Tensiunea arteriala reprezinta presiunea exercitata de sange asupra vaselor din intregul organism. Aceasta presiune este determinata in primul rand de forta cu care inima impinge sangele in circulatie. Presiunea este maxima la nivelul aortei (vasul principal din organism) si scade pe masura ce sangele se indeparteaza de inima.
Valoarea normala a tensiunii arteriale la o persoana sanatoasa este de aproximativ 120/60 mmHg, mai scazuta la persoanele tinere si mai ridicata pe masura inaintarii in varsta, din cauza rigidizarii vaselor.
Presiunea arteriala, factor de risc cardiovascular
Tensiunea arteriala prezinta doua componente. Prima ar fi tensiunea arteriala sistolica (TAS), ce reprezinta presiunea cu care inima (mai precis cavitatea principala a inimii, ventriculul stang) impinge sangele la nivelul aortei. A doua este tensiunea arteriala diastolica (TAD), ce este dependenta de vasele mici de la nivelul organelor (vase numite arteriole). Cu cat avem mai multe arteriole deschise, cu atat presiunea diastolica va fi mai mica. Presiunea arteriala este unul dintre cei mai importanti factori de risc cardiovascular. Persoanele care prezinta valori ale tensiunii arteriale crescute peste 140/90 mmHg prezinta frecvent boli de vase ale inimii (angina pectorala, infarct de miocard), insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral, insuficienta renala. Practic, valoarea tensiunii arteriale ne permite sa evaluam riscul pe care un pacient il are de a dezvolta o boala cardiovasculara, intr-o perioada de timp definita.
Sarea, fumatul, stresul, obezitatea = hipertensiune arteriala
Tensiunea arteriala variaza de la un moment la altul al zilei. Orice emotie determina o crestere a tensiunii, in timp ce lipsa unei activitati, repausul la pat sau somnul scad tensiunea arteriala. Acest lucru se observa atunci cand masuram tensiunea arteriala pe parcursul intregii zile. Tensiunea arteriala este influentata de numerosi factori. Dintre acestia, putem influenta urmatorii: aportul crescut de sare, stilul de viata sedentar (inactivitatea creste riscul castigului ponderal si al HTA), fumatul, abuzul de alcool, cantitati crescute de grasimi saturate in dieta, obezitatea, stresul (desi frecvent mentionat, nivelul de stres este dificil de masurat si raspunsurile la stres variaza de la o persoana la alta). Alti factori de risc pentru hipertensiunea arteriala sunt reprezentati de varsta, rasa (afro-americanii dezvolta HTA mai frecvent decat ceilalti, mai devreme si cu tendinta de a fi mai severa) si ereditatea (daca parintii sau alte rude apropiate au HTA, riscul este mult mai mare).
Tensiunea arteriala scade vara si creste in sezonul rece
Avem putine date despre influenta vremii asupra tensiunii arteriale. Ceea ce s-a demonstrat insa este faptul ca exista o scadere a necesarului de medicamente antihipertensive in cursul verii. Efectele combinate ale imbatranirii, tratamentului si temperaturii medii zilnice au fost investigate de cercetatori care au demonstrat ca valorile medii ale tensiunii arteriale scad la temperaturi mai mari si cresc la temperaturi mici. Altfel spus, in cursul zilelor friguroase de toamna si iarna tensiunea arteriala are tendinta sa creasca, in timp ce, in cursul verii, tensiunea are tendinta sa scada. Contrar observatiilor cu privire la tensiunea arteriala medie, tensiunea arteriala sistolica se comporta diferit. Ea creste odata cu ridicarea temperaturii si scade odata cu diminuarea acesteia, mai ales la pacientii hipertensivi varstnici (crescand astfel riscul de accident vascular cerebral).
Reduceti sarea din dieta!
Este recomandat tuturor pacientilor hipertensivi sa evite schimbarile bruste de temperatura (mai ales pacientii care asociaza hipertensiunii arteriale si boala coronariana), sa monitorizeze cu atentie tensiunea arteriala prin mai multe masuratori efectuate zilnic. In caz de valori tensionale modificate sa apeleze la medicul de familie sau la cardiolog pentru schimbarea corespunzatoare a dozelor de medicamente antihipertensive. Trebuie precizat ca venirea toamnei se asociaza frecvent cu o modificare a dietei, cu scaderea consumului de legume si cresterea celui de carne si a conservelor cu un continut crescut de sare. Toate acestea trebuie evitate. Pacientului hipertensiv ii este recomandata o dieta care sa contina putina sare.
Dr. Andrada Crusitu,
Medic rezident cardiologie,
Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti,