Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Hiperpigmentarea cutanata

20 mai 2024
Share

Imbatranirea cutanata prematura este, din pacate, o consecinta a preocuparii noastre permanente de a avea un aspect cat mai placut si a asocierii gresite a unui ten bronzat cu notiunea de sanatate si vitalitate!

Lumina solara este benefica, deoarece stimuleaza producerea de vitamina D, dar ar trebui sa stim ca este suficienta expunerea la doze mici de UV (ultraviolete), fara a produce efectele nedorite ale imbatranirii cutanate premature.

Cand si cum apare hiperpigmentarea cutanata?
Hiperpigmentarea cutanata (melanodermie, melasma), atat difuza, cat si localizata, reprezinta coloratia inchisa a pielii, determinata de o infiltratie cu pigment a stratului profund al epidermului. Aceasta este provocata fie de o hipersecretie anormala a pigmentului cutanat (melanina), fie de localizarea anormala a acestuia. Hiperpigmentarea apare in majoritatea cazurilor ca o consecinta a expunerii prelungite si repetate la soare, fara masuri de fotoprotectie (lentiginele solare sau asa-numita fotoimbatranire cutanata), dupa varsta de 30-35 de ani.

Solarul imbatraneste pielea si poate provoca melanom!
O provocare extrem de importanta a ultimilor ani o reprezinta expunerea necontrolata, in special a tinerilor, la lampile de bronzare (solar). Exista o conceptie gresita cum ca ar fi mai sigure decat lumina solara, deoarece emit UVA. Desi aceste aparate nu produc asa intens acea arsura cutanata imediata comparativ cu razele UVB, prezinta o multime de efecte adverse mult mai importante si riguros demonstrate. Razele UVA accelereaza imbatranirea cutanata, nu ofera protectie impotriva arsurii solare si pot genera melanom (cancer cutanat). De asemenea, pot duce la reactii fototoxice si fotoalergice (eruptia polimorfa la lumina) si pot afecta sistemul imun al organismului expus. Tocmai din aceste motive dermatologii descurajeaza folosirea acestor metode artificiale de bronzat!

Afectiunile cutanate inflamatorii pot duce la hiperpigmentare
Efelidele (pistruii) sunt o forma de hiperpigmentare localizata, conditionata de expunerea la soare. Apar mai ales la persoanele cu un ten deschis, in special in copilarie, localizate pe fata, membrele superioare si torace.
Femeia insarcinata se confrunta, de asemenea, cu aparitia acestei modificari a coloratiei pielii (cloasma, masca de sarcina), in special in regiunea periorala, la nivelul obrajilor si fruntii, pigmentul fiind prezent in exces la nivel epidermic si dermic.
Administrarea de contraceptive orale asociata cu expunerea la UV trebuie, de asemenea, luata in calcul.
Anumite afectiuni cutanate inflamatorii, de tip acnee, dermatita atopica, eczema sau psoriazis, precum si traumatismele locale repetate, pot avea drept consecinta o hiperpigmentare reziduala, in special la persoanele cu tenul mai inchis.

Ar trebui sa fim atenti la cremele pe care la aplicam sau la medicatia pe care o utilizam atunci cand ne expunem la soare, deoarece exista o serie de agenti fotosensibilizanti: parfumurile din produsele cosmetice, medicamente precum antidiabeticele orale, diureticele, anxioliticele, antidepresivele, antiinflamatoarele non-steroidiene sau preparatele hormonale cu estrogeni.

Hiperpigmentarea aparent asimptomatica poate cauza afectiuni grave
Hiperpigmentarea cutanata aparent asimptomatica poate reprezenta un semnal de alarma, deoarece face parte din tabloul clinic al unor afectiuni severe, precum boala Addison (afectiune endocrina cu hiperpigmentare atat pe zone expuse la soare, cat si neexpuse), porfiria cutanata (hiperpigmentare generalizata si fragilitate cutanata) sau sclerodermia (hiperpigmentare localizata si ingrosare tegumentara). De aici deducem importanta sesizarii unor astfel de modificari de culoare si textura a pielii, atat difuze, cat si localizate. Diagnosticarea corecta, indepartarea cauzelor si tratarea cat mai din timp a tegumentului si a afectiunilor asociate sunt extrem de importante.

