In ultima vreme, exista din ce in ce mai multe femei care se confrunta cu afectiuni ginecologice, fie ca este vorba despre infertilitate, dereglari hormonale, dureri abdominale legate de ciclul menstrual sau despre afectiunile ce pot sa apara la menopauza. O alternativa la tratamentul clasic este reprezentata de homeoterapia ginecologica, o metoda inovatoare care reface echilibrul organismului inaintea aparitiei bolilor.
Homeoterapia ginecologica, parte a Medicinii Reglarii Fiziologice, combina tratamentele naturiste cu cele clasice, determinand, astfel, reglarea si sincronizarea mecanismelor imuno-endocrine ale organismului ce sunt perturbate in majoritatea afectiunilor ginecologice.
Categorii de boli ginecologice
Exista trei mari categorii de boli ginecologice:
• Bolile inflamatorii sau infectioase, care reprezinta o metoda de aparare a organismului impotriva unor bacterii nocive, dar care sunt responsabile de aparitia unor afectiuni frecvent intalnite in randul femeilor, precum vaginita, anexita sau metrita.
• Tulburarile endocrine, ce pot impiedica buna desfasurarea a principalelor functii ale organismului (digestia, reproducerea)
• Maladiile tumorale (preclinice/clinice, benign si maligne).
S-a dovedit eficacitatea tratamentelor acestor boli prin legatura stransa a acestora cu datele stiintifice ale biologiei moleculare, endocrine si imunologice. De accea, inainte de stabilirea unui tratament corect si eficient, se va lua in considerare istoricul medical al pacientei, precum si starea generala de sanatate actuala.
Tratamentul Guna, un concept inovator al homeoterapiei
Principiul tratamentului Guna urmareste inducerea si accelerarea mecanismelor de autoreglare cu scopul restaurarii echilibrului hormonal si imunologic, amandoua fiind perturbate in patologiile ginecologice. Medicina reglarii fiziologice (Guna) ajuta la refacerea organismului utilizand combinatii de medicamente formate din remedii homeopatice ce contin si molecule biologice (cum ar fi neuropeptide, hormoni si interleukine), fapt ce duce la accelerarea procesului de restabilire in organism a echilibrului inainte de aparitia bolii.
Un aspect esential in medicina reglarii fiziologice este acela ca utilizeaza tratamente in doze mici, dar care sunt la fel de active, mai benefice si mai sigure decat tratamentele care folosesc dozele alopate, si nici nu implica efectele secundare ale folosirii acestora.
Guna vindeca numeroase afectiuni
In urma unor studiilor, s-a constatat ca patologiile care raspund cel mai bine la terapiile medicinii reglarii fiziologice sunt reprezentate de bolile inflamatorii pelvine si cancerele, ce pot afecta atat calitatea vietii pacientei si a celor din jur, cat si psihicul acestora.
Guna este o procedura folosita cu success in tratarea disfunctiilor sexuale, a dezechilibrelor hormonale si a unor afectiuni precum premenopauza si menopauza, dar este la fel de eficienta si in combaterea unor patologii mai putin cunoscute si mai rar intalnite, caz in care se ofera un tratament personalizat in functie de istoricul medical al pacientului si analizele riguroase efectuate.
Cum te pregatesti pentru homeoterapia ginecologica
Pentru ca tratamentul sa fie eficient, este necesara o pregatire in prealabil in care trebuie sa se asigure:
• Hidratarea – pentru a elimina eficient un produs metabolizat sau toxinele rezultate
• Scaunul zilnic
• Transpiratia – pentru a asigura o evacuare corespunzatoare
• Exercitiile fizice – pentru a fi stimulat drenajul limfatic
Homeoterapia ginecologica nu tine cont doar de simptome, ca în cazul medicinei alopate, ci si de intregul organism. Homeoterapia nu este homeopatie pura, ci imbina mai multe remedii homeopate într-un singur produs, cu enzime, minerale, vitamine sau chiar produse specifice medicinei alopate. Principiul homeoterapiei ginecologice se bazeaza pe asocierea unui diagnostic alopat (analize de sânge, investigatii imagistice) cu un tratament homeopat sau combinat.
Dr Mateescu Roxana
Medic rezident geriatrie si gerontologie