Auzul este strans legat de capacitatea omului de a se integra in societate, jucand un rol deosebit de important in insusirea limbajului, dezvoltarea proprietatilor cognitive si dezvoltarea socio-afectiva.
In cazul aparitiei unei probleme auditive, tendinta pacientilor este de a se izola, de a se retrage din activitatile care presupun comunicarea verbala. De aceea este esentiala recuperarea functiei auditive, astfel incat pacientului sa i se redea sansa de a se integra in societate.
Auzul devine sensibil intre 1000 si 4000 de Hz
O ureche ce functioneaza normal poate suporta un domeniu larg de presiuni sonore. Sunetele de diferite frecvente provoaca anumite intensitati la nivelul urechii. Frecventa cea mai lezanta in trauma sonora este cea de 4000 Hz. Orice persoana care nu aude la fel de bine ca o persoana tanara normoacuzica sufera de hipoacuzie. Aceasta reprezinta diminuarea acuitatii auditive (cu cel mult 20 decibeli). In momentul in care acuitatea auditiva este diminuata foarte mult sau dispare complet, este vorba de surditate.
Exista doua tipuri de hipoacuzie: de transmisie si neurosenzoriala
Cauza care sta la baza hipoacuziei se poate afla la diferite niveluri ale sistemului auditiv, determinand doua tipuri de hipoacuzie: de transmisie si neurosenzoriala. Hipoacuzia de transmisie presupune diminuarea acuitatii auditive din cauza unei atingeri a conductului auditiv extern, a urechii externe sau a urechii medii (care contine oscioarele). Cel mai adesea, aceasta este provocata de otitele cronice, care pot afecta timpanul si/sau oscioarele, afectand in special copiii. Hipoacuzia neurosenzoriala (de perceptie) este determinata de leziunea urechii, localizata la nivelul cohleei sau al nervului auditiv. Surditatile neurosenzoriale sunt dereglari care afecteaza perceperea sunetelor.
Hipoacuzia poate fi ameliorata
Deteriorarea functiei auditive poate avea la baza diverse motive. Multe hipoacuzii pot fi rezolvate pe cale protetica, prin intermediul unui aparat auditiv, in timp ce altele nu pot fi ameliorate decat prin interventie chirurgicala. Doar in cazuri extrem de rare nu exista nicio posibilitate de imbunatatire a starii pacientului hipoacuzic.
Aparatul auditiv restabileste pragul normal al auzului
Ameliorarea functiei auditive prin protezare auditiva este posibila atat in cazul hipoacuziilor de transmisie, cat si al celor neurosenzoriale. Aceasta ofera pacientului hipoacuzic sansa de a se bucura din nou de lumea sunetelor si de a redeveni activ social. Prin amplificarea si procesarea sunetului, aparatul auditiv poate restabili pragul normal de auz fara niciun compromis.
Aparatele auditive ofera persoanelor cu probleme de auz posibilitatea de a se simti siguri pe sine, de a comunica mult mai usor si de a avea o viata activa (sunetele devin perceptibile, orientarea mai buna intr-un mediu zgomotos, interactiunea cu cei din jur se realizeaza mult mai usor).
Text: Anca Modan, audiolog