Acanthosis nigricans, afectiune care asociaza obezitate si boli endocrine
Asocierea hiperpigmentarii sub forma de pete maronii prezente in pliurile cutanate, cu sau fara formatiuni verucoase cutanate, aparuta de obicei inaintea varstei de 40 de ani, se numeste Acanthosis nigricans. Aceasta afectiune poate fi mostenita genetic si asociaza obezitate sau boli endocrine (afectiuni tiroidiene sau ovariene). Daca apare dupa 40 ani, se pune problema prezentei unei tumori maligne (gastrointestinale sau uterine).

Investigatii necesare
Dintre investigatiile utile depistarii pigmentului, precum si a cauzei subiacente, cele mai folosite sunt:
Examenul cu lampa Wood (lampa cu radiatii ultraviolete care are efecte fluorescente asupra tegumentului si perilor infestati cu dermatofiti sau bacterii); Determinarea electrolitilor si cortizolului seric; Porfirinele (parte integranta a anumitor proteine din organism) si melanina urinare; Biopsia cutanata. Cum tratam hiperpigmentarile cutanate?
Inlaturarea cauzelor reprezinta prima provocare in acest sens si tine foarte mult de vointa pacientului care prezinta aceasta afectiune. Expunere progresiva, controlata la soare in orele diminetii si dupa-amiaza ne poate scuti de eforturile ulterioare de a indeparta o coloratie neplacuta si neuniforma a pielii, precum si aparitia prematura a ridurilor, ca sa nu mai mentionam riscul extrem de mare de dezvoltare a melanomului!

Cremele depigmentante, metoda terapeutica
Dintre metodele terapeutice actuale, in functie de tipul de pigmentare si de vechimea afectiunii, putem apela, de exemplu, la aplicarea cremelor depigmentante (cu rucinol, hidroquinona, acid azelaic 15-20%, acid kojic, acid glycolic, retinoizi topici sau vitamina C) pe termen lung (cateva luni). Totodata, extrem de importante sunt hidratarea corespunzatoare a pielii si aplicarea cremelor cu SPF (factor de protectie solara) cel putin 30.

Peeling, terapie cu laser sau cu lumina intens pulsata
Microdermabraziunea, precum si peeling-urile chimice efectuate in cabinetul dermatologic (in anotimpul neinsorit), adecvate tipului de hiperpigmentare, trebuie urmate de un riguros control al expunerii ulterioare la soare pentru a pastra efectul obtinut prin tratament. Terapia laser sau cea cu lumina intens pulsata (IPL, se efectueaza tot in anotimpul neinsorit) sunt, de asemenea, metode extrem de eficiente de depigmentare.

Expunerea controlata la soare, vestimentatia adecvata si palaria de soare (in special la copiii sub 12 luni), cremele de fotoprotectie si evitarea aparatelor de UV reprezinta metode simple de prevenire a hiperpigmentarii cutanate.

Razele UVA si UVB deterioreaza ireversibil ADN-ul celular

Folosirea corecta a cremelor de fotoprotectie previne sau reduce arsura solara, dar preventia arsurii nu implica neaparat impiedicarea aparitiei efectelor de fotoimbatranire cauzata de razele UV. Factorul de protectie solara (SPF) cuantifica abilitatea produsului de a impiedica arsura, insa ne spune foarte putin despre capacitatea de a proteja impotriva supresiei imune sau aparitiei cancerului cutanat. Razele UVA si UVB deterioreaza ireversibil ADN-ul celular si structura proteinelor din piele. De aceea, industria cosmetica, in stransa corelare cu domeniul cercetarii in fotobiologie, depune eforturi considerabile in maximizarea protectiei solare prin produse din ce in ce mai performante.

Hiperpigmentarea cutanata reprezinta o enorma provocare pentru majoritatea populatiei adulte si, in ultimii ani, si pentru tineri, din cauza lipsei de informare in ceea ce priveste efectele adverse.

Dr. Oana Spanu,
Medic specialist dermatologie-venerologie,
Centrul Medical Anais,
021/222.17.82

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.