Revista care te menține sănătos

Wellness club

Hidroterapia – minune pentru sanatate

21 mai 2024
Share

Hidroterapiareprezinta folosirea apei pentru vindecarea sau atenuarea simptomelor unor boli. Ea reprezinta cel mai benefic sistem pentru functionarea normala a tuturor functiilor din organism si pentru a mentine un echilibru al metabolismului. Cercetatorii au aratat lumii intregi proprietatile curative ale apei. Niciun alt agent terapeutic nu are atat de multe calitati ca si apa.

Fiind un solvent universal, apa ingerata ajuta enorm la eliminarea produsilor daunatori din organism acumulati in corp in diverse conditii, cauzand daune mai mari sau mai mici.

Hipocrat, parintele medicinei, a inteles excelent proprietatile fiziologice ale apei, calda sau rece, si astfel, acesta a folosit-o in tratamentul febrei, ulcerului, hemoragiei si al altor boli medicale sau chirurgicale. Hidroterapia este, poate, cea mai veche metoda terapeutica. Durerea si alte simptome pot fi tratate sau ameliorate cu ajutorul acestei metode. Este considerata o tehnica de fizioterapie pentru persoanele care sunt in faza de recuperare a unor afectiuni musculare. De asemenea, mai este folosita si de persoanele care au probleme ale articulatiilor sau cu dizabilitati fizice severe.

 

Exista mai multe moduri de tratament in hidroterapie

  1. Baile reci imbunatatesc circulatia sangvina catre tesuturi si organe. Ajuta la reducerea umflaturilor. Aceasta metoda nu este recomandata persoanelor cu afectiuni grave, varstnicilor sau celor foarte tineri.
  2. Baile de sezut sunt recomandate ca tratament pentru afectiuni dureroase, precum fisurile anale, rupturile de perineu sau pentru afectiuni ale organelor genitale si urinare. Pentru aceasta, persoana afectata sta asezata in apa calda ce acopera abdomenul inferior si soldurile, cu picioarele in compartimentul cu apa rece. Dupa 3 minute, pacientul sta cu sezutul in apa rece si cu picioarele in apa calda.
  3. Baile cu aburi sunt folosite pentru a incuraja transpiratia si deschiderea porilor. Are, astfel, un efect purificator si energizant.
  4. Baile neutre. La nivelul pielii exista multe terminatii nervoase ce reactioneaza la stimuli externi. Daca apa cu diferite temperaturi este aplicata pe piele, caldura din ea va fi condusa in interior sau va absorbi caldura din ea. Acestea influenteaza sistemul nervos si endocrin. Apa care are aceeasi temperatura cu a corpului are un efect relaxant si sedativ asupra pielii. Aceasta este folosita in conditii de stres pentru a calma si trebuie sa aiba o temperatura cuprinsa intre 33.50 °C si 35.60°C. Statul intr-o baie ca aceasta timp de jumatate de ora va avea un efect sedativ sau, dimpotriva, un efect energizant.
  5. Spray-urile fierbinti si reci sunt intrebuintate in multe afectiuni, insa nu sunt recomandate celor cu afectiuni severe, persoanelor foarte in varsta sau copiilor.
  6. Flotatia implica statul cu fata in sus intr-un rezervor cu apa calda si sarata. Ajuta la relaxare.
  7. Cataplasmele reci. Pentru a efectua o cataplasma este nevoie de o bucata mare de material din bumbac, un prosop pentru a proteja patul, o sticla cu apa fierbinte si ace de siguranta. Prima data, scufundati bucata de material in apa foarte rece, stoarceti-o bine si puneti-o pe prosopul de pe pat. Intindeti persoana care are nevoie de tratament, impaturiti materialul in jurul sau si acoperiti-l cu o patura. Prindeti cu ace de siguranta. Apoi, dati la o parte invelisul si puneti o sticla cu apa calda. Aplicarea rece initiala aduce sangele la suprafata corpului, iar caldura este retinuta de bucata de material. Impachetarea rece se transforma astfel intr-una calda care, gradat, se usuca in 6-8 ore.
  8. Impachetarile sunt folosite pentru febra, dureri de spate sau bronsita. Se ia un cearsaf rece si se impacheteaza in jurul persoanei afectate, urmat de un cearsaf uscat si o patura calda. Acestea sunt lasate pana cand cearsaful din interior s-a uscat.

Hidroterapia si baile termale sunt utilizate in mod special pentru tonifierea organismului, stimularea digestiei, circulatiei, sistemului imunitar si pentru ameliorarea durerilor. Apa elibereaza organismul de stres, intareste sistemul imunitar, calmeaza aproape toate organele (plamani, inima, stomac) si stimuleaza reflexele nervoase de la nivelul maduvei spinarii.

 

Roxana Mateescu

Studenta anul VI

UMF „Carol Davila” Bucuresti

Sursa: Indiavision.com

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.