase etc). La barbat, cantitatea de testosteron este de cateva zeci de ori mai mare decat la femeie, insa receptivitatea tesuturilor este mare la femeie. Variatii reduse ale concentratiei sangvine de testosteron duc la aparitia efectelor androgenice. Atentia, memoria, abilitatile spatiale sunt functii cognitive dependente de testosteron la oameni. Se pare ca scaderea concentratiei de testosteron duce la alterarea functiei cognitive si la aparitia dementei.
Atat la barbat, cat si la femeie, testosteronul este responsabil de cresterea fortei fizice, mentale si a libidoului.
Hormonii sexuali au functii clar stabilite in cadrul organismului. Tocmai din acesta cauza dereglarile sunt foarte importante. Dincolo de cauzele patologice care stau la baza acestor dereglari se afla coordonatele stilului de viata actual: stres, starea permanenta de alerta, lipsa relaxarii, regimul alimentar sarac si dezordonat, suprematia deadline-urilor. Toate acestea determina dereglari ale sistemului hormonal. Mai mult decat atat, exista o coordonata de ordin psihosocial care isi „striga” modificarile in plan endocrin. Nevoia de egalitate in drepturi si responsabilitati a femeilor a dus, in timp, la o oarecare tendinta de inversare a rolurilor intre sexe. Apare, astfel, femeia-barbat care are un comportament ce paraseste calmitatea tipic feminina si isi dezvolta capacitatile combative.
In editia din luna noiembrie a revistei „Farmacia Ta” vom detalia efectele negative pe care le pot avea asupra organismului dezechilibrele hormonilor sexuali.
Text: Dr. Ruxandra Albu
Rezident Obstetrica-Ginecologie
Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti