Revista care te menține sănătos

Digestie

Hernia hiatala si arsurile la stomac

14 august 2017
Share
Hernia hiatala si arsurile la stomac

Hernia hiatala reprezinta o forma de hernie diafragmatica (proeminenta unor organe sau a unor parti ale organelor abdominale in torace, printr-un orificiu al diafragmei), ce se caracterizeaza prin migrarea stomacului in cavitatea toracica, prin hiatusul esofagian.

Mai exact, diafragma, muschiul situat la baza cutiei toracice, cu rolul de a separa toracele de cavitatea abdominala, prezinta niste orificii numite hiatusuri, care permit trecerea aortei si a esofagului dinspre torace catre abdomen.

Atunci cand hiatusul esofagian se largeste, intervine hernierea stomacului, care se poate produce fie prin alunecarea stomacului in cavitatea centrala a toracelui, fie prin rostogolirea acestuia prin hiatus.

In majoritatea cazurilor, hernia hiatala este de mici dimensiuni si nu prezinta simptome deranjante. Poate favoriza refluxul gastroesofagian. Astfel, apar anumite simptome care pot crea disconfort. Dintre cele mai importante: senzatiile de arsura la stomac, aciditatea, eructatiile, balonarea, greata, varsaturile si disconfort dupa masa.

Cauzele herniei hiatale

Principala cauza a herniei hiatale este largirea hiatusului esofagian, care favorizeaza alunecarea unei parti a stomacului in torace. Scurtarea constanta a esofagului, cauzata de o inflamare sau anumite cicatrici ca urmare a refuxului acidului gastric, este un alt factor care contribuie la dezvoltarea herniei hiatale.

Cresterea presiunii intraabdominale, obezitatea, tumorile abdominale si ascita voluminoasa sunt, de asemenea, factori declansatori ai acestei afectiuni.

Sfaturi pentru reducerea aciditatii gastrice

Hernia hiatala si arsurile la stomac

Cum tratam hernia hiatala

Herniile hiatale care se manifesta prin semne de reflux gastroesofagian trebuie neaparat tratate.

Tratamentul herniei hiatale include 3 etape:

  • Schimbarea stilului de viata. In tratarea refluxului din herniile hiatale este importanta, in primul rand, schimbarea stilului de viata si a dietei pentru mentinerea unei greutati in limitele normale. In cazul in care suferiti de obezitate, este necesara scaderea in greutate. In plus, renuntati la fumat, la bauturile si alimentele care va pot provoca arsuri la stomac (grasimile in exces, prajelile, ciocolata, ceapa, alcoolul, condimentele si alimentele picante, usturoiul, rosiile, citricele sau bauturile carbogazoase). Evitati purtarea hainelor prea stramte, deoarece provoaca presiune la nivelul abdomenului si, in acelasi timp, slabesc sfincterul esofagian interior. De asemenea, este indicat ca dupa masa de seara sa nu va intindeti imediat in pat sau sa mergeti la culcare, ci sa asteptati cel putin trei ore, pentru ca alimentele consumate sa poata fi digerate.
  • Tratamentul medicamentos. In cazul in care simptomele persista si dupa schimbarea stilului de viata, se recomanda consultarea unui medic specialist, care va prescrie un tratamemt bazat pe antiacide si antisecretoare gastrice, pentru ameliorarea simptomelor.
  • Tratamentul chirurgical. Atunci cand tratamentul medicamentos si modificarea stilului de viata nu dau rezultate, este necesara interventia chirurgicala, considerata eficienta. Aceasta consta in operatia antireflux, realizata atat prin metoda clasica, cat si prin cea laparoscopica, tehnica minim-invaziva.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.