Canalul inghinal este situat la baza abdomenului si este prezent atat la femei, cat si la barbati. In cazul barbatilor, testiculele coboara prin acest canal la scurt timp dupa nastere, iar la femei acesta este locatia ligamentului uterin.
Cum apare hernia inghinala
Hernia inghinala poate fi de doua tipuri, in functie de modul in care apare:
Hernia inghinala care se produce pe parcursul vietii – aceasta este determinata de o activitate fizica intensa, precum efortul de a ridica obiecte grele. Din cauza efortului, fibrele musculare de la nivelul peretelui inghinal sunt fortate, iar in timp vor fi slabite. Un efort fizic intens sau mai multe repetate duc la aparitia herniei inghinale.
Hernia inghinala congenitala – in viata intrauterina din primele trimestre acest canal este deschis, iar in ultimul ar trebui sa se produca inchiderea acestuia. In cazul herniei congenitale, acest fenomen nu mai are loc.
Ce trebuie sa stiti despre hernia ombilicala
Hernia inghinala – simptome
Hernia inghinala poate sa nu prezinte vreun simptom. Aceasta cauzeaza o umflatura la nivelul zonei, ce poate creste in dimensiuni atunci cand stati in picioare sau tusiti si puteti simti durere sau sensibilitate la palpare.
Alte simptome ale herniei inghinale cuprind:
• Senzatia locala de arsura
• Durere ascutita
• Senzatia de „plin“ la nivelul zonei inghinale
• Umflarea scrotului, in cazul barbatilor
Hernia inghinala si viata sexuala
Operatia de hernie inghinala este efectuata destul de des, mai mult in cazul sexului masculin, comparativ cu cel feminin. Aceasta are loc in regiunea inghinala, foarte aproape de structurile testiculului si de nervi, fiind importante pentru viata sexuala. Tehnicile mai moderne de realizare a acestei operatii nu au o influenta semnificativa asupra functiilor sexuale, in timp ce tehnicile clasice pot cauza o induratie sau chiar micsorarea acestor structuri, afectand viata sexuala.
Prezenta herniei inainte de operatie poate duce la limitarea vietii sexuale din cauza durerii si a aspectului fizic, in unele cazuri.
Hernia inghinala – tratament
Tratamentul standard pentru hernia inghinala este reprezentat de interventia chirurgicala. Aceasta este foarte frecventa, neavand riscuri daca este efectuata de catre un chirurg cu experienta. Interventia chirurgicala pentru hernia inghinala se poate realiza atat pe cale clasica (deschisa), cat si pe cale laparoscopica (prin intermediul unui aparat optic).
Interventia chirurgicala pe cale deschisa presupune o incizie la nivelul canalului inghinal si repozitionarea continutului, precum si repararea defectului de perete abdominal prin care s-a produs hernierea. Laparoscopia presupune efectuarea unor incizii de dimensiuni mici, comparativ cu cea clasica, ce presupune o singura incizie mai mare. Interventia chirurgicala prin laparoscopie este de preferat, in special datorita perioadei mai scurte necesara pentru recuperare.