Hernia de disc se vindeca mai bine atunci cand nu apelam la bisturiu, ci urmam o serie de proceduri de fiziokinetoterapie recomandate de specialist. Astfel, eliminam riscul de a trece prin alta operatie la doar cateva luni dupa prima.
Ca sa putem vorbi despre hernia de disc ca afectiune neurologica, ce consta in deplasarea unor discuri ale coloanei vertebrale, trebuie, mai intai, sa intelegem cum functioneaza coloana si din ce este formata. Coloana vertebrala este compusa dintr-o serie de oase, care se numesc vertebre si sunt conectate printr-un disc intervertebral. Acesta este format, la randul lui, dintr-o membrana fibroasa, rezistenta la exterior si o zona centrala moale si elastica in interior, in centrul discului.
Rolul discului intervertebral
Daca este sanatos, discul intervertebral functioneaza ca un amortizor care, pe langa rolul de a tine coloana dreapta, intr-o postura corecta, o si protejeaza de eventualele socuri produse de alergatul rapid sau ridicarea greutatilor. Cand discurile se deterioreaza, ca urmare a imbatranirii sau a accidentarilor, membrana fibroasa se rupe, presiunea generala asupra zonei centrale creste si, astfel, apare hernia de disc.
Optiuni de tratament
Se poate trata atat chirurgical, cat si nechirurgical, in functie de gravitatea herniei si de repercusiunile functionale pe care le are. Din punct de vedere nechirurgical, hernia poate fi tratata prin exercitii de kinetoterapie, fizioterapie, injectii cu cortizon, evitarea unor eforturi sau pozitii daunatoare, medicamente antiinflamatoare si/sau miorelaxante (relaxarea musculaturii paravertebrale). Tratamentul chirurgical consta in inlaturarea fragmentelor din disc sau chiar a intregului disc herniat care apasa pe radacinile nervoase, insa apar destul de des riscuri asociate interventiilor chirurgicale.
Cum o prevenim?
Mai important este sa prevenim aparitia herniei, iar acest lucru se poate realiza prin:
- Renuntarea la fumat
Un factor de risc in aparitia herniei de disc este reprezentat de fumat. Acesta poate interfera cu oxigenarea corecta a coloanei si, implicit, a discului. Astfel, in timp, se poate dezvolta hernia de disc.
- Reducerea in greutate
Excesul de greutate – de la supraponderalitate pana la obezitate morbida – reprezinta o cauza in sine de aparitie a herniei de disc. Pastrandu-ne o greutate optima, reducem fortele mecanice care actioneaza asupra organismului si reusim, astfel, sa prevenim degradarea coloanei vertebrale, dar si a articulatiilor membrelor inferioare.
- Efortul fizic corect dozat
Hernia de disc poate aparea si din cauza suprasolicitarii organismului intr-un efort fizic intens. De aceea, recomandam evitarea efortului peste capacitatea cunoscuta a organismului. In cazul practicarii diferitelor sporturi, este indicata efectuarea exercitiilor corespunzatoare de incalzire.
- Postura corecta
Pentru a preveni aparitia herniei de disc lombare, trebuie evitate solicitarile mari ale coloanei lombare prin ridicarea greutatilor in pozitii incorecte (cu spatele flexat sau in hiperextensie), ce solicita la maximum inelul fibros care se poate fisura. Persoana simte o durere violenta ce o imobilizeaza si nu-i mai permite redresarea coloanei sau miscari de flexiune, rotatie sau extensie.