Revista care te menține sănătos

Nutriție

Hipertensiunea arteriala si dieta hiposodata

1 ianuarie 2008
Share

Hipertensiunea arteriala esentiala este probabil cea mai serioasa problema de sanatate publica in tarile dezvoltate. Ea este frecventa, asimptomatica, rapid depistabila, de obicei relativ usor de tratat si conduce adesea la complicatii letale daca ramane netratata.

Datorita eficacitatii documentate a restrictiei de sodiu, pacientii care sufera de hipertensiune arteriala trebuie sa reduca drastic aportul de sare din alimentatie. Sodiul pe care il ingeram din alimentele consumate provine din continutul in sare al acestor alimente. Printr-o alimentatie obisnuita consumam 10-15 g de clorura de sodiu, adica sare de bucatarie, care este echivalentul a 3.900-5.900 mg sodiu (1 gram clorura de sodiu = 390 mg sodiu). Dieta hiposodata stricta contine mai putin de 1.000 mg sodiu pe zi, echivalentul unui maxim de 2 – 2,5 g sare de bucatarie pe zi.

Pe langa medicatia care trebuie administrata, un rol deosebit de important in tratamentul hipertensiunii arteriale il au reducerea stresului, gimnastica aerobica regulata, scaderea in greutate (daca este necesar), dar si dieta, care trebuie sa fie hiposodata in primul rand, dar si hipolipidica (pentru a diminua incidenta complicatiilor aterosclerotice).

Alimente indicate in caz de hipertensiune arteriala

Daca suferim de hipertensiune arteriala esentiala este recomandat consumul, in cantitati scazute, a urmatoarelor alimente:
sare de bucatarie, de masa, sare iodata, sare marina; carne sarata si afumata; peste sarat, afumat, caviar; branzeturi (se permite branza de vaci); paine si biscuiti cu sare; supe si piureuri instant, cartofi, chipsuri, masline; oleaginoase sarate, sucuri de legume; paste, unt si margarina cu sare; apa carbogazoasa, bauturi carbogazoase in general; unele condimente, conserve cu otet, ketchup, mustar, muraturi, conserve in general. Se recomanda consum moderat de alimente de origine animala, datorita nivelului lor ridicat in sodiu.

Alimente contraindicate in dieta pentru hipertensiune arteriala

Dieta in cazul pacientilor cu hipertensiune arteriala impune suprimarea consumului de produse congelate: file de peste, mazare, toate legumele congelate la care este adaugata sare.

Nu este permis consumul zilnic a mai mult de o portie de: sfecla, telina, morcovi, varza, boabe de mustar, spanac, lapte, paine normala, cereale uscate, grau, faina, moluste, crustacee (cu exceptia stridiilor), unt sau margarina cu sare. De asemenea, trebuie evitate toate alimentele care contin bicarbonat de sodiu (prajituri, pate de ficat, placinte, aluaturi) si zahar rafinat. Nu puteti consuma mai mult de doua cani de lapte pe zi.

De obicei, produsele din comert prezinta si un anume adaos de aditivi alimentari, aditivi in a caror componenta intra sodiul. Astfel, puteti urmari pe etichetele produselor din comert, daca sodiul este prezent.

Aditivi nerecomandati persoanelor cu hipertensiune arteriala

Fosfat disodic: se gaseste in cereale, branzeturi; Glutamat monosodic: carne, unele condimente, muraturi, supe instant, produse de patiserie; Benzoat sodic: suc de fructe; Hidroxid sodic: mazare la conserva; Propionat de sodiu: paine; Cazeinat de sodiu: produse congelate; Sulfit de sodiu: fructe uscate, legume gata preparate pentru supe si ciorbe; Pectinat de sodiu: mezeluri, compoturi, gemuri Bicarbonat de sodiu: supa de rosii, faina, dulceturi. Spanacul are un continut important de sodiu. Insa, acesta poate fi inclus in dieta, daca restul ingredientelor din meniu sunt sarace in sare.

 

Sfaturi generale pentru pacientii cu tensiunea crescuta

Pentru a da un plus de savoare bucatariei „fara sare”, puteti imbunatati gustul natural al alimentelor prin adaugarea anumitor condimente. Astfel, se pot utiliza: ulei de masline, suc de lamaie (carnea rosie sau alba va avea o savoare deosebita prin adaugarea sucului de lamaie). De asemenea, mai puteti adauga: usturoi, ceapa, praz, vinete, piper, busuioc, menta, rozmarin, cimbru, oregano. Nu uitati ca exista in comert sare pentru regimurile hiposodate. Aceasta sare este formata din clorura de potasiu, gustul sau nefiind, din pacate, prea agreabil. Inca o data, aveti grija la produsele din comert, inclusiv la dulceturi si compoturi, precum si la medicamentele care contin sodiu in formula lor (de exemplu comprimatele efervescente).

 

Atentie!

Nu urmati dieta hiposodata daca sunteti insarcinata, daca aveti diaree sau varsaturi, boli renale sau hipotiroidism, asociate cu hipertensiunea arteriala esentiala. Adresati-va medicului specialist pentru a va recomanda un tratament potrivit starii dumneavoastra de sanatate.

Dr. Laura Margareta Bara

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.