Revista care te menține sănătos

Wellness club

Hipoxia si hipoxemia: care este diferenta?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
9 iunie 2017
Share
Hipoxia si hipoxemia: care este diferenta?

Atunci cand organismul nu produce suficient oxigen, puteti avea hipoxie sau hipoxemie. Acestea sunt doua afectiuni periculoase. In lipsa oxigenului, organele, precum creierul, ficatul si altele pot fi deteriorate chiar si la cateva minute dupa debutul simptomelor.

Hipoxemia (scaderea nivelului de oxigen din corp) poate cauza hipoxie (scaderea nivelului de oxigen din tesuturi) atunci cand sangele nu transporta suficient oxigen catre tesuturi, pentru a satisface nevoile organismului. Termenul de „hipoxie” este, uneori, folosit pentru a descrie ambele probleme.

Care sunt simptomele hipoxiei si hipoxemiei?

Desi simptomele pot varia de la o persoana la alta, cele mai frecvente dintre acestea sunt reprezentate de:

  • Schimbarea culorii pielii, de la albastru la rosu
  • Confuzia
  • Tusea
  • Cresterea ritmului cardiac
  • Cresterea frecventei respiratiei
  • Senzatia de „lipsa de aer”
  • Transpiratia
  • Wheezing-ul (respiratia suieratoare)

Daca aveti aceste simptome, sunati imediat la ambulanta.

Plamanii, functie noua, neasteptata

Cum pot fi tratate hipoxia si hipoxemia?

Este necesar sa mergeti imediat la spital pentru a primi tratamentul corespunzator pentru hipoxie si sa monitorizati cu atentie nivelul oxigenului din organism.

Pentru tratament, cel mai important lucru este de a obtine cat mai mult oxigen pentru organism. Acest lucru poate fi indeplinit prin intermediul unei masti care acopera fata si nasul sau al unei sonde nazale introdusa in narine – orificiu prin care fiecare fosa nazala comunica cu exteriorul –, conectate la aparatul de oxigen. In cazul majoritatii persoanelor, acest lucru este suficient pentru a mentine nivelul oxigenului normal.

Un inhalator sau medicamentele pentru astm, administrate oral, pot imbunatati respiratia. Daca acestea nu ajuta, medicul va poate administra medicamentele intravenos. Mai mult, este posibil sa aveti nevoie si de medicamente steroide pentru a micsora inflamatia de la nivelul plamanilor.

Atunci cand viata va este pusa in pericol si alte tratamente nu functioneaza, puteti necesita un dispozitiv special pentru a va ajuta sa respirati.

hipoxia_inainte de CARE SUNT CAUZELE HIPOXIEI

Care sunt cauzele hipoxiei?

O criza de astm severa poate cauza hipoxie atat in randul adultilor, cat si in al copiilor. In timpul unei crize, caile aeriene se ingusteaza, ingreunand patrunderea aerului in plamani. Tusea utilizeaza chiar mai mult oxigen si poate agrava simptomele.

Hipoxia poate sa apara si in urma unui traumatism sau a unei leziuni la nivelul plamanilor.

Alte cauze ale hipoxiei includ:

  • Afectiuni pulmonare, precum boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), emfizemul, bronsita, pneumonia si edemul pulmonar (prezenta fluidelor la nivelul plamanilor)
  • Medicamente puternice sau care ingreuneaza respiratia
  • Afectiuni ale inimii
  • Anemia
  • Otravirea cu cianura (cianura este o substanta folosita pentru fabricarea plasticului si a altor produse).

Cum pot fi prevenite hipoxia si hipoxemia?

Cea mai buna metoda de a preveni hipoxia este de a tine astmul sub control, in fiecare zi. Este important sa nu va abateti de la planul de tratament impus de medic.

  • Administrati-va medicamentele pentru a preveni crizele de astm si nevoia de a folosi inhalatorul de urgenta.
  • Adoptati o dieta sanatoasa si ramaneti activ.
  • Constientizati factorii ce agraveaza astmul si gasiti solutii pe a-i evita.

Discutati cu medicul pentru a avea la indemana un plan de actiune in cazul unei crize de astm, pentru a reactiona corespunzator daca aveti tulburari de respiratie.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.