Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Hipocalcemia: simptome si tratament

17 mai 2024
Share

Hipocalcemia sau deficitul de calciu presupune un nivel scazut al acestui mineral in sange. Calciul este extrem de important pentru organism. Este implicat in cresterea si intarirea sistemului osos, a dentitiei si in bunul mers al sistemului cardiovascular, prin mentinerea tensiunii arteriale in limite normale.

De asemenea, ca urmare a implicarii sale in procese precum contractia, relaxarea musculara si in transmiterea impulsului nervos, nivelul de calciu din organism este un parametru ce nu trebuie neglijat. Hipocalcemia este extrem de serioasa. Daca este neglijata, poate pune viata in pericol. Multi dintre cei care se confrunta cu un nivel scazut de calciu in sange pot sa nu aiba simptome (hipocalcemie cronica), insa cei care au simptome au nevoie de tratament rapid pentru a evita complicatiile extrem de serioase.

 

Simptomele hipocalcemiei

Simptomele de temut ale hipocalcemiei sunt tetania si spasmofilia. Cu alte cuvinte, pacientii se plang de spasme musculare dureroase, amorteli si inclestarea gurii. In cele mai severe cazuri, se poate ajunge pana la spasm al laringelui, convulsii si stop respirator.

Pe de alta parte, la cei cu hipocalcemie cronica, la care organismul a avut timp sa se invete cu aceasta, nu exista un tablou clinic la fel de rasunator. In acest caz, pacientii se plang de oboseala, slabiciune, depresie sau anxietate, iritabilitate si alte tulburari mentale. Deficitul cronic de vitamina D si de magneziu poate sa intretina o hipocalcemie cronica.

 

Estrogenul creste absorbtia calciului

Femeile se nasc cu oase a caror densitate este mai mica, spre deosebire de sistemul osos al barbatilor, lucru ce impune o atenta supraveghere a metabolismului fosfocalcic. 

Este cunoscut si faptul ca estrogenul este un hormon ce protejeaza impotriva pierderilor de calciu de la nivelul oaselor. Se explica, astfel, de ce, dupa instalarea menopauzei, nivelul scazut de estrogen face ca intreg sistemul osos sa fie vulnerabil si predispus la pierderi de calciu si, implicit, la aparitia osteoporozei.

Cele mai bune surse alimentare de calciu

Pe langa toate propunerile alimentare, nu trebuie uitata importanta expunerii la soare, in urma careia organismul sintetizeaza vitamina D. Aceasta ajuta la fixarea calciului in oase si, implicit, la intarirea acestora.

  • Produsele lactate, precum laptele, branza, iaurtul (sana) reprezinta surse importante de calciu din alimente. Este recomandat consumul lor zilnic, de preferat sub forma degresata. Consumul a doua pahare de lapte pe zi este o modalitate buna de a evita complicatiile ce apar in urma deficitului de calciu.

  • Putini stiu ca numeroase legume reprezinta o importanta sursa de calciu. Sfecla, rubarba, andivele, fasolea verde, napul, varza, spanacul, broccoli si ceapa verde nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica.

  • Pestele, in special sardinele si somonul, este bogat in calciu si acizi grasi Omega-3 si Omega-6. O alimentatie care abunda in acestea intareste sistemul osos si, in acelasi timp, protejeaza aparatul cardiovascular.

  • Nucile, alunele si migdalele sunt recunoscute si recomandate de nutritionisti ca surse importante de calciu.

  • Semintele de susan (doua lingurite pe zi) sunt renumite pentru efectele benefice in cazul deficitului de calciu sau hipocalcemiei.

  • Nu in ultimul rand, soia si tofu (obtinute din laptele de soia) reprezinta surse valoroase de calciu. De asemenea, consumul zilnic al laptelui de soia (un pahar pe zi) ajuta la refacerea depozitelor de calciu din organism.

Tratamentul hipocalcemieires-hipocalcemie - surse de calciu

In cazul femeilor diagnosticate cu osteoporoza, este nevoie, pe langa alimentatia bogata in calciu, si de suplimente de calciu si vitamina D in doze recomandate de medic. Foarte important! Studii recente au demonstrat ca persoanele care consuma in exces cafea, sare, alcool forteaza rinichiul sa excrete cantitati mari de calciu, lucru ce duce la deficitul de calciu in organism.

Dr. Alin Popescu

Medic primar medicina sportiva

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.