Proeminare a discului intervertebral in afara limitelor sale normale. Hernia discala survine de cele mai multe ori intre 20 si 30 ani. Ea priveste discul intervertebral care este constituit din doua parti: un nucleu gelatinos central (nucleus pulposus) si un inel de fibre periferice care leaga cele doua vertebre una de alta. Daca inelul este fisurat, nucleul trece spre exterior dand nastere unei proeminente in afara coloanei vertebrale si comprimand de cele mai multe ori o radacina nervoasa, chiar maduva spinarii. Herniile survin de cele mai multe ori la nivel lombar. Ele afecteaza mai rar vertebrele cervicale. Cauza distrugerii discului poate fi un surmenaj moderat, dar repetat (muncitorii manuali), sau ridicarea unei greutati mari, chiar o torsionare brusca a trunchiului.
Simptome si diagnostic – O hernie discala se manifesta printr-o durere acuta si o redoare a coloanei vertebrale. Compresia unei radacini nervoase provoaca o nevralgie (sciatica, nevralgie cervicobrahiala) asociata cu furnicaturi, chiar cu o paralizie. Compresia maduvei spinarii provoaca paralizii ale membrelor. Herniile lombare antreneaza uneori o paralizie a sfincterelor, Diagnosticul este confirmat printr-un scaner sau, mai rar, printr-o saccoradiculografie.
Tratament – Acesta vizeaza mai intai de toate atenuarea durerilor vertebrale si nevralgiile: odihna la pat, analgezice si antiinflamatoare nesteroidiene (la inceput sub forma injectabiIa), la nevoie infiltratii peridurale cu corticosteroizi. Pentru a diminua durerile persistente si pentru a limita resutele, se pot prescrie masaje, sedinte de kineziterapie si purtatul unui lombostat (corset abdominal) sau a unui colier cervical. In caz de esec, se recurge la chimionucleoliza (distrugerea nucleului discului prin injectarea unei enzime, papaina), chiar la chirurgie. Paraliziile si, in mod particular, compresiile maduvei impun un tratament chirurgical de urgenta.
Sinonim: hernie de disc.