Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Hipertensiunea si diabetul: un duo periculos

8 mai 2013
Share

Hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat sunt doua afectiuni care, de cele mai multe ori, se completeaza una pe cealalta. Diagnosticarea corecta si tratamentul adecvat cresc semnificativ sansele de a tine sub control cele doua probleme medicale.

 

Hipertensiunea arteriala (HTA) poate precede aparitia diabetului zaharat tip 2 sau poate aparea pe parcursul evolutiei diabetului zaharat tip 1 sau 2, ca o consecinta a afectarii vasculare din diabet. Monitorizarea atenta a tensiunii arteriale este importanta, deoarece oamenii care au diabet au tendinta de a avea mai multe probleme cu tensiunea arteriala ridicata decat persoanele care nu au boala. La cei care au atat diabet zaharat, cat si hipertensiune arteriala, creste riscul de boli de inima, accident vascular cerebral si complicatii la nivelul ochilor, rinichilor si sistemului nervos.

HTA, dislipidemia, obezitatea abdominala si glicemia a jeun (pe nemancate) modificata (≥100 mg/dl) fac parte din sindromul metabolic ce precede aparitia diabetului tip 2. In aceasta etapa, masurile precoce ce vizeaza scaderea ponderala prin schimbarea stilului de viata (dieta si activitate fizica) pot duce singure, fara medicamente antihipertensive, la normalizarea tensiunii TA≤120/80mmHg.

 

Diabetul, factor de risc cardiovascular

Diabetul zaharat este un factor de risc cardiovascular, asociat frecvent cu alti factori declansatori: obezitate, dislipidemie, hipertensiune, fumat. Acesta este responsabil de cresterea mortalitatii prin boala cardiovasculara, si ne referim la infarct miocardic si accident vascular cerebral. Din acest motiv, tensiunea arteriala trebuie atent monitorizata la pacientii cu diabet zaharat.

Pentru acei pacienti care au deja un stil de viata sanatos, cu un regim igieno-dietetic adecvat si miscare, se impune tratament cu unul sau mai multe medicamente in cazul in care tensiunea arteriala se mentine la o valoare mai mare sau egala cu 140/80 mmHg.

 

In diabetul tip 1, HTA este asociata cu boala renala cronica

In diabetul zaharat tip 1, hipertensiunea arteriala este asociata cu boala renala diabetica, fiind o consecinta a microangiopatiei (o complicatie cronica a diabetului zaharat, care se refera la afectarea vaselor mici), ce afecteaza rinichiul. Tratamentul HTA in aceasta situatie este si tratament al nefropatiei diabetice, ajutand la reducerea eliminarilor urinare de albumina si incetinirea progresiei spre insuficienta renala cronica. Tintele valorilor tensiunii arteriale recomandate de ghiduri se adapteaza fiecarui caz in parte, tinand cont de varsta si comorbiditatile asociate.

 

Sfatul specialistului

Iata ce puteti face zi de zi pentru a ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale:

  • Controlati regulat valorile glucozei din sange;
  • Renuntati la fumat;
  • Mancati sanatos;
  • Mentineti-va o greutate corporala sanatoasa;
  • Limitati consumul de alcool;
  • Faceti miscare;
  • Limitati consumul de sare;
  • Mergeti regulat la medic pentru evaluarea starii de sanatate.

 

Datele statistice arata ca tensiunea arteriala crescuta este prezenta la aproximativ 80% dintre pacientii cu boala cronica de rinichi. La nivel mondial, HTA afecteaza aproximativ un miliard de persoane, adica unu din cinci adulti, fiind responsabila de 6% dintre decese.

 

Dr. Colda Anca

Medic primar Diabet zaharat, Nutritie si Boli Metabolice

Centrul Medical Medsana

www.medsana.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.