Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale ficatului

Hepatita C, o afectiune care ia amploare in Romania

19 octombrie 2012
Share

In Romania, majoritatea persoanelor bolnave de hepatita C (o afectiune contagioasa a ficatului) nici macar nu stiu ca au aceasta boala. Conform unui raport al Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, 3,5% din populatia tarii, adica in jur de 750 000 de persoane, este infectata cu hepatita C.

Cu toate acestea, doar 42 000 de persoane sunt tratate in prezent. Tara noastra se afla pe locul 5 in Europa din punct de vedere al numarului estimat de persoane cu hepatita C. Pe locurile 1 si 2 se afla Italia si Spania, tari in care muncesc si traiesc foarte multi romani.

In special persoanele care au peste 40 de ani prezinta risc crescut sa sufere de aceasta boala. La cei intre 40 si 49 de ani, riscul sa aiba hepatita C este aproape dublu fata de tinerii pana in 29 de ani, iar la cei peste 60 de ani de ani riscul este de 4 ori mai mare. De ce? Pentru ca inainte de 1992 nu existau teste de hepatita C si riscul de a fi contaminat in urma unei spitalizari, a unei interventii chirurgicale sau a unei transfuzii de sange era foarte mare.

Cea mai mare rata de imbolnavire este in Moldova, urmata de Muntenia, Transilvania si Banat. Iar mediul rural se afla pe primul loc ca rata a imbolnavirilor. Riscul de contaminare este mai mare in randul femeilor decat al barbatilor, in special din cauza avorturilor ilegale prin care au trecut multe dintre acestea in perioada comunista.

 

Noile tratamente ofera speranta bolnavilor de hepatita C

Motivul principal pentru raspandirea rapida a virusului hepatitei C este faptul ca oamenii nu-si fac testul de sange pentru a vedea daca au sau nu hepatita C, un test simplu si deloc costisitor (pretul sau este de aproximativ 20 de lei) si, astfel, transmit mai departe boala celor cu care intra in contact. Mai mult, majoritatea ajung la spital abia atunci cand prezinta simptome, care apar de obicei in stadiul terminal al bolii, cand vorbim deja de ciroza sau fibroza hepatica.

Pe langa diagnosticarea tarzie, o alta problema este ca jumatate dintre persoanele supuse la terapia standard nu raspund la tratament sau se confrunta cu o recidiva a bolii. Exista insa o speranta pentru bolnavii de hepatita C si vorbim aici de tripla terapie, introdusa deja la nivel mondial. Aceasta creste de doua ori sansele de vindecare la pacientii care nu au fost supusi niciunui tip de tratament, si de trei ori la cei care au fost tratati anterior.

 

Modalitati de contaminare si raspandire a virusului hepatitei C: de ce trebuie sa ne ferim?

Trebuie sa stim ca hepatita C nu se ia doar prin transfuzii de sange sau contact sexual. Cei care isi fac tatuaje sau piercinguri pot lua aceasta boala daca acul sau tusul au fost contaminate. La fel, daca folosim o periuta de dinti, un aparat de ras, ace sau foarfece in comun cu o persoana care este contaminata, daca am apelat la operatii sau manevre estetice putem fi infectati cu virusul hepatic si chiar de la coafor sau de la manichiura putem lua aceasta boala fara sa ne dam seama.

Persoanele care au fost diagnosticate cu hepatita C pot preveni raspandirea virusului ingrijindu-si si bandajandu-si fiecare taietura sau rana, neutilizand obiectele altei persoane care pot intra in contact cu sangele, sterilizand prin fierbere orice obiect cu care s-au taiat accidental (cutite, deschizatoare de conserve) si folosind prezervativ atunci cand au contact sexual.

Asociatia Nationala pentru protectia Pacientilor, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, a decis sa initieze un plan de actiune pentru solutionarea problemei hepatitei C in Romania, care include un program national de diagnosticare, genotipare si tratare si, in acelasi timp, facilitarea accesului pacientilor la terapia de ultima generatie. Adevarata diferenta insa o putem face noi, populatia, testandu-ne si impiedicand raspandirea hepatitei C!

 

 

Text: Bianca Badescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.