Tiroida este o glanda mica situata la nivelul gatului si secreta hormoni ce intervin in reglarea metabolismului. Acesti hormoni influenteaza organismul in mai multe moduri, astfel incat pot afecta temperatura corpului, greutatea corporala, sanatatea cardiovasculara si fertilitatea. Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida secreta o cantitate prea mica de hormoni.
Hipotiroidismul se manifesta prin oboseala, tulburari digestive, sensibilitate la temperaturi scazute, precum si prin tulburari menstruale. Desi hipotiroidismul nu se vindeca, poate fi tinut sub control prin intermediul medicamentelor. Daca nu este tratata, aceasta afectiune poate duce la complicatii, precum boli de inima, lezari ale nervilor si infertilitate.
Hipotiroidismul, principalele complicatii
Afectiunile cardiovasculare
Nivelul hormonilor tiroidieni poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii cardiovasculare. Pulsul mic este unul dintre simptomele specifice ale hipotiroidismului. Alt simptom este reprezentat de bataile cardiace anormale. Hipotiroidismul scade volumul de sange pompat de inima la fiecare bataie cardiaca. Un nivel scazut al homonului T3 tiroidian (triiodotironina) este asociat cu insuficienta cardiaca (incapacitatea inimii de a pompa suficient sange). Insa, cele mai frecvente complicatii cardiace ale hipotiroidismului pot fi tratate cu medicatia corespunzatoare.
Afectiuni ale rinichilor
De multe ori, hipotiroidismul scade capacitatea rinichilor de a excreta apa. In consecinta, nivelul sodiului poate fi scazut sau cel al creatininei crescut. Terapia prin substitutie hormonala poate tine sub control aceste complicatii. Insa, daca este mentinut nivelul scazut al hormonilor tiroidieni, vindecarea acestor afectiuni renale poate necesita o perioada mai mare de timp.
Cum afecteaza stresul glanda tiroida
Lezarile nervilor
Hipotiroidismul poate cauza aparitia unor simptome, precum slabiciune musculara sau lezari ale nervilor. Acestea, impreuna cu lipsa tratamentului hipotiroidismului, pot duce la aparitia sindromului de tunel carpian.
Infertilitatea
Hipotiroidismul scade fertilitatea atat in cazul sexului feminin, cat si la cel masculin. Hormonii tiroidieni regleaza metabolismul hormonilor sexuali ce controleaza producerea spermatozoizilor si a ovulelor. La barbati, nivelul scazut al acestor hormoni a fost asociat cu disfunctiile erectile, morfologia anormala a spermei, scaderea libidoului si cu impotenta. In plus, barbatii cu hipotiroidism primar, cauzat de un nivel prea mic de TSH (hormon de stimulare tiroidiana), pot avea un nivel scazut de testosteron.
In cazul femeilor, tulburarile menstruale apar mult mai frecvent la cele care sufera de hipotiroidism. Mentruatiile neregulate si scurte apar frecvent in acest caz. Femeile care sufera de afectiuni tiroidiene autoimune sunt mai predispuse la infertilitate.
Hipotiroidismul şi complicatiile in sarcina
Nivelul scazut al hormonilor tiroidieni in timpul sarcinii poate creste riscul de pierdere a sarcinii sau de alte riscuri, precum preeclampsie sau nastere prematura. Unele medicamente folosite pentru tratarea hipotiroidismului pot scadea aceste riscuri. Discutati cu medicul daca sunteti insarcinata sau daca planuiti sa concepeti.
Daca observati anumite simptome ale hipotiroidismului (crestere in greutate, lentoare in vorbire sau in actiuni, caderea parului, scaderea pulsului etc), discutati cu un medic. Tratamentul corespunzator initiat cat mai timpuriu va poate ajuta sa evitati majoritatea complicatiilor.