Prezentare:
Pulbere pentru solutie orala 10 mg, 30 mg; ct. 16 plicuri 1 g pulb., respectiv cutie 30 plicuri 3 g pulbere.
Indicatii:
Tratamentul simptomatic al diareei acute, in asociere cu rehidratarea orala.
Doze:
Oral, in functie de greutatea corporala. Doza initiala pentru o data este de 1,5 mg/kg, care se administreaza de 4 ori pe zi. Doza zilnica recomandata este de aproximativ 6 mg /kg, adica aproximativ 42 mg racecadotril/kg pentru o saptamana de tratament. Sugari de la 1 luna la 9 luni (pana la aproximativ 9 kg): prima zi: 10 mg de 4 ori pe zi. Zilele urmatoare: 10 mg de 3 ori pe zi. Sugari de la 9 luni la 30 luni (intre 9 si 13 kg): prima zi: 20 mg de 4 ori pe zi. Zilele urmatoare: 20 mg de 3 ori pe zi. Copii de la 30 luni la 9 ani (intre 13-27 kg): prima zi: 30 mg de 4 ori pe zi. Zilele urmatoare: 30 mg de 3 ori pe zi. Copii peste 9 ani (peste 27 kg): prima zi: 60 mg de 4 ori pe zi. Zilele urmatoare: 60 mg de 3 ori pe zi. Adulti: 100 mg initial, apoi cate 100 mg la inceputul meselor principale. Tratamentul va fi urmat pana la primul scaun normal, fara a se depasi 7 zile.
Contraindicatii:
Insuficienta hepatica, insuficienta renala.
Atentionari:
Datorita prezentei zaharozei, acest medicament este contraindicat in caz de intoleranta la fructoza, sindrom de malabsorbtie a glucozei si galactozei sau deficit de sucraza-izomaltaza. Prudenta in diabet zaharat (produsul contine 0,966 g de zaharoza per plic de 1 g de pulbere). Nu trebuie administrat ca tratament de prima intentie in dizenteria acuta, cu prezenta de sange in scaun si febra mare si in diaree ce survine in timpul antibioterapiei cu spectru larg.
Reactii adverse:
Dupa o administrare indelungata poate aparea o afectare tranzitorie a senzatiei gustative si amorteala la nivelul limbii. Adm. pe termen lung a preparatelor cu clorhexidina poate duce la colorarea danturii, care poate fi totusi inlaturata prin tratament stomatologic; de asemenea, se poate produce colorarea reversibila a limbii. Benzocaina poate duce la reactii de hipersensibilitate si, in rare cazuri, chiar la soc anafilactic. In asociere cu administrare de preparate cu benzocaina poate aparea methemoglobinemie la copiii mici.