Toate celulele corpului, inclusiv creierul, au nevoie de energie pentru a funcţiona, iar glucoza furnizează acea energie.
După ce mâncăm, glucoza este absorbită în fluxul sangvin, apoi este direcţionată catre celulele corpului. Hormonul numit insulină, care este sintetizat în pancreas, funcţionează ca o cheie, deblocând celulele şi lăsând glucoza să intre în ele, astfel ajutându-le să utilizeze glucoza pentru energie. În cazul în care consumăm mai multă glucoză decât avem nevoie, corpul nostru o va stoca în ficat şi muşchi (sub formă de glicogen) sau o va transforma în grăsime, astfel încât să poată fi folosită pentru energie atunci când va fi nevoie.
Hipoglicemia – simptome
Hipoglicemia apare atunci când nivelul glucozei din sânge (glicemia) scade prea mult. Simptomele date de hipoglicemie apar de obicei când acest nivel scade sub 70 mg/dl, dar acest prag este variabil. Simptomele date de hipoglicemie sunt:
- ameţeli
- foame extremă
- dureri de cap
- transpiraţii
- tremurături
- palpitaţii
- furnicături apărute în jurul gurii
- confuzie, incapacitate de concentrare, sau iritabilitate
- vedere neclară
- în cazuri severe pot apărea chiar şi convulsii şi pierderea stării de conştienţă
Hipoglicemia, principalele cauze
Hipoglicemia apare cel mai adesea la persoanele care suferă de diabet zaharat şi urmează tratament pentru această boală, în special insulină. Simptomele pot să difere de la persoană la persoană sau de la episod la episode. Iar unii oameni nu au simptome, de aceea este important ca pacienţii cu diabet zaharat să îşi monitorizeze în mod regulat glicemia.
Alte cauze mai puţin întâlnite de hipoglicemie sunt reprezentate de:
- consumul excesiv de alcool;
- unele boli de ficat sau rinichi;
- postul îndelungat sau unele boli precum anorexia nervoasă;
- efortul fizic intens;
- anumite intervenţii chirurgicale pe tractul gastro-intestinal;
- insulinomul (o tumoră localizată pe pancreas care produce insulina).
Glicemia scazuta: care sunt simptomele
Criterii de diagnosticare
- Diagnosticul hipoglicemiei se pune pe baza a trei criterii, şi anume triada lui Whipple (numită astfel după chirurgul american Allen Whipple):
- Simptome care indică hipoglicemie
- Un nivel scăzut al glicemiei în momentul apariţiei simptomelor (documentat din sângele venos sau din sângele capilar cu ajutorul unui glucometru)
- Dispariţia simptomelor la creşterea glicemiei la valori normale.
6 complicaţii asociate diabetului zaharat de tip 2
„15-15”, regula de aur în tratament
Dupa cum am amintit, hipoglicemia se întâlneşte cel mai des la persoanele cu diabet zaharat. În cazul acestora, societăţile americane şi europene de diabet recomandă ca în cazul în care aveţi simptome de hipoglicemie să o trataţi chiar dacă nu puteţi verifica valoarea glicemiei.
Tratamentul se ghidează după regula „15-15”, astfel: consumaţi 15 grame de carbohidraţi cu acţiune rapidă pentru a creşte nivelul glucozei din sânge şi verificaţi-l după 15 minute. Exemple de carbohidraţi rapizi sunt tabletele de glucoză, cubuleţele de zahăr (fără de care orice pacient cu diabet nu ar trebui să plece de acasă) sau 150-200 ml suc. Dacă este tot sub 70 mg/dl, consumaţi încă 15 grame de carbohidraţi. Repetaţi aceşti paşi până când glicemia este mai mare de 70 mg/dl, iar apoi luaţi o gustare care să conţină carbohidraţi cu actiune lentă (de exemplu o cană de iaurt, un fruct sau o felie de pâine) pentru a vă asigura că glicemia nu scade din nou.
De reţinut! În cazul unei hipoglicemii severe, cu pierderea conştienţei, nu încercaţi să faceţi pacientul să înghită, ci chemaţi de urgent ambulanţa.