Pe măsură ce tensiunea arterială crește, viteza de gândire și memoria se înrăutățesc. Concluzia aparţine cercetătorilor Universității Oxford care au descoperit că hipertensiunea arterială și diabetul de tip 2 ne pot afecta mintea, iar efectele sunt observabile deja la vârsta mijlocie.
Bolile sau factorii genetici și de stil de viață care afectează aportul de sânge al creierului sunt cunoscuți ca factori de risc cerebrovascular. Știm deja că aceşti factori cresc probabilitatea ca persoanele în vârstă să sufere de demență. Dar noile cercetări au analizat un eşantion mai tânăr și au folosit măsurători mult mai subtile pentru a determina modul în care creierul este afectat în ceea ce privește memoria și viteza de gândire.
Modificări uşoare, dar măsurabile
Creierul este format din rețele care conectează diferite regiuni și lucrează împreună pentru a coordona gândirea. Echipa de cercetare a analizat scanări RMN, ale creierului, aparţinând a peste 22.000 de persoane. Cercetătorii au constatat că atât volumul creierului într-o rețea frontoparietală, cât și integritatea conexiunilor de substanță albă între regiuni sunt afectate de factori de risc cerebrovascular (care afectează aprovizionarea cu sânge a creierului).
Echipa a corelat datele RMN cu datele cognitive și clinice și a constatat că la participanții cu vârsta cuprinsă între 44 și 70 de ani, tensiunea arterială crescută a fost legată de o performanță cognitivă mai scăzută. Interesant este că adulții în vârstă de peste 70 de ani nu au prezentat același efect.
Deși doar 5% dintre cei înscriși în studiu au avut un diagnostic de diabet de tip 2, rezultatele li s-au aplicat şi lor.
Hipertensiunea arterială: cauze, simptome, tratament
Efectele s-ar putea amplifica în timp
Cercetătorii subliniază că această pierdere mentală este foarte mică. Respectiv o ușoară scădere a vitezei de gândire și a memoriei, dar nimic asemănător pierderii mentale puternice experimentate în demență. Dar faptul că putem detecta această scădere înseamnă că creierul participanților se schimbă deja și ar putea duce la rezultate mai proaste odată cu vârsta. De aceea, cercetătorii ne îndeamnă să monitorizăm şi să tratăm chiar şi tensiunea arterială “modest crescută”. Aceast lucru ar putea face o diferență în structura creierului și viteza de gândire la mijlocul vieții, reducând în acelşi timp riscul de a dezvolta demență la înaintarea în vârstă.