Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Hipertensiunea arteriala, un factor de risc in randul femeilor

15 ianuarie 2002
Share

Pana acum 20 de ani era acceptata ideea ca femeile, in special cele in varsta, tolereaza bine presiuni arteriale crescute, si ca aceasta hipertensiune nu necesita tratament. Recent insa, tot mai multe studii indica o corelatie stransa intre valorile crescute ale tensiunii arteriale si incidenta accidentelor coronariene la femei.

Prevalenta hipertensiunii la femei creste semnificativ odata cu varsta: la 65 de ani 33% dintre femei sunt hipertensive, aceasta cifra ajungand la 80% in jurul a 75 de ani. Hipertensiunea arteriala este un factor de risc coronarian independent atat la femei, cat si la barbati, riscul coronarian crescand semnificativ cand se asociaza hiperlipidemia, fumatul, obezitatea si diabetul zaharat. Data fiind prevalenta femeilor in randul populatiei in varsta, femeile hipertensive depasesc cu mult numarul barbatilor hipertensivi.

Menopauza precoce este asociata cu cresterea tensiunii arteriale
Date preluate din studiul Framingham au aratat ca hipertensiunea arteriala, atat cea sistolica, cat si cea diastolica, au o mare valoare predictiva pentru accidentele coronariene acute la femeile intre 36 si 64 de ani. Pentru fiecare 10 mmHg peste valorile normale ale tensiunii arteriale se inregistreaza o crestere a incidentei bolilor cardiovasculare si mortalitatii, corespunzatoare cu 20-40%. Este util de remarcat ca la pacientele de varsta medie tensiunea arteriala sistolica este de o importanta mai mare decat cea diastolica.

Cu toate acestea, femeile hipertensive au o mortalitate si morbiditate coronariana mai mica decat cea a barbatiilor hipertensivi, indiferent de varsta. Dat fiind totusi incidenta mai mare a complicatiilor hipertensiunii arteriale la femei comparativ cu barbatii, importanta tratamentului acesteia, in special la femeile peste 65 de ani, este incontestabila. O menopauza precoce este asociata cu cresterea tensiunii arteriale diastolice. Terapia de substitutie cu estrogeni reduce tensiunea arteriala la femei post-menopauzale, in special la femei cu valori initial crescute ale tensiunii arteriale. S-a discutat destul de mult daca hipertensiunea arteriala moderata (TA diastolica intre 90 si 114 mmHg) necesita sau nu tratament. Cu toate ca beneficiarul tratamentului antihipertensiv la femei nu a fost inca bine studiat, se pare ca aceasta terapie reduce la fel de bine atat mortalitatea si morbiditatea cardiaca, cat si incidenta accidentelor vasculare cerebrale.

Numarul femeilor hipertensive care primesc tratament antihipertensiv s-a dublat
Datele privind necesitatea tratamentului antihipertensiv la femei raman controversate. Pe de o parte, o metaanaliza a mai multor trialuri randomizate care a evaluat efectele tratamentului hipertensiunii moderate si a inclus 37.000 de subiecti, 47% dintre acestia fiind femei, a aratat ca o moderata reducere a presiunii arteriale diastolice cu 6 mmHg reduce semnificativ mortalitatea prin boli vasculare cu 21%, prin accidente vasculare cerebrale cu 42% si cea prin bolile coronariene cu 14%. In acelasi context, studii efectuate in Europa si Statele Unite care au inclus si 13.000 de femei au raportat o scadere a tuturor cauzelor de mortalitate printre femeile tratate. Neajunsul acestor studii este insa faptul ca aceste trialuri au avut ca scop examinarea mortalitatii in randul femeilor in mod special. Aceste efecte benefice au fost cel mai bine documentate la pacientele de varsta inaintata.

Pe de alta parte, studii mai mici, dar care si-au propus studierea femeilor hipertensive arata ca beneficiul tratamentului hipertensiunii arteriale este clar la barbati, pe cand la femei este discutabil si neclar. Din cauza includerii nesatisfacatoare a femeilor in marile trialuri, rezultatele raman in continuare discutabile. Cu toate acestea se pare ca beneficiul tratamentului antihipertensiv la femei este mai mic decat la barbati.

In ciuda diversitatii datelor obtinute, s-a stabilit ca femeile cu presiune sistolica mai mare de 160 mmHg si diastolica mai mare de 90 mmHg necesita o schimbare a stilului de viata prin reducerea greutatii corporale, scaderea ingestiei de sodiu si alcool si cresterea semnificativa a exercitiului fizic. Daca presiunea arteriala ramane crescuta, se impune tratamentul farmacologic. Numarul femeilor hipertensive care primesc tratament antihipertensiv s-a dublat in ultimele doua decade. Protocoalele actuale pentru tratamentul hipertensiunii arteriale nu fac distinctii intre femei si barbati, drogurile antihipertensive fiind la fel de bine tolerate atat de femei, cat si de barbati.

Dr. Aurelia Bumbu,
medic specialist cardiologie,
Centrul de Diagnostic si Tratament „Dr. Victor Babes”,
Bucuresti,
Telefon: 021/317.95.03; 0788.201.790.

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.