Tensiunea arterială este unul dintre parametrii cei mai importanţi pe care îi cuantifică orice medic în momentul în care consultă un pacient. Problemele legate de tensiunea arterială sunt frecvent întalnite la persoanele vârstnice, însă și tinerii se pot confruntă cu această patologie. De cele mai multe ori, cea mai întâlnită afecțiune este hipertensiunea arterială (valori crescute ale presiunii arteriale). Cu toții am auzit de această afecțiune și de complicațiile care îi pot urma (infarct miorcardic, accident vascular cerebral), însă mai puțin se discută despre valorile scăzute ale presiunii arteriale.
Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.
Valorile normale ale presiunii arteriale diferă de la persoană la persoană, dar în general trebuie să se încadreze între 100 şi 140 mm Hg (presiune sistolică). Atât hipertensiunea, cât şi hipotensiunea arterială pot duce la apariția durerilor de cap.
În general hipotensiunea arterială se referă la o valoarea mai mică de 100 mm Hg (presiunea sistolică). Chiar şi așa există persoane care au în mod constant o presiune aterială sub această valoare fără ca acest lucru să se încadreze într-un context patologic. Pentru a vă da seama dacă sunteți hipotensiv constituțional (o valoare scazută în mod constant, fără alte simptome) sau chiar aveți o problemă, cel mai bun lucru este sa va monitorizați presiunea arterială zilnic.
Tipuri de hipotensiune arterială
Există mai multe tipuri de hipotensiune arterială în funcție de momentul în care se întâmplă și ce o cauzează:
1. Hipotensiunea arterială ortostatică
Cunoscută și sub denumirea de hipotensiune posturală, hipotensiunea ortostatică semnifică scăderea tensiunii arteriale în momentul în care vă ridicați în picioare după o perioadă de timp în care aţi stat culcat.
În termeni medicali hipotensiunea ortostatică se defineşte ca o scădere a presiunii arteriale cu mai mult de 20/10mmHg după 2 minute de ortostatism (stat în picioare). Pe măsură ce organismul se adaptează la schimbarea poziției, s-ar putea să vă simțiţi amețit. Durerea de cap poate să însoțească şi hipotensiunea ortostatică motivul fiind o scădere a vascularizaţiei cerebrale. Pe lângă acest simptom supărător tensiunea arterială scăzută mai poate asocia tulburări de vedere, amețeală, greață, fotofobie, tinitus (țiuit în ureche).
Poate afecta oameni de toate vârstele, dar este deosebit de comun la adulții în vârstă. Îmbătrânirea și sarcina pot provoca, de asemenea, o scădere generală a tensiunii arteriale. Condițiile care afectează sistemul nervos autonom, cum ar fi boala Parkinson și diabetul, pot duce adesea la hipotensiune arterială ortostatică. Această formă de tensiune arterială scăzută afectează 30-50% dintre persoanele cu boala Parkinson și aproximativ 30% dintre persoanele cu diabet.
2. Hipotensiunea arterială postprandială
Hipotensiunea postprandială semnifică o scădere a tensiunii arteriale, care apare după masă și este mai frecventă la adulții în vârstă și la persoanele cu disfuncție autonomă (disfuncție a sistemului nervos autonom).
3. Mediat neuronal
Tensiunea arterială este un act de echilibru între sistemul nervos și alte sisteme ale organismului (cum ar fi hormonii și organele). Hipotensiunea mediată neuronal apare atunci când există o interacțiune reflexă anormală între inimă și creier. Spre exemplu, atunci când stăm într-o anumită poziție mult timp. De obicei, copiii experimentează această formă de hipotensiune mai des decât adulții.
Un alt exemplu ar fi un răspuns emoțional puternic, cum ar fi să te simți șocat sau speriat. Din acest motiv, unele persoane au tensiune arterială scăzută în timpul procedurilor medicale sau stomatologice.
4. Severă
O scădere severă a tensiunii arteriale poate apărea în timpul unui șoc. Șocul poate apărea în momentul în care o persoană este grav rănită sau are o infecție. În timpul șocului, organele nu primesc sângele și oxigenul de care au nevoie pentru a funcționa corect. Hipotensiunea arterială severă poate pune viața în pericol dacă nu este tratată rapid.
5. Alte tipuri
Tensiunea arterială scăzută tot timpul poate fi un efect secundar al unor medicamente cum ar fi, spre exemplu, medicamentele folosite pentru a trata hipertensiunea arterială și care pot provoca uneori hipotensiune arterială.
Alte afecțiuni care afectează inima, nervii, ficatul sau sistemele hormonale pot provoca, de asemenea, o scădere generală a tensiunii arteriale.
9 tipuri de dureri de cap. Când trebuie să vă alarmaţi
Cum tratăm durerea de cap cauzată de hipotensiunea arterială
Pentru a putea evita durerea de cap trebuie tratată tensiunea scazută. Un tratament corect în acest caz este cel țintit – cu alte cuvinte dacă rezolvăm cauza presiunii scăzute se rezolvă și durerea de cap.
În cazul în care episoadele de cefalee şi hipotensiune sunt rare, atunci cel mai probabil o hidratare corectă sau consumul de sare pot să amelioreze presiunea şi implicit durerea de cap. Dacă vă confruntați cu episoade frecvente de acest gen însoțite şi de alte simptome atunci trebuie să consultați medicul pentru o serie de analize și teste. În funcție de rezultate se va stabili cauza exactă și tratamentul corect.
Nu trebuie neglijate hipotensiunea arterială şi durerea de cap ce persistă deoarece acestea pot ascunde o afecțiune a glandei suprarenale. Cu alte cuvinte insuficiența suprarenaliană poate să cuprindă în tabloul clinic hipotensiune ortostatică, dureri de cap și amețeală. Această afecțiune necesită un diagnostic prompt deoarece poate pune viața în pericol.
De asemenea, diabetul zaharat, afecțiunile tiroidiene, aritmiile, insuficiența cardiacă și unele medicamente sunt și ele posibile cauze pentru apariția presiunii arteriale scăzute acompaniate de durere de cap.