Herpesul genital este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala, iar aparitia sa este cauzata de virusul herpes simplex de tip 2. Unele persoane cu aceasta afectiune nu stiu de existenta sa, deoarece herpesul genital poate sa nu determine simptome sau acestea sa fie usoare.
Virusul herpetic genital este transmis pe cale sexuala de la o persoana la alta in timpul contactului sexual, chiar daca acea persoana nu prezinta semne sau simptome ale infectiei. Odata ce virusul patrunde prin piele, migreaza de-a lungul cailor nervoase si ramane in organism in permanenta, inactiv. Uneori, acesta poate deveni activ si cauzeaza diferite simptome.
Care sunt simptomele herpesului genital?
Desi o persoana infectata poate transmite infectia, poate sa nu prezinte simptome. In unele cazuri, insa, se pot observa anumite simptome dupa cateva zile, saptamani sau chiar luni de la contactul sexual.
Atunci cand apar, simptomele tind sa fie severe. Initial, se pot manifesta sub forma unor „basici” ce se pot sparge, lasand rani deschide la nivelul pielii, ce se pot vindeca in cateva saptamani. Acestea pot fi asociate si cu simptome asemanatoare gripei sau cu umflarea ganglionilor.
Iata care sunt simptomele herpesului genital:
- Suprafetele rosiatice, crapate, chiar ranile deschise la nivelul zonei genitale, fara durere, mancarimi sau furnicaturi;
- Mancarimile sau furnicaturile in jurul zonei genitale sau anale;
- „Basicile” de dimensiuni mici ce se pot sparge si cauza durere, la nivelul penisului, vaginului sau intregii zone genitale;
- Durerea aparuta la urinare (atunci cand urina vine in contact cu ranile);
- Durerile de cap;
- Durerile de spate;
- Simptomele asemanatoare gripei, precum febra, umflarea ganglionilor si oboseala.
Desi aceste simptome apar frecvent in infectia cu virusul herpetic, nu sunt specifice. Simtptomele mentionate pot fi asociate si cu alte afectiuni, precum infectiile fungice vaginale, infectiile bacteriene sau cele de tract urinar. Insa, este necesar sa va testati pentru prezenta virusului herpetic genital cu ajutorul medicului, care va va indruma.
Sfaturi pentru a preveni aparitia herpesului
Tratamentul herpesului genital
Nu exista un tratament ce poate vindeca herpesul genital, insa simptomele pot fi controlate si prevenite cu ajutorul unui tratament specific. In plus, tratamentul reduce riscul de a transmite infectia partenerului.
Pentru acest lucru, medicul va poate prescrie medicamente antivirale pentru a preveni sau reduce durerea si disconfortul cauzate de simptome. In plus, acestea reduc reaparitia si riscul de infectare a altor persoane.
De la debutul primelor simptome dupa o infectie cu virus herpes simplex 2, pot exista recurente in numar de 4-5 pe an. Odata cu trecerea timpului, corpul devine imun la virus, iar manifestarile, mai rare ori chiar inexistente, in unele cazuri.
Simptomele reapar, de obicei, in perioadele de stres, boala, oboseala, menstruatie, deoarece sistemul imunitar al corpului este slabit si nu poate suprima sau mentine inactiv virusul.
Infectiile cu virusuri herpetice
Tratament la domiciliu
Exista mai multe metode prin care puteti ameliora severitatea simptomelor, chiar si acasa:
- Luati medicamente pentru durere;
- Spalati-va in zonele afectate cu apa calda sarata, de doua ori pe zi;
- Lasati sa circule aerul local, prin purtarea unor haine largi;
- Aplicati gheata, insa infasurata intr-un prosop, pe zonele afectate;
- Odihniti-va suficient.