Revista care te menține sănătos

Tiroida

Hipotiroidismul vs hipertiroidismul

4 decembrie 2017
Share

Tiroida este cea mai mare glanda endocrina a corpului, cu un important rol in dezvoltarea si functionarea armonioasa a organismului. Este situata la nivelul regiunii cervicale anterioare, intr-o loja fibroasa, cantarind aproximativ 15-25 g.

Este alcatuita din doi lobi situati de fiecare parte a traheii, uniti printr-o punte mica de tesut, numita istm. Tiroida este responsabila de secretia a doi hormoni, tiroxina (T4) si triiodotironina (T3). Acestia au efecte la nivelul majoritatii tesuturilor, dar T3 actioneaza mai rapid si este mai activa din punct de vedere metabolic. Secretia de hormoni tiroidieni este controlata de catre un hormon (TSH sau tirotropina) eliberat de hipofiza anterioara. Aceasta, la randul ei, este stimulata de TRH (hormon eliberator de tirotropina), secretat de hipotalamus. Impreuna, hipofiza, hipotalamusul si tiroida, prin legaturile morfologice si functionale reciproce, controleaza multe aspecte ale metabolismului.

Lipsa iodului, alimentatia deficitara, stresul, expunerea la radiatii, dar si predispozitia familiala favorizeaza aparitia dereglarilor la nivel tiroidian. Afectiunile tiroidiene sunt in general mai des intalnite la femei. De cele mai multe ori, acestea ignora simptomele, punandu-le pe seama altor afectiuni (menopauza sau depresie). De asemenea, exista un risc crescut de a prezenta afectiuni tiroidiene dupa sarcina.

 

Hipotiroidia sau insuficienta tiroidiana primara

Hipotiroidia presupune o productie insuficienta de hormoni tiroidieni, cu repercusiuni asupra functiilor organismului ce sunt practic incetinite. O frecventa cauza de hipotiroidism la adult este tiroidita Hashimoto. Presupune o reactie autoimuna a organismului, ce produce autoanticorpi impotriva tiroidei, cu afectarea integritatii acesteia. I se pot asocia alte boli autoimune, de exemplu, psoriazis, vitiligo, poliartrita reumatoida, diabet zaharat tip 1. Hipotiroidia congenitala, cauzata de deficitul sever de iod, are ca manifestare extrema cretinismul endemic, ce se caracterizeaza printr-un retard mintal sever.

Semnele si simptomele hipotiroidiei sunt: oboseala, crestere ponderala in ciuda apetitului scazut, depresie, apatie, voce ragusita, caderea parului, unghii casante, piele rece si uscata, crampe si dureri musculare, constipatie, scaderea mirosului si a gustului, tulburari de ciclu menstrual, infertilitate si libido scazut.

Hiperfunctia glandei tiroide

Hipertiroidia  presupune un nivel seric crescut de hormoni tiroidieni. O patologie frecventa este reprezentata de Boala Graves, ce presupune o stimulare continua a glandei pentru a secreta si sintetiza cantitati mari de T4 si T3. Exoftalmia (proeminenta globilor oculari in afara orbitei) poate aparea la peste 40% dintre pacienti inainte, simultan sau la distanta de celelalte semne si simptome ale bolii.

De asemenea, hipertiroidismul mai poate fi cauzat de prezenta formatiunilor  nodulare, de tratamentul in exces al hipotiroidismului, ca urmare a unui proces inflamator (tiroidita) cu o supraproductie de hormoni tiroidieni si varsarea acestora in torentul sangvin secundar supraincarcarii cu iod (cauza frecvent intalnita la varstnicii cu gusa polinodulara) sau printre cei carora li se administreaza produse de contrast cu un continut mare de iod.

Semnele si simptomele hipertiroidiei sunt: stare de iritabilitate si nervozitate, oboseala, puls rapid si neregulat, scadere in greutate in ciuda unui apetit normal sau crescut, tremor al mainilor, slabiciune la nivel muscular, insomnii, transpiratii abundente, hipersensibilitate la temperaturile crescute. Ambele afectiuni necesita evaluare completa endocrinologica. Tratamentul in cazul celor doua afectiuni trebuie ajustat in functie de dozarile hormonale efectuate periodic.

 

Dr. Alin Popescu

Medic primar medicina sportiva

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.