Odată cu apropierea Sărbătorilor, oamenii încep să se gândească (şi) la mâncare. Este un obicei la noi, la români, ca momentele cele mai importante pentru familie să fie prilej de (să recunoaştem) dezmăţ culinar. Dezmăţ pe care nu îl regretă nimeni, dar care este problematic mai ales pentru cei care au deja o boală cronică. Cum se poate bucura toată lumea de masa de Crăciun?
Bucătăria noastră tradiţională este abundentă în alimente greu de digerat şi reprezintă o grea încercare pentru organism. Când mai vine vorba şi de feluri de mâncare de sărbătoare, se ajunge la produse „de excepţie”. Gândiţi-vă numai la ce avem pe masa de Crăciun. De la mezelurile pline de slănină (chiar dacă nu o vedem, este prezentă în toate reţetele), la sarmalele pline de untură de porc. Şi, ca să punem cireaşa pe tort, totul e stropit din abundenţă cu alcool. Putem face aceste mese mai tolerabile de către organism fără a ştirbi din farmecul Sărbătorilor. La fel şi pentru bolnavii cronici. În cazul lor, ideal este ca toată familia, toţi prietenii să adapteze mâncarea tradiţională astfel încât să fie benefică şi pentru indivizii care au deja probeme de sănătate, dar şi pentru cei norocoşi care nu au (încă).
Prevăzători de Sărbători: cât şi cum mâncăm
Cum adaptăm meniul de Crăciun
Probleme de sănătate? Vă luptaţi cu kilogramele în plus? Iată cum vă puteţi să vă bucuraţi de masa de Crăciun:
– Diabet
Diabetul zaharat este o afecţiune complicată, obiectivul principal fiind menţinerea glicemiei în limite normale. Dieta nu mai este recunoscută ca atare, nu mai avem azi „regim de diabet” ca pe vremuri.
Toleranţa la glucoză este diferită de la individ, la individ, tratamentul, la fel, ca atare nu avem o singură măsură care să se potrivească la toată lumea. Diabeticul trebuie să îşi adapteze consumul de carbohidraţi la toleranţă. Şi ca lucururile să fie şi mai complexe, diabeticul are frecvent tulburări dislipemice, deci trebuie să fie atent la ce grăsimi (şi câte) mănâncă.
Riscul de boală cardiovasculară este mare, deci trebuie să se gândească nu numai la câte glucide mănâncă, ci şi la o dietă sănătoasă în ansamblu. În consecinţă, la masa de Crăciun e bine să se abţină de la cozonac şi prăjituri sau să consume o porţie mică şi să mănânce moderat din „porcăriile” tradiţionale, care, se ştie, sunt pline de grăsimi saturate şi colesterol.
O idee bună ar fi să înlocuiască desertul cu o porţie de fructe şi mezelurile tradiţionale, cu un mezel crud uscat, lipsit aproape complet de slănină. Iar la sarmale să folosească o carne mai slabă, cum este cea de pasăre. Şi mai bine, să încalce puţin tradiţia şi să mănânce peşte.
– Hipertensiunea arterială
În condiţiile în care nu a fost deja complicată cu diferite alte probleme de sănătate, pacientul hipertensiv trebuie să aibă grijă şi de Crăciun să nu consume sare în exces. Aceasta presupune ca toate felurile de mâncare să fie pregătite cu grijă şi cu puţină sare. Nu uitaţi, în mare parte gustul felurilor de mâncare poate fi foarte bun dacă se adaugă condimente aromate din plin. În rest, singurele care pot fi contraindicate sunt mezelurile, pentru că ele au de obicei foarte multă sare, chiar şi când sunt preparate de casă. Din păcate, însă, arareori hipertensivul trebuie să se rezume la regimul hiposodat, pentru că hipertensiunea arterială a provocat ades tulburări cardiovasculare şi renale, care necesită şi ele restricţii dietetice specifice.
– Dieta hipocalorică
Pentru cei care sunt „la slăbit” este cu mult mai simplu. Nu există feluri de mâncare interzise, există doar cantităţi diferite, care trebuie să fie cu mult mai mici decât cele care se consumă de obicei. Orientaţi-vă către felurile care vă plac cel mai mult şi ignoraţi-le pe celelalte. Dacă nu puteţi fară o felie de cozonac, nu mâncaţi un munte de sarmale.
O masă cu 2 feliuţe de mezel tradiţional; 2 sarmale eventual gătite din carne slabă; o salată (cu atât mai preţioasa cu cât este iarna) şi un fruct exotic la desert este mai mult decât satisfacătoare pentru cineva care vrea să slăbească.
Este o concepţie complet greşită aceea că îţi poţi permite excese de moment şi că ulterior o să faci foame ca să dai jos ce ai pus de Crăciun. Metabolismul nu reacţionează bine la astfel de variaţii calorice majore şi te poţi trezi că nu mai ai suces în cura de slăbit. În plus, după Crăciun urmează Anul Nou… şi tot aşa.
Alcool la masa de Crăciun?
Ce ar fi Crăciunul fără băuturi alcoolice?! În principiu, nu aş recomanda niciuneia din cele trei grupe amintite să bea alcool. El loveşte ficatul şi pancreasul, fiind o problemă mare pentru diabetic; creşte tensiunea ceea ce nu este nevoie să se întâmple la hipertensivi; şi are multe calorii, deci la dietă este ultimul lucru pe care să vrei să îl consumi. De multe ori paharul în plus de vin sau tărie este picătura care umple paharul şi poate declanşa un puseu de pancreatită acută. Dar pentru că, nu-i aşa, tradiţia spune să bei, recomand un spriţ diluat, făcut din maximum 100 ml de vin cu 9% alcool şi apă minerală; sau un cocktail unde băutura spirtoasă să nu depăşească 25 de ml.
Masa de Crăciun
Aperitive: 2- 3 felii de prosciuto crudo sau de muşchi file;
o ceaşcă de piftie de la care a fost îndepărtată grăsimea, preparată cu 50% carne şi 50% legume;
Fel principal: salată de legume verzi;
un peşte slab la grătar;
două sarmale din carne de curcan (fără smântână adăugată, eventual cu o lingură de iaurt);
Desert: 1-2 fructe tip kiwi sau mandarine/o felie de 30g de cozonac;
Băuturi: apă, apă aromatizată, băutură răcoritoare cu îndulcitori, cafea, un pahar de şpriţ.