Semnele si simptomele afectarii cardiace la pacientii cu hipotiroidism sunt unele dintre cele mai frecvente descoperiri clinice in practica medicala de rutina. Importanta recunoasterii efectelor bolii tiroidiene asupra inimii deriva si din observatia ca restabilirea functiei tiroidiene cu tratamentul corect indreapta, deseori, functiile cardiovasculare.
Hipotiroidia sau scaderea functiei tiroidiene apare atunci cand glanda tiroida nu produce hormoni tiroidieni suficienti care sa acopere nevoia zilnica a organismului. Hormonul tiroxina (T4) regleaza functiile esentiale, cum sunt ritmul cardiac, digestia, procesele metabolice, cresterea fizica si dezvoltarea mentala. O aprovizionare insuficienta cu acest hormon poate incetini procesele de sustinere a vietii, poate afecta functia organelor si tesuturilor corpului si poate duce, in timp, la complicatii care pot pune viata in pericol in absenta unui diagnostic si a unui tratament adecvate.
Exista trei tipuri de hipotiroidism
Hipotiroidismul este una dintre cele mai comune boli cronice din tara noastra. Simptomele pot sa nu apara decat dupa mai multi ani de cand s-a diminuat functia tiroidiana. Aceste simptome sunt adesea confundate cu semne ale altor boli, ale menopauzei sau chiar ale procesului de imbatranire. Rezervele de iod din tiroida provin din alimentatie si organismul le foloseste ca principala sursa pentru a crea hormoni tiroidieni. Nivelurile scazute de T4, care caracterizeaza starea de hipotiroidism, pot influenta greutatea unei persoane, pofta de mancare, somnul, temperatura corpului, precum si o varietate de alte caracteristici fizice, mentale si emotionale. Exista trei tipuri de hipotiroidism.
- Cel mai comun este hipotiroidismul primar, in care tiroida nu produce o cantitate adecvata de hormoni tiroidieni.
- Hipotiroidismul secundar se dezvolta atunci cand glanda hipofiza nu elibereaza suficient hormon de stimulare a tiroidei (TSH), care o solicita sa produca hormoni tiroidieni.
- Hipotiroidismul tertiar este consecinta unei functionari defectuoase a hipotalamusului, o parte a creierului care controleaza sistemul endocrin. Hipotiroidismul indus de medicamente, o reactie adversa la acestea, apare la doua cazuri dintre fiecare 10.000 de oameni, dar rareori produce hipotiroidie severa.
Hipotiroidismul vs hipertiroidismul
Creste colesterolul si riscul de pericardita
Hipotiroidia, chiar si in formele cele mai usoare, poate afecta sanatatea inimii. O scadere a functiei tiroidei poate creste riscul de a dezvolta boli cardiace, deoarece creste nivelul de colesterol „rau”. Acesta poate duce la ateroscleroza, rigidizarea arterelor, care creste riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral. Hipotiroidismul poate duce la acumularea de lichid in jurul inimii, ce poarta numele de pericardita. Astfel, este ingreunata pomparea sangelui in circulatia generala, fiind o cauza a dezvoltarii insuficientei cardiace.
Risc de agravare a bolilor de inima, screening preventiv
Boala arteriala coronariana care insoteste hipotiroidia poate fi preexistenta sau agravata de disfunctia tiroidiana, mai ales pe masura ce creste rezistenta vasculara periferica. Hipertensiunea arteriala asociata cu hipotiroidia poate fi asimptomatica sau participa la aparitia ischemiei miocardice, inclusiv a anginei pectorale sau infarctului miocardic. O mare precautie este necesara in tratarea acestor pacienti prin substituirea hormonilor tiroidieni. Exceptii sunt pacientii tineri, fara factori de risc coronarian sau pacientii aflati imediat dupa tiroidectomie totala (indepartarea chirurgicala a tiroidei).
Nodulii tiroidieni. Investigatii clinice
In prezent, ghidurile internationale de diagnostic recomanda a fi supuse screening-ului, printr-o dozare de laborator a TSH si T4, mai ales femeile gravide, cele peste 60 de ani si orice persoana al carei risc de disfunctii tiroidiene este mare. In plus, este recomandat ca pacientii diagnosticati cu afectiunile cardiace mentionate anterior sa isi testeze functia tiroidiana.
Hipotiroidismul este de doua ori mai frecvent la femei decat la barbati. Cu toate ca este comun la femeile de varsta mijlocie, boala poate aparea la orice varsta. Factorii care cresc riscul unei persoane de a dezvolta hipotiroidism includ varsta, greutatea si istoricul medical.