După pandemia de Coronavirus, un nou pericol dă emoţii omenirii. Este vorba de hepatita de origine necunoscută la copii, a cărei cauză este acum îndelung analizată de specialiștii în sănătate din întreaga lume. Ultimele cifre oficiale anunță 348 de cazuri suspecte de origine necunoscută în 20 de țări. Iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) favorizează ipoteza unui adenovirus pentru a explica apariția acestei boli misterioase.
Potrivit ultimelor cifre de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, făcute publice în cursul zilei de marți, un număr de 348 de cazuri suspecte de hepatită de origine necunoscută au fost identificate până în prezent. Conform acestor noi informații, reprezentanții OMS au favorizat și ipoteza unui adenovirus pentru a explica cauza care a dus la această boală misterioasă ce afectează în principal copii.
Hepatita de origine necunoscută la copii: ultimele cifre de la OMS
Cele 348 de cazuri de hepatită de origine necunoscută au fost detectate în 20 de ţări. OMS mai așteaptă și ca alte 70 de cazuri suspecte, identificate în 13 ţări, să fie confirmate, a anunțat dr. Philippa Easterbrook, din cadrul Programului mondial al OMS privind hepatita.
În 6 ţări au fost raportate mai mult de cinci cazuri. Numai în Regatul Unit au fost identificați peste 160 de pacienţi care suferă în urma hepatitei de origine necunoscută.
În Statele Unite, sunt investigate 109 cazuri suspecte, potrivit unor informații raportate vineri de autoritățile de peste ocean.
În prezent, principalele ipotezele rămân cele care implică adenovirusul, a mai atras atenția dr. Philippa Easterbrook, luându-se în considerare şi rolul COVID-19, „fie ca o coinfecţie, fie ca o infecţie anterioară”, a mai explicat reprezentantul OMS.
Ultimele teste privind hepatita de origine necunoscută au confirmat că aproximativ 70% dintre cazuri au fost pozitive pentru adenovirus, subtipul 41 – asociat în mod normal cu gastroenterita – fiind cel mai frecvent.
Totodată, testele au mai scos la iveală și că aproximativ 18% dintre pacienţi au fost pozitivi pentru COVID-19.
După primele 169 de cazuri de hepatită cu origine necunoscută, OMS a anunţat că virusurile care provoacă hepatită virală acută – virusurile hepatitei A, B, C, D şi E – nu au fost detectate în niciunul dintre cazurile nou descoperite.
Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Imunovit gummy; special creat pentru susţinerea sistemului imunitar la copii.
Hepatita de origine necunoscută la copii în România
După două alerte privind suspiciuni de astfel de cazuri, în România nu a fost depistat, până în prezent, niciun caz de hepatită severă de cauză necunoscută, a transmis Ministerul Sănătății, la începutul lunii mai 2022.
Oficialii din Sănătate au infirmat cele două cazuri suspecte de îmbolnăvire cu virus hepatitic de origine necunoscută la un copil de 10 ani şi la un altul de 8 luni.
„Cele două cazuri suspecte de îmbolnăvire cu virus hepatitic de cauză necunoscută ale unor copii de 10 ani, respectiv 8 luni au fost infirmate. Pentru o corectă informare a opiniei publice, precizăm că, în România, nu a fost depistat, până în prezent, niciun caz de hepatită severă de cauză necunoscută”, a precizat Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat de presă.
Cât despre primul caz suspect de hepatită de cauză necunoscută în România, infirmat ulterior, s-a înregistrat la o fetiţă de 5 ani. Ulterior, micuța a fost diagnosticată cu boala Wilson şi insuficienţă hepatică. În cele din urmă, pacienta a suferit un transplant de ficat pe data de 30 aprilie.
Simptomele pentru hepatita de origine necunoscută la copii
Apariția cazurilor de hepatită cu origine necunoscută la copii cu vârsta sub 10 ani, raportate inițial în Marea Britanie, au stârnit mare îngrijorare atât în rândul lumii medicale, cât și în rândul oamenilor de rând, greu încercați de pandemia Coronavirus.
Conform unui raport emis de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor – ECDC, pe 27 aprilie 2022, hepatita acută de origine necunoscută se manifestă prin simptome precum:
- icter;
- febră;
- dureri musculare;
- dureri în zona abdominală;
- manifestări la nivelul gastro-intestinal – stări de greață, vomă, diaree;
- stări de oboseală, somnolență, apatie.
Specialiștii atrag atenția că simptomele ar persista câteva săptămâni.
Ce este adenovirusul?
Sunt în desfășurare mai multe investigații medicale pentru a afla cu exactitate ce provoacă hepatita de origine necunoscută. Iar una dintre ipoteze este un nou tip de adenovirus care ar duce la această nouă formă acută a bolii.
Cu peste 50 de tipuri cunoscute deja, adenovirusurile sunt virusuri care se răspândesc cu repeziciune de la un purtător la altul, direct sau indirect prin atingerea unor suprafețe ce se pot contamina.
Adenovirusurile sunt vinovate pentru infecții respiratorii, gastrointestinale și/sau oculare.
Pentru a se limita infecția cu adenovirusul, medicii recomandă o bună igienă a mâinilor, evitarea atingerii feței cu mâinile nespălate şi evitarea contactului cu persoane ce pot purta virusul.