Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Homeopatia si tratamentul bolilor pediatrice (III)

15 mai 2024
Share

In editiile noiembrie si decembrie ale revistei va prezentam rolul homeopatiei in tratamentul afectiunilor pediatrice si remediile homeopate ale celor mai frecvente cinci tipologii de copii. Sa continuam asadar prezentarea eventualelor afectiuni cu care se poate confrunta micutul dumneavoastra, precum si tratamentul acestora.

In aceasta ultima parte a articolului vom afla impreuna mai multe simptome intalnite relativ frecvent in patologia pediatrica (si nu numai) impreuna cu remediile lor.

Intoleranta la lapte
Copiii au aversiune la lapte, vomita si/sau au diaree. Remediile recomandate in acest caz sunt:
Aethusa Cynapium Ch 15 (7 granule sublingual dimineata si seara, timp de 3 zile) – sugarul vomita violent orice mananca, in special laptele care are aspect verzui sau de cheaguri galbene. Dupa ce vomita, acesta este epuizat si adoarme imediat sau cere din nou san. Natrium carbonicum Ch 15 (7 granule sublingual dimineata si seara, 3 zile) – copilul are aversiune la lapte, pe care il refuza (Calcarea Carbonica, Silicea), iar abdomenul este intarit, destins, umflat. Face diaree de la lapte. Silicea terra Ch 30 (7 granule sublingual dimineata, 3-4 zile) – sugarul refuza sanul si vomita dupa lapte. Abdomenul este intarit si cu volum marit. Transpira mult la nivelul capului si poate avea eruptii la nivelul scalpului.
Intarcarea
Remediul recomandat in momentul intarcarii se adreseaza eventualelor probleme cu care se pot confrunta mamele. Si anume, Lac Caninum Ch 30 (7 granule sublingual dimineata si seara, tip de 3-4 zile) – mama prezinta galactoree (secretie de lapte prin mamelon, in afara momentelor de alaptare a copilului la san). Este util in aproape toate cazurile in care trebuie oprita secretia lactata.

Febra

In cazul febrei pana in 38,5 grade C, daca nu exista alte simptome ingrijoratoare (eventual consultati un medic care va stabili acest lucru), este mai bine sa nu administrati antitermice, deoarece febra are un rol important in lupta organismului cu germenii. Cele trei remedii de mai jos se prescriu in functie de caz, in dilutia 15 ch cate 7 granule sublingual din jumatate in jumatate de ora pana la ameliorare – de maximum 7 ori:
Aconitum – micutul are febra ridicata (peste 39 grade C) cu frisoane si absenta transpiratiei ca urmare a expunerii la frig puternic sau in urma unei insolatii. Este insotita de coloratia rosie a fetei si de sete. Belladonna – febra ridicata cu instalare brusca si transpiratie insotita de coloratia rosie a fetei. Uscaciune a mucoasei nazale. Rhus toxicodendron – febra ridicata care se mentine constant la valori ridicate. Aceasta se instaleaza adesea dupa ce pacientul a fost expus la frig umed (ploaie) sau a racit dupa un efort in timpul caruia a transpirat.
Aftele
Aftele sunt ulceratii ale mucoasei bucale care urmeaza unor vezicule si care provoaca durere in timpul masticatiei si la consumarea de alimente acre. In cazul unei candidoze bucale, favorizata de administrarea de antibiotice, se administreaza 7 granule de Candida albicans CH 9 de 3 ori pe zi, 3-4 zile. In caz de vezicule rosii foarte dureroase se administreaza Borax CH 9 de 3 ori pe zi, 3-4 zile. Daca aftele sunt insotite de senzatie de arsura, hipersalivatie si diaree este indicat Mercurius Corrosivus CH 9 ca mai sus.

Eruptia dentara dureroasa
Chamomilla 15 ch (7 granule sublingual x 3/zi 3-4 zile) – copil hipersensibil la durere, capricios, nervos si agitat. Obrazul din partea afectata este rosu, iar celalalt este palid. Poate fi subfebril si vrea sa fie purtat in brate. Acest remediu este util si in colicile intestinale cu diaree verzuie. Kreosotum 9 ch (7 granule sublingual x 3/zi 3-4 zile) – indicat in caz de dentitie dureroasa si dificila. Gingiile sunt inflamate, iar copilul nu poate sa doarma noaptea. Adesea exista diaree cu scaune nedigerate sau constipatie. Crampele (colici abdominale) Magnesia Phosphorica Ch 15 (7 granule sublingual dimineata si seara, 3-4 zile) – colica recurenta cu dureri crampoide la copii si sugari. Afectiunea este insotita de flatulenta (gaze) si se amelioreaza la caldura, frecare si cand pacientul se apleaca in fata cu genunchii indoiti. Colocynthis Ch 15 (7 granule sublingual dimineata si seara 3-4 zile) – colica abdominala cu caracter taietor, senzatia ca intestinul este strans intre doua pietre, diaree. Se amelioreaza daca se apasa pe zona dureroasa si daca se sta in pozitie ghemuita.
Diareea
La oricare dintre urmatoarele remedii se poate adauga argila (pliculete care se gasesc in farmacii), cu rol dezinfectant si remineralizant:
Arsenicum album 15 ch (7 granule sublingual din 20 in 20 de minute 2-3 ore) – indicat mai ales in urma unei intoxicatii alimentare (carne alterata), consum de fructe. Neliniste mare si anxietate, slabire rapida cu epuizare si colaps. Scaunele sunt insotite de senzatia de arsura, urat mirositoare si apoase. Frecvent asociate varsaturi si deshidratare. Podophyllum 15 ch (7 granule sublingual din 20 in 20 de minute 2-3 ore) – diaree apoasa cu scaune abundente, fetide, insotita de crampe si epuizare posibil in urma abuzului de fructe. Aloe socotrina 9 ch (7 granule sublingual din 20 in 20 de minute 2-3 ore) – senzatie imperioasa de scaun (eliminat in jet) dupa fiecare masa sau dupa ce bea. Diareea il scoala din pat dimineata. Mucus in scaun si zgomote intestinale (borborigme). China officinalis ch 30 – este utila in toate tipurile de diaree cu deshidratare si epuizare datorita pierderii unor cantitati importante de lichide. In aceste cazuri se poate administra alternant cu remediul cel mai indicat (7 granule sublingual de mai multe ori pe zi).
Constipatia
Alumina ch 9 (7 granule sublingual, dimineata si seara, 5-7 zile) – scaunele sunt uscate, tari, decolorate, in cantitate mica. Uneori acoperite cu mucus. Eliminarea se face cu efort mare si pot trece multe zile pana sa apara senzatia. Opium ch 5 (7 granule sublingual la 2 ore, de 4-5 ori pe zi 1-2 zile) – (a nu se confunda acest remediu cu drogul cu acelasi nume). Acesta este foarte util in constipatia ce apare in urma unor operatii la nivelul abdomenului (de exemplu apendicita).
Emotii si anxietate inaintea unui examen

Gelsemium Sempervirens ch 15 (7 granule sublingual in seara de dinaintea examenului si se repeta in dimineata respectiva) – copilul are o mare frica inaintea examinarii, adesea insotita de scaune diareice si tremuraturi ale membrelor. Se simte paralizat, ii este greu sa intreprinda actiuni noi si nu poate vorbi in public.
Dr. Adrian Dumitrescu,
Medic-lector homeopatie, specialist pediatrie.
Mail: [email protected]
Tel: 0766437264

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.