Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului circulator

Hipertensiune arterială și expunerea la soare

Andrei Cioată; Surse: sci-hub.se, medicalnewstoday.com, southampton.ac.uk, ahajournals.org
3 august 2023
Share
Hipertensiune arterială și expunerea la soare

În comunitatea științifică au început să fie demarate tot mai multe studii care vizează eventuala legătură dintre expunerea la soare și gestionarea diagnosticului de hipertensiune arterială. Un studiu relevant a fost publicat în Journal of the American Heart Association, acesta incluzând peste 342.000 de pacienți cu hipertensiune arterială monitorizați timp de 3 ani în ceea ce privește valorile tensiunii arteriale, raportate la temperatura exterioară, însă și la expunerea directă la radiații ultraviolete (UV). Variabile precum sexul, vârsta, indicele de masă corporală ale subiecților au fost ajustate pentru a se obține rezultate relevante și viabile.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita. Este recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Potențiala legătură dintre hipertensiune arterială și expunerea la soare

După ce au fost analizate peste patruzeci și șase de milioane de citiri ale valorilor monitorizate în cazurile de hipertensiune arterială, cercetătorii au ajuns la concluzia că expunerea la radiații ultraviolete poate fi asociată cu o scădere a tensiunii arteriale sistolice (prima valoare care este afișată de un tensiometru digital), indiferent de temperatură. De fapt, în comunitatea științifică se cunoaște de zeci de ani faptul că există o variație sezonieră a tensiunii arteriale, diagnosticul de hipertensiune arterială fiind mult mai rar în sezonul călduros. Totuși, cercetătorii și-au bazat considerentele pe factori precum temperatura și vitamina D, nicidecum pe radiațiile UV.

Prin studii suplimentare s-a constatat că efectele soarelui în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială nu se datorează nivelurilor de vitamină D sau temperaturii, ci chiar expunerii la radiații ultraviolete. Chiar dacă efectul expunerii este relativ mic, acesta este deosebit de semnificativ, având efecte în special în rândul persoanelor cu pielea mai deschisă la culoare. În termeni mai practici, constatările sugerează că dacă o persoană și-ar menține aceeași temperatură în mediul ambiant și s-ar expune constant la radiații ultraviolete, tensiunea arterială ar putea scădea chiar cu 2-3 mmHg. Această observație este esențială mai ales în cazurile de hipertensiune arterială.

Conform studiilor, o scădere cu doar 3 mmHg a tensiunii arteriale sistolice are implicații majore în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială cronică, putând reduce evenimentele și riscurile cardiovasculare cu până la 10%. Este cunoscut faptul că persoanele care suferă de hipertensiune arterială prezintă un risc major de infarct de miocard și accident vascular cerebral, pe lângă alte potențiale complicații debilitante. Cu toate acestea, nu trebuie evitat faptul că expunerea la UV reprezintă principala cauză a cancerului de piele, îndeosebi în lipsa protecției adecvate. Totuși, este important de știut că studiile efectuate sunt încă limitate și necesită aprofundări ulterioare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis Cardioforte. Conţine: extract standardizat din frunze de păducel şi magneziu. Este recomandat persoanelor care prezintă un risc crescut de a dezvolta afecţiuni cardiace.

soare, hipertensiune arterială, UV, cancer de piele, expunerea la soare, expunerea la soare hipertensiune arterială,

Hipertensiune arterială și expunerea la soare – ce se întâmplă de fapt?

Pentru a se identifica mecanismul prin care expunerea la soare ar putea juca un potențial rol în cazurile de hipertensiune arterială, a fost efectuat un studiu pe douăzeci și patru de voluntari în două sesiuni de expunere la lămpi solare: o sesiune cu expunere la UV și una la căldură, caz în care s-au blocat UV-urile. Rezultatele cazurilor de hipertensiune arterială au fost următoarele:

  • În cazul expunerii la UV, tensiunea arterială a scăzut și ritmul cardiac a crescut;
  • Aceleași rezultate nu au fost înregistrate și în cazul expunerii la căldură, cu blocarea UV;
  • Reducerea tensiunii arteriale a avut loc cu 2-3 mmHg și a durat aproximativ 50 de minute;
  • Durând atât de puțin, se consideră că nu reprezintă o metodă eficientă, îndeosebi dacă este izolată, pentru gestionarea corectă a diagnosticului de hipertensiune arterială;
  • Nivelul nitratului (NO3-) circulator a scăzut în timpul expunerii la UV, dar nu și la căldură;
  • Nivelul nitritului (NO2-) circulator a crescut în timpul expunerii la UV, dar nu și la căldură.

