Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Homeopatia si tratamentul bolilor pediatrice (I)

15 mai 2024
Share

Dragi cititori, m-am gandit sa abordez in aceste randuri un subiect mai vast pe care il vom explora impreuna pe parcursul mai multor numere ale revistei: sanatatea copiilor nostri – cum poate fi ea dobandita si mentinuta cu ajutorul homeopatiei.

Deoarece imi doresc sa fiu pe intelesul tuturor, chiar si al celor care cumpara revista pentru prima data, voi explica pe scurt ce este homeopatia si ce fel de patologie poate sa trateze.

Ce este homeopatia?
Doctrina medicala introdusa de dr. Christian Friedrich Samuel Hahnemann (1755-1843), homeopatia este al doilea cel mai folosit sistem medical din intreaga lume conform O.M.S. (Organizaţia Mondiala a Sanatatii) – decembrie 2005. Este larg folosita in Europa. In Anglia este utilizata de generatii chiar de catre familia regala. In Franta apeleaza la homeopatie circa 40% din populatie. In Canada si Statele Unite a fost recunoscuta oficial inca din 1938. Cuvantul provine din greaca veche: homeos=aceeasi, pathos=suferinta, principiul de baza fiind tratarea si vindecarea bolnavului printr-un remediu sau agent terapeutic (administrat in doze mici si dinamizate) capabil de a provoca la omul sanatos (cand e administrat in doze mari) o stare asemanatoare simptomelor bolii.

Avantajele devin evidente: in multe cazuri, cu un singur remediu (cost mult scazut datorita dozelor mici utilizate) se poate obtine vindecarea unor simptome care apartin mai multor boli (din punct de vedere al diagnosticului alopat). In plus, vindecarea este blanda (fara reactii adverse) si naturala deoarece se face printr-o stimulare a sistemului imunitar si a resurselor proprii ale organismului. Pentru necunoscatori acest principiu poate sa para ciudat, insa el este sustinut de una dintre cele mai extraordinare dovezi: cea a rezultatelor practice obtinute atat la om, cat si la animale – ceea ce exclude efectul placebo.

Diferenta intre homeopatie si tratamentele alopate
Cuvantul „alopat” provine de la termenii grecesti allos=alta si pathos=boala sau, altfel spus, alopatia ar fi metoda de tratare a bolnavului printr-un remediu sau agent terapeutic capabil de a provoca in organismul bolnav o stare diferita de simptomele bolii sale, derivand astfel boala in alta parte din corp. Unele dintre aceste principii alopate sunt aplicate si in zilele noastre (de exemplu, prin administrarea de diuretice sau purgative in caz de congestie cerebrala, ceea ce provoaca – prin derivatie – alte simptome neplacute).

Tratamentul bolilor pediatrice

Se pot aborda si trata homeopatic orice boli acute si cronice:
raceli frecvente, sinuzite, otite, amigdalite, vegetatii adenoide – polipi, bronsite, astm bronsic; eruptii ale pielii, urticarii, eczeme, psoriazis; evolutia bolilor copilariei (rubeola, oreion, rujeola, varicela) poate fi mult ameliorata evitandu-se astfel complicatiile nedorite, date fie de boala, fie de o vaccinare masiva: se fac 6-7 tipuri diferite de vaccin in aceeasi zi (in realitate este stiut ca, daca un bolnav are rujeola, el nu poate dezvolta simultan si varicela sau oreion). tulburari digestive – constipatie, diaree, hemoroizi, fisuri anale, greata si varsaturi; litiaza biliara, migrene, probleme hepatice; deficitul de asimilare si anumite probleme legate de metabolism; apetitul diminuat, anorexia nervoasa; colicile sugarului si intoleranta la lapte; probleme de dentitie la sugar si copil; enurezisul, infectii urinare acute si cronice, diverse probleme renale; artrite, artroze, sciatica; boli cardiace si pulmonare, defectele septale cardiace mici si medii daca se intervine cat mai precoce dupa nastere; anumite probleme endocrine (tulburari de crestere, tiroidiene, pancreatice); tulburari menstruale sau postmenopauza (inclusiv mastodinii sau mastoza fibrochistica), probleme legate de sarcina, tulburari de dinamica sexuala; socuri emotionale, depresii, anxietate, frici, fobii; copilul agresiv; tulburarile de memorie si problemele de invatare; autism, copilul hiperkinetic si cu deficit de atentie, anumite tipuri de epilepsie. Nu pot pot fi tratate cu ajutorul homeopatiei bolile incurabile sau cazurile chirurgicale. In cazurile in care nu se poate obtine vindecarea se produce de cele mai multe ori o ameliorare durabila. Homeopatia poate fi folosita si in situatiile in care trebuie evitata administrarea medicamentelor (sarcina, alaptare, alergii medicamentoase) si se adreseaza tuturor
categoriilor de varsta, de la sugari pana la varstnici.

Infectiile bacteriene
Inainte de a incheia articolul din acest numar, as vrea sa raspund la o intrebare pe care o aud foarte frecvent ca medic: Poate homeopatia sa vindece o infectie bacteriana? Raspunsul este: categoric, da! Desi nu exista un remediu homeopat care sa distruga direct agentul microbian (cum o fac antibioticele), totusi, prin imbunatatirea raspunsului imun, homeopatia este capabila sa faca organismul sa elimine germenul respectiv mult mai rapid si fara a distruge flora bacteriana benefica (digestiva).

In speranta ca am venit in intampinarea unora dintre problemele legate de nobila si frumoasa dumneavoastra misiune – aceea de a fi parinte – va doresc sa aveti parte de copii mai sanatosi, mai buni si sa nu uitati ca in natura gasim raspunsul la multe din bolile noastre. In numerele viitoare ale revistei, voi aborda concret tratamentul homeopat in functie de diferitele tipuri de copii, cu descrierea acestor tipologii si remediile homeopate corespunzatoare lor:
Copiii letargici, frigurosi (apatici, inerti, fara energie). Copiii nervosi (nelinistiti, agitati, impulsivi, agresivi). Copiii cu intarzieri in dezvoltarea fizica si sau mentala. Copiii cu probleme ale pielii (eruptii, eczeme, urticarii). Copiii foarte caldurosi.
Dr. Adrian Dumitrescu,
Medic-lector homeopatie, specialist pediatrie.
Mail: [email protected]
Tel: 0766437264

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.