Oxidul nitric şi hipertensiunea arterială

Pielea umană conține rezerve mari de nitriți și nitrați. Cercetătorii sunt de părere că „în timp ce nitratul este biologic inert”, acțiunea luminii solare îl poate reduce în nitrit biologic activ, dar și într-un compus important numit oxid nitric (NO). Astfel, eliberarea oxidului nitric în piele duce la dilatarea sensibilă a arterelor, cu reducerea implicită a tensiunii arteriale – lucru deosebit de important pentru pacienții cu hipertensiune arterială. Cercetările întreprinse la universități mari cum ar fi Universitatea din Southampton și Edinburgh demonstrează că expunerea la soare are potențialul de a modifica nivelurile de NO din piele și sânge, reducând tensiunea arterială.

Martin Feelisch, profesor universitar la catedra medicină experimentală și biologie integrativă a declarat că: „Oxidul nitric, împreună cu produșii săi de degradare – despre care știe că abundă în piele – este implicat în reglarea tensiunii arteriale, foarte util pentru cazurile de hipertensiune arterială. Atunci când NO este expus la lumină solară, cantități mici din acest compus urmează a fi transferate de la nivel epidermic la nivel circulator, reducând tonusul vaselor de sânge. Ele se dilată și, prin urmare, sângele circulă mai ușor de-a lungul lor. Așadar, va scădea și tensiunea arterială, ceea ce reduce riscul de evenimente cardiovasculare și accident vascular cerebral”.

Rezultatele studiilor sugerează că expunerea la razele UVA duce la dilatarea vaselor de sânge, fenomen urmat de scăderea tensiunii arteriale, și la modificarea nivelurilor de metaboliți ai NO din circulație – fără a se modifica, însă, și nivelurile de vitamină D. Experimentele amănunțite indică faptul că depozitele de NO deja existente în straturile superioare ale pielii sunt implicate majoritar în medierea acestor efecte. Datele înregistrate par a fi în concordanță cu ceea se deja se cunoaște: variația sezonieră a tensiunii arteriale și riscul cardiovascular crescut în zonele ce sunt aflate la distanță mare de Ecuator, unde radiațiile solare ultraviolete sunt mai scăzute.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Sun System Loţiune catifelată cu SPF 50+. Loţiunea emolientă uşor de aplicat, cu spectru larg de protecţie UVA – UVB şi proprietăţi antioxidante, previne apariţia arsurilor solare, a petelor şi iritaţiilor pielii.

soare, hipertensiune arterială, UV, cancer de piele, expunerea la soare, expunerea la soare hipertensiune arterială,

Beneficiile expunerii la soare ar putea depăși cu mult riscul de cancer de piele

Profesorul Feelisch a mai adăugat faptul că: „Aceste rezultate sunt relevante pentru a putea să dezbatem potențialele beneficii pentru sănătate ale luminii soarelui și rolul pe care vitamina D îl are în acest proces. De asemenea, ar putea fi un moment oportun pentru a reconsidera riscurile și beneficiile pe care lumina solară le are asupra sănătății umane și pentru a adopta o perspectivă nouă asupra sfaturilor actuale de sănătate publică. Evitarea expunerii excesive la lumina solară este esențială pentru a preveni cancerul de piele, dar ideea de a nu ne expune deloc la aceasta, din teamă sau ca urmare a unui stil de viață, poate crește riscul de boli cardiovasculare”.

În timp ce limitarea expunerii la lumina solară este importantă pentru a preveni efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete, specialiștii sugerează că reducerea la minimum a expunerii la soare poate avea implicații majore – crescând îndeosebi riscul de afecțiuni prevalente asociate bolilor cardiovasculare. Adesea asociate cu diagnosticul de hipertensiune arterială, bolile de inimă sunt responsabile în proporție de 30% de decesele înregistrate anual la nivel mondial. Se știe faptul că diagnosticul de hipertensiune arterială variază în funcție de anotimp și latitudine, fiind mult mai des observat iarna și în țările îndepărtate de Ecuator.

Mulți cercetători par a respinge legătura dintre hipertensiune arterială și expunerea la soare, în lumina faptului că „rezultatele nu sunt concludente, iar legătura cauză-efect nu este relevantă”. Totuși, unii susțin că „efectul expunerii la soare este de așa natură încât, în general, expunerea la soare ar putea îmbunătăți starea de sănătate și chiar prelungi viața, deoarece beneficiile avute asupra reducerii tensiunii arteriale – și cazurilor de atac de cord și accident vascular cerebral – depășesc cu mult riscul de a face cancer de piele”. Pentru fiecare deces din cauza cancerului de piele mor 60-100 de persoane din cauza complicațiilor stărilor de hipertensiune arterială.

Este important de știut că diagnosticul de hipertensiune arterială necesită un tratament adecvat, elaborat de către medicul specialist, întrucât implică și o serie de complicații nefavorabile care pun în pericol viața pacientului. De asemenea, persoanele care suferă de hipertensiune arterială sunt nevoite să facă schimbări în stilul de viață, raportate la particularitățile afecțiunii avute.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.